ProSport a găsit articolul din regulament pe care încearcă să îl valorifice George Cosac când spune: "Noi am trimis un fax când ne întorceam de la Ostrava, în care ne-am declarat disponibilitatea să organizăm semifinala Fed Cup" | FOTO

13 feb 2019 2894 afişări Tenis
ProSport a găsit articolul din regulament pe care încearcă să îl valorifice George Cosac când spune: "Noi am trimis un fax când ne întorceam de la Ostrava, în care ne-am declarat disponibilitatea să organizăm semifinala Fed Cup" | FOTO

George Cosac a anunţat, la revenirea în România, că Federaţia Română de Tenis s-a adresat forului internaţional de specialitate pentru a-şi face cunoscută disponibilitatea de a organiza semifinala Fed Cup contra Franţei, chiar dacă teoretic, statutul de gazdă a fost deja atribuit Franţei. ProSport a analizat regulamentul oficial Fed Cup şi a descoperit că există un articol care vorbeşte explicit despre posibilitatea ca o ţară să cedeze organizarea viitoarei sale adversare.

Regulamentul Fed Cup actualizat la data de 1 ianuarie 2019, în secţiunea V - "Grupa Mondială şi Grupa Mondială II", capitolul 22 "Alege Terenul", punctul "d", menţionează faptul că "o ţară care beneficiază de 'choice of ground' (alegerea terenului) poate alege să dispute duelul pe Teren Neutru sau în ţara / pe teritoriul aparţinând adversarei, cu consimţământul adversarei şi cu condiţia ca o Comisie Fed Cup să îşi dea acordul. Cererea trebuie să ajungă la ITF în cel mai scurt timp posibil după tragerea la sorţi sau după încheierea meciurilor din turul anterior şi nu mai târziu de termenul limită de depunere al Formularului pentru Partidă".

În cazul în care se optează pentru Teren Neutru, atunci naţiunea care a primit iniţial "choice of ground" va fi considerată în continuare gazdă, din punct de vedere al costurilor şi al obligaţiilor şi va putea decide pe ce suprafaţă se va juca, plus ce mingi vor fi folosite. O ţară care a primit "choice of ground" dar alege să dispute confruntarea pe teritoriul adversarei va fi considearată "naţiune vizitatoare", ceea ce înseamnă că va juca pe suprafaţa şi cu mingile alese de adversară. Indiferent de decizia luată, se consideră că echipa care a avut iniţial atribuit "choice of ground" şi-a exercitat acest drept, acest detaliu fiind important în vederea stabilirii următoarei destinaţii a unui potenţial duel direct.

Cu alte cuvinte, speranţele de a vedea un meci România - Franţa în semifinalele Fed Cup se leagă de o negociere cu Federaţia Franceză de Tenis, cu aprobarea ITF.

"Noi am trimis de ieri un fax, când ne întorceam de la Ostrava, în care ne-am declarat disponibilitatea să organizăm semifinala. Ideea este că în acel weekend este Paştele catolic şi ei ştiu faptul că sunt vacanţe, oamenii pleacă... Aşa că ar exista o mică şansă pe care noi încercăm să o speculăm"
George Cosac

Oraşul gazdă trebuie nominalizat în termen de 15 zile dela  încheierea meciurilor din primul tur al Grupei Mondiale (până pe 25 februarie), conform termenului de predare al Formularului oficial, spre aprobare de către ITF.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.