WIMBLEDON | Horia Tecău, campion la All England Club, după victoria carierei. A patra oară este cu noroc: succes 7-6(5), 6-4, 6-4 alături de Juls Rojer, împotriva perechii Murray / Peers

11 iul 2015 7295 afişări Tenis
WIMBLEDON | Horia Tecău, campion la All England Club, după victoria carierei. A patra oară este cu noroc: succes 7-6(5), 6-4, 6-4 alături de Juls Rojer, împotriva perechii Murray / Peers
  • Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer (România / Olanda) sunt campionii ediţiei 2015 a Wimbledonului, la dublu masculin, favoriţii patru depăşindu-i în finală pe Jamie Murray  şi John Peers (Marea Britanie / Australia), scor 7-6(5), 6-4, 6-4

Ziua a 12-a a turneului de la Wimbledon a fost ziua cea mare a lui Horia Tecău pe iarba familiară de la All England Club. Constănţeanul care în timpul Australian Open-ului a schimbat prefixul, intrând în rândul tenismenilor de 30 de ani, a schimbat sâmbătă şi eticheta care îl urmărea ca o tinichea - de triplu finalist la Wimbledon. Acum, Horia Tecău a devenit campion la Wimbledon, în leagănul sportului alb, fiind al doilea tricolor care se impune, după Ilie Năstase în 1973, alături de americanul Jimmy Connors, la All England Club.

De la un start uşor ezitant, cu game-uri pe serviciu mai complicate decât ale adversarilor, Horia Tecău a crescut în joc alături de partenerul său de încredere, Jean Julien Rojer, şi a ajuns la un echilibru perfect, care a permis cuplului româno-olandez să aibă un pas net în faţă, fără a domina clar meciul, ci doar atât cât problema învingătorului să nu se pună niciodată.

Horia a spart ghinionul pe iarba londoneză şi şi-a adjudecat, după trei încercări ratate alături de Robert Lindstedt, în finale consecutive, trofeul de campion la cel mai prestigios dintre cele patru turnee de Grand Slam. Românul l-a avut alături, în rol de co-star în episodul de final de sezon pe iarbă, pe olandezul Jean Julien Rojer, aflat la prima finală de Grand Slam. Cei doi, coechipieri din 2014, au câştigat al zecelea trofeu ca pereche, făcând direct saltul de la turnee de categoria 250 şi 500 de puncte la titlul de Mare Şlem.

Retururi tăioase din ambele colţuri ale terenului, voleuri inspirate ale lui Horia şi câte un lob spectaculos, bine găsit de Rojer au marcat alternativ momentele cheie ale partidei.

Răbdarea şi calmul din ultimii şase ani i-au fost răsplătite lui Horia, la fel şi răbdarea şi calmul din finală.


AŞA AM TRĂIT ÎN FORMAT LIVE BLOG MECIUL CARE I-A ÎNCORONAT PE HORIA TECĂU ŞI JEAN JULIEN ROJER CAMPIONI LA WIMBLEDON

UPDATE 20:45 "Stand up for the champions": Horia Tecău şi Jean Julien Rojer au primit trofeele de campioni în loja regală a Terenului Central.


UPDATE 20:35 Horia - cu zâmbetul pe buze, Juls - copleşit de lacrimi. Două modalităţi diferite de a trăi succesul de la Wimbledon, aceeaşi bucurie.


UPDATE 20:28 Titlul cu numărul zece pentru Rojer şi Tecău: cei doi, coechipieri începând cu 2014, aveau până astăzi în palmares doar titluri în turnee de categoria a doua şi a treia, de 250 şi respectiv 500 de puncte. Au făcut saltul direct la titlu de Grand Slam, sărind peste categoria Masters 1.000.


UPDATE 20:20 Campion la mixt, în 2012, alături de Bethanie Mattek Sands, Horia Tecău a spart gheaţa la dublu masculin, proba sa de bază, în cele mai prestigioase turnee din tenis, chiar la Turneul Turneelor, în "leagănul sportului alb".   


UPDATE 20:10 VICTORIA CARIEREI PENTRU HORIA TECĂU, CAMPION LA WIMBLEDON, ÎN 2015: a patra finală este cu noroc pentru Horia Tecău, cel care în sfârşit, schimbă cupa învinsului cu cea a învingătorului. Victorie 7-6, 6-4, 6-4 pentru Tecău şi Rojer, într-o oră şi 55 de minute.

 


UPDATE 20:05 BREAK ÎN SETUL DECISIV pentru Rojer şi Tecău: olandezul serveşte la 5-4 pentru trofeu! Un retur bun al lui Horia îl pune în poziţie ideală pe Rojer pentru finalizare la fileu, iar trofeul de campion este la un game distanţă.


UPDATE 20:00 Situaţie în oglindă faţă de primul set: după trei game-uri de serviciu, Tecău şi Rojer se pot mândri, înante ca Horia să pună mingile în joc pentru a egala la patru, că nu au cedat decât un singur punct în game-urile proprii.


UPDATE 19:50 Debut sigur la serviciu şi în setul trei, pentru favoriţii finalei: game alb pentru 1-1. Finala de dublu se vede din arenă, pe ecranele-gigant pregătite pentru fanii de pe Murray Hill, dar se şi aude, la Radio Wimbledon. Iar mingea de 2-0 a fost comentată savuros, cu un subtil accent insular.


UPDATE 19:40 SET ROJER / TECĂU, 6-4 ŞI DESPRINDERE LA 2-0 LA GENERAL: favoriţii patru ai tabloului de dublu valorifică break-ul timpuriu, Tecău câştigându-şi serviciul la 30, nu înainte ca Murray şi Peers să anuleze două mingi de set cu retururi imparabile. Bucurie mai reţinută acum, pentru Horia şi Juls, faţă de primul set, însă cei doi sunt la un set distanţă de trofeu.


Aşa au încheiat Horia şi Juls tiebreak-ul actului întâi


UPDATE 19:35 Tecău şi Rojer se opresc la două puncte de 2-0 pe serviciul lui Jamie, birtanicul parând replica bună dată de Horia Tecău, inspirat la voleu şi retur în această fază a meciului. Românul va servi pentru a consfiţi pe tabelă avantajul de două lungimi, la general.


UPDATE 19:30 Tecău şi Rojer păstrează avantajul break-ului în setul doi: 4-3. Andy Murray schimbă locul din tribună, doar-doar norocul fratelui său se va schimba şi de la "Andy îi poartă ghinion lui Jamie", se va ajunge la "Andy îi poartă noroc". Kim, fostă Sears, îl urmează îndeaproape.

 


UPDATE 19:16 Break Rojer / Tecău, care preiau conducerea 2-1 în debut de set doi. Acelaşi Juls Rojer încheie spectaculos, cu lob câştigător, game-ul de retur. Între timp, constatăm că Andy Murray a venit la meci, bine mascat cu bluză de trening şi şapcă trasă peste ochi.


UPDATE 19:08 SET TECĂU / ROJER, 7-5 ÎN TIEBREAK! Juls şi Horia încep tiebreak-ul la fel ca şi setul, cu bâlbâială la serviciu, Tecău ratând punctul de debut, în fileu. Un retur de excepţie pentru acelaşi Tecău aduce liniştea pentru fanii tricolori, iar John Peers le dă o mână de ajutor favoriţilor patru, pentru desprindere. După două mingi de set ratate, una la retur, una pe serviciul lui Juls, olandezul încheie un punct maraton, în care Murray şi Peers au recuperat extraordinar în defensivă, din tribune. Un smash pe centrul terenului a zădărnicit eforturile perechii britanico-australiene şi face 1-0 la general pentru "ai noştri".


UPDATE 19:00 Jamie Murray pierde punct pe serviciu, are probleme la a pune în teren prima minge, dar pierce este la datorie, la fileu, pentru intercepţie. Tiebreak.


UPDATE 18:52 Oportunitate de break şi prim set ratată de Horia şi Juls, pe serviciul lui John Peers. Tecău are returile la el în acest game, dar Peers se poate baza pe aşi, atunci când are mai mare nevoie de un punct ieftin. 5-5


UPDATE 18:48 Prim game alb pentru Jean Julien Rojer: olandezul nu egalează viteza de pe serviciul de stângaci al lui Jamie Murray, dar un prim punct clasic de dublu, gen ping-pong în careul de serviciu, schimbă puţin aspectul jocului. 5-4, iar Peers serveşte sub presiune.


UPDATE 18:40 John Pierce egalează la trei, cu servicii puternice  Returul pentru Horia şi Juls nu funcţionează la nivelul răspunsurilor date, din ambele părţi, de favoriţii gazdelor.


UPDATE 18:37 Start ezitant pentru Horia şi Juls: trei mingi de break salvate, un singur punct la retur în cinci game-uri. Al treilea game de serviciu aduce a treia minge de break pentru Murray şi Peers, iar Rojer are nevoie de multă atenţie şi o doză de noroc, cu banda fileului, pentru a-şi câştiga rotaţia şi a nu ceda conducerea pe tabelă. 3-2 pentru "ai noştri".


UPDATE 18:25 Pentru paritate, avem emoţii şi pe serviciul lui Tecău, care, la 1-1, oferă două oportunităţi de break în game-ul său, după intercepţiile inspirate ale lui Jamie. Serviciul lui Horia este însă eficient în momentul în care contează  mai mult, iar break-ul este evitat. Senzaţia de ansamblu este însă că Murray şi Peers au intrat mai decişi în partidă şi bine încălziţi pentru serviciu. 2-1 pentru "ai noştri".


UPDATE 18:20 Emoţii pentru Rojer la debut, după primele două puncte pierdute. Momentul cheie al game-ului este însă gestionat perfect de Juls: la 30-30, simte că primul său serviciu a fost "out" şi cere proba video, pentru a anula un retur câştigător. Graţie acestui moment de inspiraţie, Tecău şi Rojer trec cu bine proba primului game, cu 1-0 pe tabelă.


UPDATE 18:15 Finala este deschisă de Jean Julien Rojer, la serviciu!


UPDATE 18:05 Certitudinea finalei: la dublu, vom avea o pereche câştigătoare în premieră. Dacă va fi Horia Tecău / Jean-Julien Rojer sau Jamie Murray / John Peers, rămâne de văzut. Iată însă un motiv pentru care unii fani devin susţinători ai favoriţilor patru: un moment consumat devreme în turneu, în care Murray şi Peers au avut un comportament anti-sportiv şi au dat dovadă de lipsă de fair-play. O dovadă în plus că fanii îşi aleg favoriţii din diverse motive.


UPDATE 18:00 Serena Williams a scris istorie pe Terenul Central de la Wimbledon, cu un succes 6-4, 6-4 în faţa ibericei Garbine Muguruza care i-a adus al şaselea titlu pe iarba de la All England Club, al doilea "Serena Slam" al carierei, al 21-lea trofeu de Mare Şlem al carierei şi titlul neoficial de cea mai în vârstă campioană de Grand Slam. Acum, prim-planul pe Central le revine dubliştilor.


UPDATE 15:25 Declaraţia lui Jamie, înainte de finală: "Avem din nou şansa să jucăm pe Central. Finala. John probabil se gândea mai mult la Arena Rod Laver, dar eu visez să câştig la Wimbledon. Ar fi magnific. Când am început acest parteneriat, în ianuarie-februarie, în urmă cu câţiva ani, mă gândeam că este ultima tentativă de a ajunge aici. În ultimii doi ani, jucasem mai multe turnee Challenger, doar câteva turnee ATP, mici. Am jucat cu oameni diferiţi şi nu a fost deloc distractiv pentru mine. A apărut această oportunitate de a juca cu John şi, din fericire, am ajuns până aici", a punctat Jamie, pentru The Guardian. Fratele mai mare din familia Murray spune şi "m-am împăcat cu ideea că se vorbeşte mai mult despre Andy. Dar în ultimii doi ani, şi eu am reuşit lucruri frumoase".


UPDATE 15: 15 "Bărbaţii în alb". Cu un singur băiat în ultimul act al turneului de la Wimbledon, cel mai puţin aşteptat, Judy Murray dă startul numărătorii inverse pentru finala masculină de la dublu.


UPDATE 15:10 Amintiri de prin Bucureşti. "Parcul cu Platani", 2014. Jamie Murray şi John Peers au venit la Bucureşti la turneul de 250 de puncte din primăvară, iar Juls Rojer se antrena pe teren, pe alei, pe unde prindea. Sau se juca...


UPDATE 14:55 Glumeţul Lindstedt. Partenerul alături de care Horia a înregistrat cele mai  bune rezultate ale carierei, dar care a şi împărtăşit dezamăgirea pierderii celor trei finale consecutive la All England Club, i-a transmis în stilul său caracteristic, glumeţ până la miştocăreală: "de data asta, Horia nu va mai trebui să joace alături de mine în finală, aşa că poate acum chiar are o şansă să câştige". Suedezul care l-a eliminat la dublu mixt pe Tecău, a punctat însă şi serios: "Sunt foarte bucuros pentru Horia, pentru a patra sa finală de Wimbledon. Sunt impresionat de ceea ce a reuşit el să facă alături de Juls Rojer, în ultimii doi ani"


UPDATE 14:40 Ca la fete. La nivel mondial, circuitul WTA pare de gheaţă, comparativ cu camaraderia din ATP. În tenisul românesc, este puţin pe dos, pentru că în ultimele luni, Fed Cup le-a apropiat pe jucătoarele noatre. Cosmin Hodor, directorul turneului BRD Năstase Ţiriac Trophy, a punctat asta, la câteva ore după mesajul transmis de "Dodo" Mergea.


UPDATE 14:35 Să le meargă bine! Florin Mergea a fost primul care s-a grăbit să le ureze baftă în finală lui Tecău şi Rojer, după duelul direct din semifinale. "Baftă Horică! Hai până la capăt!!"


UPDATE 14:25 Premiile în bani: 340.000 de lire sterline este premiul pregătit de organizatori pentru campionii de la dublu (aproximativ 473.000 de euro). Banii sunt însă împărţiţi de coechipieri, iar taxele din Regat sunt, probabil, cele mai mari dintre ţările în care ajunge circuitul profesionist de tenis. Este cunoscut faptul că jucătorii au ajuns să ocolească turneele britanice din cauza impozitelor.

Premiul de la dublu este cu cinci procente mai mare decât în 2014, dar incomparabil mai mic decât la simplu, acolo unde Serena Williams sau Garbine Mugururza, Novak Djokovic sau Roger Federer vor fi răsplătiţi pentru cele şapte victorii răsfirate pe două săptămâni cu un milion şi 880.000 de lire sterline (peste două milioane şi 600.000 de euro).


UPDATE 14:15 Un pic de istorie: trofeul pentru campionii de la dublu masculin este o cupă de argint, care se aseamănă puţin cu trofeul pe care îl primeşte campionul de la simplu, la Roland Garros. Această probă a intrat în programul de la Wimbledon în 1879, la doi ani după prima ediţie, care a inclus doar un concurs masculin de simplu, şi era susţinută de Universitatea din Oxford. De altfel, primele cinci ediţii ale concursului de dublu s-au desfăşurat sub egida The Wimbledon Championships, dar pe terenurile instituţiei de învăţământ superior. În 1984, meciurile de dublu s-au mutat alături de cele de simplu, la All England Club.


UPDATE 14:00 Salutare! Penultima zi a turneului de la Wimbledon bate la uşă cu emoţii tricolore. Batem şi noi, virtual, la uşa Terenului Central, într-un tur propus de organizatorii turneului de la Wimbledon. Horia Tecău sigur îşi cunoaşte drumul spre singurul Central de la un turneu de Mare Şlem care nu împrumută niciun nume, nu aduce omagiu decât unui magician al condeiului, Rudyard Kipling pe numele său, ale cărui versuri îi inspiră şi îi marchează pe jucători, an după an. Sunt Cezara Paraschiv şi împreună facem penultima incursiune în istoria în curs de scriere a ediţiei cu numărul 178 a turneului de la All England Club.


Sâmbătă, Horia Tecău are şansa de a sparge ghinionul pe iarba londoneză şi de a-şi adjudeca, după trei încercări ratate alături de Robert Lindstedt, în finale consecutive (2010, 2011, 2012), trofeul de campion la cel mai prestigios dintre cele patru turnee de Grand Slam. Românul de 30 de ani îl va avea alături, în rol de co-star în episodul de final de sezon pe iarbă, pe olandezul Jean Julien Rojer, cel care va juca prima sa finală de Mare Şlem.

Pentru a doua oară consecutiv, Horia va fi favorit la startul finalei. Dacă în 2011, de partea cealaltă a fileului se aflau temuţii fraţi Bryan, cei pentru care Tecău încă nu a găsit antidotul, în 2012, tabloul îi scotea în cale un cuplu teoretic accesibil, ridicat de tribuna londoneză din cauza prezenţei lui Jonathan Marray (76 ATP la dublu în acel moment), alături de danezul Frederik Nielsen (doar locul 111 la dublu, la ora începerii finalei). Echipa numărul 11 a lumii a condus cu set la zero, dar ceva nu a mers: outsiderii au revenit, au condus cu 2-1, Tecău şi Lindstedt au trimis la limită partida în decisiv, după un tiebreak echilibrat. Dar tot au cedat, scor 6-4, 4-6, 6-7(5), 7-6(5), 3-6.

În 2015, un alt britanic, cu nume aproape identic, Murray în loc de Marray, şi cu o greutate de câteva ori mai mare în Regat, stă ca principal obstacol pentru Tecău, favorit patru al tabloului alături de carismaticul Juls Rojer. "Mai marele Murray", Jamie, aflat sub semnul numărului 13, fiind cap de serie 13 la Londra, este pe tărâm virgin pentru el şi pentru partenerul său, John Peers. Cei doi au un singur sfert de finală jucat la un Grand Slam, la US Open. Semifinalele şi finalele celor patru mari turnee din tenis le-au fost inaccesibile până acum.

  • Meciul perechii româno-olandeze este precedat de finala de simplu feminin dintre Serena Williams şi Garbine Muguruza, care se joacă începând cu ora 16.00. Mezina Williams urmăreşte realizarea celui de-al doilea "Serena Slam" al carierei, în timp ce iberica Mugura joacă prima sa finală de Mare Şlem.

Tecău şi Rojer îşi cunosc adversarii. I-au întâlnit de două ori pe Murray şi Peers în 2015: pentru perechea româno-olandeză, sezonul a început la Brisbane, cu o înfrângere în primul tur, în minimum de seturi în faţa perechii J&J, a lui Jamie şi John. Horia şi Juls şi-au luat însă revanşa, câştigând finala de la Rotterdam, dramatic, 3-6, 6-3, 10-8. Ba mai mult, Tecău şi Rojer ştiu chiar şi cum arată un duel acasă cu cei doi: în 2014, pe zgura de la Arenele BNR, victoria a venit pentru "ai noştri", în semifinală şi în drumul spre trofeu, 2-6, 7-6(3), 10-8. Chiar şi pe zgură, duelul a fost strâns, cel mai strâns pentru Tecău şi Rojer la ediţia 2015 a BRD Năstase Ţiriac Trophy.

"Pentru orice jucător de dublu, acesta este visul", spunea Jamie Murray despre câştigarea unui trofeu de Grand Slam, britanicul făcând un adevărat tur al televiziunilor şi al publicaţiilor britanice în general, în ultimele două zile. Un Murray a pierdut vineri, învins de marele Federer. Cu puţin sprijin din partea tribunei, pentru că elveţianul chiar lasă impresia că joacă acasă în orice ţară, în orice oraş. Sâmbătă, Horia şi Juls încearcă să le strice de tot socotelile britanicilor.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.