Supravieţuitorul Rafa revine în semifinalele de la Wimbledon după 7 ani. Cronica unui nou clasic Nadal - Del Potro: 144 lovituri câştigătoare, căzături, reveniri de excepţie şi o superbă demonstraţie la fileu. Cifrele care surprind în statistica ibericului

11 iul 2018 3022 afişări Tenis
Supravieţuitorul Rafa revine în semifinalele de la Wimbledon după 7 ani. Cronica unui nou clasic Nadal - Del Potro: 144 lovituri câştigătoare, căzături, reveniri de excepţie şi o superbă demonstraţie la fileu. Cifrele care surprind în statistica ibericului

Rafael Nadal revine în semifinalele turneului de la Wimbledon, după şapte ani.

Numărul unu mondial a fost prins, timp de 4 ore şi 48 de minute, într-un meci thriller, de o intensitate aparte împotriva lui Del Potro, o rejucare la fel de dramatică a partidei de la Jocurile Olimpice de la Rio, câştigată de argentinian. Ibericul a avut în buzunar setul doi şi controlul partidei, a deschis însă o portiţă, iar Del Potro a preluat conducerea, fiind la un pas de a trimite acasă şi al doilea favorit al tabloului în aceeaşi zi în care Roger Federer a fost detronat de Kevin Anderson. Stingherit de oboseala acumulată în 4 ore şi jumătate de joc cu maratonistul Gilles Simon, Del Potro nu a reuşit să menţină însă intensitatea în setul patru, iar în decisiv a ieşit al doilea în lupta corp la corp cu Nadal. Ibericul avansează spre un alt super-derby, cu Novak Djokovic, după 7-5, 6-7(7), 4-6, 6-4, 6-4.

Nadal, ca Federer: bun la start

Campionul din 2008 şi 2010 a început meciul în postură dominantă. Ibericul a reuşit să se impună de pe linia de fund a terenului, l-a ţinut pe Del Potro la distanţă pe propriul serviciu, fără să fi avut de disputat măcar o egalitate pe lansare. Cu un serviciu mult mai performant în adjudecarea punctelor rapid, un 7-0 sugestiv la aşi şi doar 4 puncte cedate în spatele primului serviciu, 'DelPo' a suferit pe mingea a doua. . Nadal a luat pulsul adversarului său în game-ul cu numărul 4, ajungând la egalitate. A făcut un pas în plus în al 8-lea, unde a avut două mingi de break. Pasul decisiv pe tabelă l-a făcut însă doar în cel de-al 12-lea, când a obţinut break-ul şi, totdată, victoria parţială cu 7-5. Expresiv, argentinianul s-a flagelat singur, lovindu-se cu destulă forţă peste frunte.

Del Potro, jucătorul cerebral pe final de set 2 şi 3

Ambii jucători au reuşit să îşi valorifice serviciul destul de confortabil în debut de set doi. Cu doar trei puncte cedate până atunci în manşă, Nadal a suferit o cădere inexplicabilă şi evidentă. Patru greşeli neforţate, toate de pe forehand, i-au pus pe tavă break-ul argentinianului. Spaniolul a revenit însă rapid, a atacat şi a răspuns cu rebreak, înainte ca Del Potro să fi avut vreo minge de set.

Tiebreak-ul setului doi a adus o situaţie similară, din care însă numărul unu mondial nu a mai reuşit să se salveze: Nadal a avut trei mingi consecutive de 2-0 la seturi, în momentul în care a avansat la 6-3, însă din nou jocul său s-a prăvălit dramatic, culminând cu o dublă greşeală, la 6-5. Un veritabil ucigaş pe teren, Del Potro nu a avut nevoie de mai multe invitaţii şi a profitat de buimăceala liderului mondial, înăsprind execuţiile spre terenul advers. Del Potro se afla în control în schimbul de mingi în momentul în care mingea sa a şters banda fileului, anulând orice şansă a lui Nadal de a mai returna mingea de 9-7 a argentinianului.

Juan Martin Del Potro a continuat evoluţia, din ce în ce mai sigur. În primele şase game-uri din setul trei, niciunul dintre combatanţi nu a reuşit să câştige mai mult de un punct pe retur. Finişul puternic i-a aparţinut însă din nou argentinianului: a început game-ul zece cu forehand câştigător şi l-a închis de manieră similiară, pentru un break la zero, 6-4 şi un 2-1 la seturi ameninţător pentru Nadal.

Sarabanda căzăturilor

Într-un duel devenit din ce în ce mai fizic, Nadal s-a trezit la pământ în primul game al setului patru. La 1-1 şi deja peste trei ore de luptă, Del Potro a dat primele semne clare de uzură fizică, frecându-şi preţ de câteva secunde încheietura operată a mâinii stângi. Nadal, de partea cealaltă, se automotiva. Două game-uri mai târziu, în jocul cu numărul 5, Del Potro demara spre fileu, iar piciorul îi aluneca necontrolat. Cădere la propriu şi la figurat, fiind rândul ibericului să ia un break alb, cu atacuri neiertătoare. S-a dovedit a fi break-ul decisiv, până la final de set.

Cu doar 3 greşeli neforţate şi 13 lovituri câştigătoare, Rafael Nadal a pus punct manşei a patra, forţând decisivul.

Suspansul a continut în startul decisivului. Apărându-se cu garda jos în game-ul 3, Nadal a ajuns printre spectatori, în primul rând al tribunei, încercând să recupereze o minge. Nu s-a accidentat, aşa cum nu se accidentase nici Del Potro la câteva tumbe făcute pe iarbă, în tentativa de a schimba rapid direcţia.

Nadal a produs ruperea de ritm într-un game cinci bizar: Del Potro s-a trezit cu două mingi de break de apărat la capătul unui punct în care l-a văzut pe adversarul său întins pe gazon în apropiere de fileu. Nadal căzuse, dar passingul argentinianului nu a prins terenul. Nadal a căzut şi în punctul următor, ratând o primă şansă, dar a revenit cu rever decisiv în următorul punct, pentru 3-2.

Del Potro a lansat contra-ofensiva, însă Nadal a reuşit, în premieră în meci, să apere mingea de break a argentinianului. Au fost două mingi de rebreak în game-ul şase şi o primă desprindere în setul cinci pentru Nadal, la 4-2. Apoi, Del Potro a strâns cu uşurinţă scorul, graţie serviciului, şi lupta brutală pe lansarea numărului unu mondial s-a reluat. Între raliuri de o intensitate crescândă, lungi şi epuizante, Nadal a insistat cu scurta. O astfel de execuţie l-a costat minge de break, dar ibericul s-a încăpăţânat să taie ritmul. Del Potro a reuşit winnere explozive, dar nu şi la minge de break. Del Potro a căzut odată cu mingea pusă în dropshot de Nadal, în faţa fielului - la una dintre oportunităţile de break, apoi a ratat complet un atac cu forehandul, iar Nadal, alternând lungimea mingii, a trecut şi aici linia de finiş cu succes, pentru 5-3.

Del Potro l-a provocat pe Nadal să servească pentru calificarea în semifinale, cu o nouă evoluşţie sigură la serviciu. La peste 4 ore şi 40 de minute de duel, numărul unu mondial a dat dovadă de luciditate, oprind un prim punct în care arbitrii nu au semnalizat out. O greşeală de pe forehand a lui DelPo l-a apropiat pe Nadal la două puncte de victorie, însă ibericul şi-a forţat norocul, jucând slice - şi a fost pedepsit. După 71 de minute de joc doar în setul decisiv, Nadal a finalizat cu tot terenul gol, obţinând biletul pentru semifinale. Advresarul său căzuse pentru ultima dată pe iarbă, dar de această dată ştia că meciul este încheiat şi nu s-a mai ridicat în viteză.

Ibericul a sărbătorit moderat, sprintând şi sărind fileul pentru a-l consola pe Del Potro, la capătul unui meci în care s-au reuşit 144 lovituri câştigătoare, în care Nadal a încheiat cu 33 de winners în plus faţă de greşeli neforţate (67 - 34) şi a reuşit nu mai puţin de 36 de atacuri la fileu (din 47).

 

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.