Naomi Osaka, prea puternică pentru Buzărnescu. Mihaela termină cea mai dură zi din istoria turneului de la Roma cu o victorie şi o înfrângere în optimi

Joi, 20:19 11232 afişări Tenis
Naomi Osaka, prea puternică pentru Buzărnescu. Mihaela termină cea mai dură zi din istoria turneului de la Roma cu o victorie şi o înfrângere în optimi
  • Mihaela Buzărnescu a părăsit turneul de la Roma în optimi, învinsă în minimum de seturi de Naomi Osaka. Nipona a triumfat cu dublu 6-3 şi 27 de lovituri câştigătoare (faţă de 11 ale Mihaelei), după ce îşi asigurase deja matematic prima poziţie pentru startul turneului de la Roland Garros.
  • Mihaela Buzărnescu (29 WTA) a încheiat ziua de joi, una în care organizatorii au desfăşurat un adevărat maraton, cu partide programate în premieră pe 9 terenuri, cu o victorie şi o înfrângere. Dimineaţă, Buzărnescu a făcut un meci bun în faţa favoritei 16, Julia Goerges (18 WTA): sportiva din Germania nu a putut termina partida, fiind accidentată la inghinali. Scorul meciului la momentul întreruperii: 6-4, 3-6, 4-4. Goerges s-a accidentat în momentul în care servea la 4-3 şi 0-30 în decisiv, a luat o pauză prelungită de vestiare, de aproximativ zece minute, iar la revenire a fost clar că nu se poate deplasa pe teren. Buzărnescu a reuşit rebreak-ul iar Goerges a anunţat oficial abandonul.
  • La Roma, Mihaela Buzărnescu a legat două victorii într-un turneu pentru doar a doua oară în 2019. Ambele meciuri au fost câştigate însă destul de ciudat, după abandonul adversarei. Românca avea avantaj 6-2, 5-4 când Jelenei Ostapenko i s-a făcut rău, în primul tur şi 4-4 în decisiv cu Goerges, în turul doi.

 

GAME, SET, MECI Osaka, 6-3, 6-3 Nipona se impune în 73 de minute, încheind practic turneul de la Roma pentru români, în proba de simplu.

► BREAK Osaka. Din păcate, Mihaela nu poate apăra lansarea, iar nipona sprintează spre sferturi, la 5-3.

► BREAK Buzărnescu. Mihaela pune ferm racheta şi o surprinde în poziţie greşită pe Naomi, la fileu. Egalitate la 3 în setul doi.

► Buzărnescu salvează o tură pe serviciu şi îl cheamă din nou pe Artemon Apostu Efremov la bancă. Este un adevărat dialog între cei doi, Mihaela pune întrebări, se şi plânge puţin, dar Efremov aduce multe informaţii tehnice şi acoperă. Miki vrea să afle detalii despre fiecare parte a jocului.

Principalele indicaţii transmise de antrenorul Mihaelei Buzărnescu:

"Fii atentă, la retur, te ridici din lovitură. Ştiu că este foarte greu. Gândeşte-te la Kvitova. Eşti sus şi retragi repede. Ori faci un pas în plus în teren, decisă, ori te duci trei metri în spate. Pe al doilea. Pe primul nu se poate, pentru că îţi dă unghiuri. Eşti un pic în cochilie, îţi vine minge normală şi eşti departe de ea. Îţi dă din alergare pentru că mingea îi vine la şold"

► BREAK Osaka. Ce să-i faci? - pare a se întreba în acest moment Mihaela Buzărnescu. Pe conturile WTA, întrebare s-a transformat în "cum vine forehandul ăla?" Break la zero, o mină destul de posacă a româncei.

► Un prim examen depăşit cu bine de Mihaela Buzărnescu, în start de set doi: trei mingi de break anulate şi hold, concretizat cu o lovitură câştigătoare din centrul terenului.

► SET Osaka, 6-3. Cu al şaselea as, campioana de la US Open şi Australian Open pune punct manşei întâi. Serveşte excelent, îi dă mâinile peste cap româncei când trimite spre reverul acesteia şi finalizează prompt din teren.

Osaka a reuşit 14 lovituri câştigătoare, faţă de 3 pentru Mihaela Buzărnescu.

► Cu puncte scurte, Mihaela împinge primul set al meciului dincolo de borna de 30 de minute de joc. Osaka va servi la 5-3 pentru a câştiga manşa.

► În 25 de minute, Osaka duce scorul la 5-2. Tentativele Mihaelei Buzărenscu sunt indecise, iar Naomi zbârnâie cu 9 din 9 puncte făcute în spatele primului serviciu.

► MIhaela rupe seria niponei, câştigând pe serviciu. Naomi Osaka este însă imperturbabilă la serviciu, returul româncei nefiinf nici el chiar la turaţie maximă.

► Mihaela Buzărnescu îl cheamă pe Artemon Apostu Efremov la on-court coaching când tabela indică 3-0 pentru niponă. Antrenorul îi cere mai multă agresivitate, determinare şi să varieze, să o provoace pe Naomi Osaka - un lucru de care bucureşteanca a demonstrat în sezonul trecut că este mai mult decât capabilă.

"Trebuie să îţi asumi şi tu riscuri, dă-i mingea să sară. Ea rămâne în raliu şi îţi face măciucă. Asumă-ţi. Fură un pic din start când îi serveşti pe rever. Ştii unde se duce. Poţi să furi un pic din caşcaval. Jocul ei nu e foarte şmecher, dar e în forţă. Învaţă-l. Pune o scurtă, variază! Hai!", a fost mesajul lui "Artie".

► Nu este nicio surpriză faptul că Osaka atacă din start de meci. În 9 minute, numărul unu mondial câştigă primele două game-uri, adjudecându-şi toate cele trei puncte jucate de Mihaela cu serviciul doi. Românca a cedat break cu un ultim forehand aterizat dincolo de linia de fund a terenului.

START în partida Mihaela Buzărnescu - Naomi Osaka. Japoneza a reuşit 44 de lovituri câştigătoare în partida din turul doi, contra Cibulkovei.


► BREAK BUZĂRNESCU şi ABANDON pentru Goerges! Românca s-a calificat în optimi şi se pregăteşte pentru un duel cu Naomi Osaka, în optimi.

Sportiva din Germania are nevoie de zece minute la vestiare pentru a i se aplica un bandaj consistent pe coapsă. Ea revine în ritm alert pe teren, dar jocul ei, la reluare, este mult diminuat. Mihaela câştigă următoarele două puncte şi primeşte apoi biletul pentru optimi.

► Game opt CIUDAT! Primul punct se rejoacă, după o greşeală majoră de semnalizare de la linie. Arbitrul a strigat la un lob care a prins terenul, iar din scaun se dictează rejucarea, chiar dacă fiica lui Mihai Buzărnescu este convinsă că merită punctul. Românca se adună totuşi, apoi primeşte o nouă lovitură. Meciul este întrerupt brusc, după ce Julia Goerges anunţă, la scorul 0-30 pe serviciu, că i s-a făcut rău. Nemţoaica s-a dus glonţ la scaun, Mihaela a primit permisiunea de a primi sfaturi de la antrenor.

Românca joacă pentru a obţine rebreak-ul, la scorul de 6-4, 3-6, 3-4. Este însă time-out medical.

► BREAK Goerges. Mihaela Buzărnescu iroseşte o primă minge de game, care ar fi dus-o în premieră la conducere în decisiv, cu o a şasea sa dublă greşeală în meci. Două puncte mai târziu, la breakpoint, românca joacă cu serviciul doi şi ratează un rever în lung de linie. Românca a avut 30-0 în game.

► BREAK Buzărnescu. Sub o ploaie de servicii bune ale Juliei, Mihaela aduce zâmbete pe chipurile zpectatorilor cu un nou passing în lungul liniei speactaculos, la scorul de 40-15. Cea care a mers la Roma alături de antrenorul Artemon Apostu-Efremov loveşte o diagonală suplă cu reverul, razant cu fileul pentru egalitate. Mingea de break vine şi este oferită cadou mai apoi de Goerges, cu dublă greşeală. De această dată, Julia a forţat la teu prea mult şi nu a prins tuşa.

► Loviturile cele mai bune ale Mihaelei refuză să intre în momentele-cheie. Astfel, Julia Goerges revine din nou de la 15-40 pe serviciu şi, cu un procentaj în urcare la frecvenţa primei mingi (41% în primul set, 59% în setul doi, 64% în al treilea), sportiva cu şapte trofee WTA câştigate în carieră se impune, ducând scorul la 3-1.

► Mihaela nu boxează, dar face un un-doi intens cu umbra sa în drumul de la scaun spre linia de fund a terenului, la scorul de 1-2 în decisiv. Are nevoie de energie, mobilizare, atenţie şi răbdare.

The Buzz is on! Mihaela Buzărnescu s-a activat. Pumnul e strâns după un super-raliu, cu un passing de pus în selecţia best-of a zilei. Românca îşi apără cu succes serviciul şi arată, din nou, un tenis de nivel înalt. Misiunea ei este însă clară şi deloc uşoară: să obţină break.

Start lansat pentru Goerges. Julia este în control în aceste momente. Mihaela păcătuieşte, o invită la atac pe nemţoaică, iar game-urile se adună consecutiv în contul acesteia: break la 15, apoi hold la 30, pentru 2-0 în decisiv.

► Goerges câştigă setul doi şi trimite partida în decisiv.  A 18-a jucătoare de tenis a lumii închide manşa cu smash câştigător, partida fiind deja în desfăşurare de o oră şi 39 de minute - un element din ce în ce mai important, având în vedere faptul că învingătoarea va juca mai departe cu Naomi Osaka (tocmai a încheiat meciul cu Dominica Cibulkova cu dublu 6-3).

Naomi Osaka va avea meci direct pentru securizarea primei poziţii în clasamentul mondial. Dacă se va impune în al doilea meci al zilei (progranat pe arena Pietrangeli), nipona va fi cap de serie numărul unu la Roland Garros indiferent de ceea ce va face Simona Halep la Roma.

► Tură pe lansare cu emoţii pentru Miki. Se vede lipsa de încredere a Mihaelei în felul în care greşeşte mingi în acest moment. Cu dublă greşeală, cu iniţiativă în punct cedată în game-ul supravieţuirii, Mihaela a pierdut cel puţin o turaţie faţă de primul set, în faţa unei jucătoare care se agaţă cu arme de pe hard, fără să ştie secretele suprafeţei cărămizii.

Goerges salvează excelent în acest set doi la minge de break, la egalitate sau la minge de game. Cu un nou breakpoint anulat cât ai pocni din degete, cu servicii nereturnabile de necontestat, nemţoaica se apropie de la un game de decisiv, la 5-2 în setul secund.

► HOLD URIAŞ pentru Buzărnescu. A crescut numărul greşelilor, jocul are un aspect mai fragmentat. Mihaela se sprijină pe servicii foarte bune în cel mai lung game al meciului pentru a salva şase mingi de break avute de Julia. Scenariul se schimbă puţin la a şaptea egalitate - Julia face un punct superb  cu scurta, iar de această dată Mihaela salvează cu un raliu prelungit. Cu şapte mingi de break salvate, Buzărnescu strânge scorul în setul doi, 2-4.

► REBREAK Buzărnescu. Românca punctează în premieră pe tabelă, cu un break la zero. Julia-Ia-Tot câştigase primele patru game-uri după ce Miki avusese de fiecare dată cel puţin o minge de game.

► DUBLU BREAK Goerges. Cât de natural îşi deschide culoar spre punct Miki, lovind forehandul în lung de linie pentru a o destabiliza în colţul terenului pe Julia Goerges, pentru ca apoi, imediat, să vină finalizarea din apropierea plasei. Punctul acesta i-a anulat Juliei Goerges o primă minge de dublu break. Au venit însă puncte mult mai scurte, decise de erori, iar scorul ia proporţii.

► Două şanse consecutive de rebreak ratate de Mihaela. Românca pierde al treilea joc din trei în care a avut minge de game în acest start de set doi. Din nou, punctele mai lungi, tactice, îi revin Mihaelei, însă Gperges iese la liman cu servicii care îi aduc atât de necesarele puncte ieftine. 3-0 în favoarea nemţoaicei este un scor dur pentru cum arată raportul de forţe pe teren în acest moment.

► BREAK Goerges. Julia îi răspunde Mihaelei cu aceeaşi monedă, ba chiar plusează după ce a trecut pe la egalitate pe lansare: profită de o minge scurtă a Mihalei şi dă ferm cu dreapta din centrul terenului. Buzărnescu îşi procură minge de game punând-o să alerge pe Julia, însă un atac ratat de puţin o duce la egalitate, iar apoi, un nets norocos al germancei îi aduce minge de break fostului număr 9 mondial. Buzărnescu nu face faţă cu serviciul şi se vede condusă pentru prima dată cu diferenţă de două game-uri.

► Buzărnescu face spectacol pe Terenul 6: pune din nou presiune pe serviciul Juliei Goerges, ajunge decisiv la fileu, fprţează egalitatea, însă nemţoaica scapă cu bine, reuşind să închidă game-ul cu un lob de efect.

► Jucătoarele aşteaptă puţin pentru ca terenul să absoarbă apa trimisă pe suprafaţa de joc de organizatori în pauza dintre seturi.

► SET Mihaela Buzărenscu, 6-4. Românca pune punct manşei inaugurale în 41 de minute, jucând excelent cu reverul. A fost 1-1 raportul aşilor (ne aducem aminte că Julia Goerges este, de regulă, în topul celor mai mulţi aşi reuşiţi în sezon), 30 de procente în plus pentru Miki la frecvenţa primului serviciu.

► Mingea lungă a Mihaelei o face pe Julia să lovească precum Radwanska, dintr-o poziţie extrem de joasă - direct în out, pentru 30-30. Goerges riscă pe mingea a doua şi urcă prompt la fileu, oferindu-şi minge de game, Miki-Buzz răspunde cu retur decisiv pentru a forţa egalitatea, însă nu poate face acelaşi lucru de două ori la rând. În cele din urmă, nemţoaica este răsplătită pentru felul curajos în care a ales să trimită serviciul doi - Miki nu a avut minge de set în acest game de retur.

► Două servicii trimise câştigător spre backhand-ul advers îi rezolvă Mihaelei Buzărnescu game-ul de 5-3.

► BREAK Buzărnescu şi românca revine la conducere, 4-3. Goerges are procentaj teribil la frecvenţa primului serviciu (38%), iar Miki stă extrem de bine în defensivă. Julia salvează o primă minge de break, însă bucureşteanca alternează bine punctele în care atacă în lung de linie şi finalizează la fileu (cum a fost cazul pe mingea cu care şi-a oferit minge de break) cu defensiva ermetică (vezi ultimul punct al game-ului, încheiat cu un lung de linie trimis în out de nemţoaică, în căutarea contre-pied-ului perfect).

BREAK recuperat de Goerges şi 3-3. Mihaela începe cu 0-40 ultima tură sa pe lansare disputată cu mingile iniţiale. Goerges returnează excelent cu reverul, o surprinde pe Miki şi îşi procură trei mingi consecutive de break, sancţionând şi jocul cu mingea a doua. De două ori, Mihaela alege inspirat plasamentul la serviciu, chiar şi când joacă spre dreapta adversă, apoi construieşte cu atenţie şi anulează primele două oportunităţi ale adversarei. Julia o execută însă pe a treia, jucând agresiv şi finalizând cu dreaptă câştigătoare.

► Mihaela confirmă fără emoţii break-ul, reuşind să domine schimburile de mingi, de pe linia de fund a terenului. Goerges nu se simte confortabil când trebuie să se deplaseze în ritmul impus de Miki, iar defensiva sa este de asemenea fragilă. Buzărnescu pune în premieră diferenţă de două game-uri pe tabelă, la 3-1, înainte ca Julia să strângă din nou, cu un hold lejer.

BREAK Buzărnescu! Românca face un excelent game de retur. În primul rând, pentru că gestionează perfect un moment bizar: Goerges a comis a doua dublă greşeală la scorul de 0-30, însă arbitrul de centru a decis rejucarea punctului deorece observase cum unul dintre copiii de mingi a scăpat o minge în timp ce mingea era încă în joc. În al doilea rând, Mihaela a reuşit două retururi extrem de percutante, care au incomodat-o evident pe Goerges. Românca trece la conducerea, 2-1.

► Julia Goerges începe partida cu tură autoritară pe serviciu, adjudecată la zero. Mihaela este şi ea precisă, iar primele două game-uri se împart. Ambele jucătoare au ales echipament de joc cu maiou, iar pe umărul stâng al Mihaelei observăm din prima nişte benzi terapeutice albastre.

► Este soare, azi, la Roma! Toată lumea răsuflă uşurată, iar Mihaela Buzărnescu şi Julia Goerges sunt gata de start. Se joacă pe terenul 6, pe care, cel mai adesea, sunt programate meciuri de dublu, situat în paralel cu un teren exclusivist, fără tribună şi cu acces restricţionat la sânge, inaccesibil inclusiv jurnaliştilor, preferat de starurile circuitului pentru a evita grămada gălăgioasă de fani.

Mihaela Buzărnescu joacă a 22-a partidă a sezonului în deschiderea programului zilei de joi, pe Terenul 6 de la Foro Italico. Românca are o bună oportunitate de a-şi corecta palmaresul direct în faţa unei adversare căreia, în partide disputate la nouă ani distanţă (2009 şi 2018), nu a reuşit să îi câştige mai mult de două game-uri în set.

Goerges, o redutabilă jucătoare la serviciu, este mai vulnerabilă în această perioadă a carierei, după ce s-a confruntat cu accidentări în acest start de an. La Stuttgart, din cauza unor probleme în zona gâtului şi a umărului, Goerges a fost forţată să se retragă în decisivul meciului cu Pavliucenkova. A doua rachetă a Germaniei a câştigat doar patru dintre ultimele 11 partide disputate în circuit, de la înfrângerea în faţa Simonei Halep, de la Doha.

Mihaela Buzărnescu a legat victorii la un turneu o singură dată în acest sezon - la Charlestone, pe zgură verde.

  • Simona Halep este a doua tricoloră care va juca în turul doi la Roma, joi. Meciul numărului doi mondial cu Marketa Vondrousova se va juca pe arena Pietrangeli, după 12:30.
  • În cazul în care se impun, şi Halep, şi Buzărnescu vor avea de disputat şi un al doilea meci de simplu, joi, în optimile de finală.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.