"Nimic nu creşte la umbra marilor copaci. La băieţi a rămas această idee de vedetariat". EXCLUSIV: Răspunsul la întrebarea 'de ce nu avem jucători de tenis, doar jucătoare?', la ProSport LIVE

12 ian 2019 1721 afişări Comentează şi tu Tenis
"Nimic nu creşte la umbra marilor copaci. La băieţi a rămas această idee de vedetariat". EXCLUSIV: Răspunsul la întrebarea 'de ce nu avem jucători de tenis, doar jucătoare?', la ProSport LIVE

Sever Dron a vorbit, la ProSport LIVE, despre decalajul imens dintre tenisul românesc feminin şi cel masculin. Raportul jucătorilor prezenţi pe cele două tablouri principale de simplu la Australian Open 2019: 6 la 1. Raportul românilor pe lista capilor de serie: 2-0.

Cu şase jucătoare în prima sută mondială, România este pe podiumul celor mai puternice naţiuni în WTA. La masculin însă, România respiră la simplu doar prin Marius Copil, iar la dublu performează prin Horia Tecău şi Florin Mergea (acesta din urmă având însă un sezon 2018 complicat de accidentări), sportivi născuţi la jumătatea anilor '80. O scanare mai scrupuloasă a clasamentului WTA relevă faptul că decalajul faţă de alte ţări este însă uriaş şi la feminin, în condiţiile în care la Australian Open 2018 şi 2019 au făcut valuri jucătoare de 15, 16 şi 17 ani, iar România nu are nicio sportivă de sub 18 ani în prima mie mondială (Andreea Prisacariu este mezina şi singura fată de 18 ani înscrisă în clasamentul WTA - detalii AICI, într-o analiză mai detaliată ProSport a tinerelor de succes din circuitul WTA).

"Prea mult am rămas la această idee - vorbim încă de Ţiriac, de Năstase, de cele trei finale de Cupa Davis. Mi-aduc aminte de Brâncuşi, care a plecat de la noi, din România. El a spus că nimic nu creşte la umbra marilor copaci. Din fericire, am avut aceşti mari jucători, după care am avut foarte puţini care au reuşit să ajungp la acest nivel. Unul dintre ei - Andrei Pavel, care merită toată stima mea. Dar nimeni nu s-a gândit să pună pe picioare o şcoală de tenis pentru băieţi", a declarat Sever Dron, la ProSport LIVE.

Fostul antrenor al Vorginiei Ruzici şi al lui Henri Leconte a făcut, mai departe, o paralelă între situaţia de la băieţi şi cea de la fete.

"La fete s-a făcut (n.r. - o şcoală), încetul cu încetul. E adevărat că a fost puţin mai uşor la început, pentru că fete aveam mai puţine, dar aveam exemple - Virginia Ruzici, Florenţa MIhai, Mariana Simionescu. Au venit Spîrlea şi Dragomir, surorile Romanov. Tot timpul a fost ceva pe care să poţi creşte. La băieţi a rămas această idee de vedetariat, cu Năstase, Ţiriac, Pavel. Totul s-a bazat pe aceste vedete şi nu a crescut nimic alături. Trebuie să ne gândim încă o dată cum se poate organiza ca fiecare copil care vrea să joace tenis să ajungă şi ei la acest nivel. Este treaba Federaţiei, ea trebuie să găsească soluţiile cele mai bune", a transmis Sever Dron.

Prezenţa unui număr important de jucătoare nu trebuie însă luat de-a gata, şi nici minimizat, afirmă Sever Dron.

"Să fim fericiţi că avem atât de multe fete pe tabloul principal. Acum zece ani nu aveam pe aproape nimeni. Una dintre ele, cu siguranţă ne va face o surpriză. Sorana Cîrstea este mai mult decât capabilă să facă o surpriză. Îmi aduc aminte că a bătut-o pe Stosur şi atât de bine a jucat, încât, la final, a dat o declaraţie interesantă - sper ca Australia să nu mă urască pentru că am bătut o jucătoare de-a lor. Este şi ea, un pic, de-a casei. Este primul Grand Slam al anului, după asta ele vor trage nişte concluzii, după, fiecare o să îşi remanieze, poate, staff-ul. Vor vedea ce vor face, pentru că este un drum dificil", a punctat Sever Dron, care a oferit mai apoi explicaţia sa pentru golul din ATP.

Turneul de la Australia Open dă start-joc pe tablourile principale în noaptea de duminică spre luni, atunci când trei românce vor debuta în primul tur (detalii AICI despre program).

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.