LIVE BLOG | Simona Halep s-a calificat în optimi, la Dubai. "Genie" Bouchard a dat o replică dârză, dar românca şi-a croit culoar cu lovituri de excepţie

19 feb 2019 18240 afişări Tenis
LIVE BLOG | Simona Halep s-a calificat în optimi, la Dubai. "Genie" Bouchard a dat o replică dârză, dar românca şi-a croit culoar cu lovituri de excepţie
  • Simona Halep (2 WTA) - Eugenie Bouchard (79 WTA), 7-6(4), 6-4, în turul doi la Dubai. Simona o învinge pentru a patra oară în carieră pe cea mai de succes jucătoare a Canadei din ultimii ani, după un meci spectaculos, în care "Genie" a accesat un nivel de joc neaşteptat de ridicat.
  • Adversara din optimi a Simonei se alege la capătul partidei dintre Lesia Tsurenko (23 WTA) şi Lin Zhu (107 WTA), învingătoare în faţa campioanei de la Doha, Elise Mertens.

 

Simona Halep a depăşit o provocare importantă, marţi, în turul secund al turneului de la Dubai, în faţa unei adversare super-motivate, care, timp de o oră şi 42 de minute, a semănat mult mai mult cu jucătoarea care lua cu asalt circuitul în 2014, decât cu sportiva fragilă care cu greu a legat victorii în ultimii ani. 

Românca a presărat de-a lungul ambelor seturi execuţii spectaculoase, chiar dacă în debutul primului act, reprezentanta Canadei a fost mai agresivă şi a părut chiar că poate să îşi creeze avantaj. Totuşi, Halep a pus întreaga experienţă a ultimelor meciuri în momentele-cheie ale partidei, fructificând prima minge de break, pentru 4-2 în manşa inaugurală, Chiar dacă a egalat, Bouchard a fost jucătoarea a doua în următorul moment important - tiebreak-ul setului întâi. Halep a reuşit apoi să facă diferenţa devreme în setul secund, confirmând break-ul după un game maraton pe lansare, încheiat cu un passing desemnat de WTA "lovitura meciului".

Din ce în ce mai autoritară pe serviciu, Simona a dominat apoi duelul din punct de vedere fizic, fiind mai fit decât Bouchard, care a acuzat, din nou, câteva probleme la nivel abdominal. Totuşi, până la ultimul punct, partida a rămas la fel de spectaculoasă, victoria Simonei venind suficient de clar.

► GAM E, SET, MECI SIMONA HALEP 7-6(4), 6-4.

► Al nouălea punct câştigat consecutiv de Simona, cu serviciul, o duce la 5-3 şi o lungime de victorie. Bouchard pare că ezită, pierzând primul punct pe lansare, însă revine cu patru puncte consecutive, forţând-o pe româncă să servească pentru victorie.

► Bouchard cere sfatul antrenorului şi lasă de înţeles că are un disconfort fizic. Simona se impune la zero pe serviciu, apropiindu-se la două game-uri de prezenţa în optimi.

"Nu vreau să îţi rupi stomacul şi să stai pe bară două luni. Dar, nu sunt eu în măsură să o spun. Nu e stomacul meu", i-a transmis Michael Joyce lui Genie Bouchard.

► Dacă până acum Simona a reuşit cele mai frumoase lovituri, Bouhcard dă o replică fantastică într-un game cinci al setului doi complicat de trei duble greşeli. Urcă la fileu, trimite un passing de generic şi strânge scorul în setul 2, 2-3.

► Bouchard salvează un game pe lansare de aproape 8 minute, jucând tenis total, agresiv, însă românca o pune, practic, imediat să revină la linia de serviciu, cu un hold autoritar pentru 3-1.

► Simona confirmă break-ul cu emoţii. La 40-15, românca este inspirată să ceară Challenge la o minge ce a prins de puţin tuşa, însă Bouchard tot egalează scorul în game. Bouchard anulează alte mingi de game ale româncei, cu retur în lung de linie şi apoi o doză de şansă cu fileul. Halep pune punct cu un spectaculos passing de forehand.

BREAK HALEP:  Bouchard supralicitează loviturile, iar Simona Halep are două mingi de break în primul game al manşei a doua. A doua jucătoare a lumii o execută pe mai tânăra sa adversară cu un retur în lung de linie, pentru 1-0.

SET HALEP, 7-4 în tiebreak. Simona începe prompt cu serviciul, apoi pierde tempo-ul după o lovitură mai scurtă cu dreapta, cedând iniţiaitiva în schimb - fapt ce o determină să rişte în lung de linie, fără succes. Imediat, este rândul lui Bouchard să domine un schimb lung de mingi, fiind încurcată de intervenţia fileului, care îi îmblânzeşte mingea Simonei, pentru un atac imparabil şi un prim mini-break, de 2-1. Românca nu este sigură de corectitudinea anunţului de out la primul serviciu ce urmează şi ajunge să dea dublă greşeală, prilej pentru Bouchard de a schimba racheta, la 2-2. Simona trimite un serviciu decisiv, apoi variază ritmul în raliu şi schimbă terenul la 4-2. Simona îşi apără avantajul în primă fază, însă iese pe locul doi într-un nou schimb prelungit, în care ajunge să se apere mult înapoia liniei de fund a terenului. Servind la 4-5, Bouchard ratează cu dreapta, apoi ratează din nou un voleu cu tot terenul liber.

► Decizie la tiebreak în primul set. Bouchard rămâne capacitată în atac şi egalează o dată în plus. 6-6.

► Simona îşi asigură tiebreak-ul, după un game în care greşelile s-au împărţit. 6-5

► Simona nu reuşeşte să se agaţe de game-ul zece, fiind fragilă cu returul şi ratând din spatele terenului. 5-5

► Game mai simplu pentru Simona, cu puncte mai scurte şi un as, pentru 5-4. Bouchard va servi sub presiune, intrând cu o frecvenţă a primei mingi de 44%.

► 25 de minute şi, după un schimb de break-uri, partida rămâne sub semnul echilibrului. Bouchard revine de la 0-30, supravieţuind unui punct în care a fost pe punctul de a fi surprinsă pe avansarea înainte, însă lobul Simonei iese afară. Halep are, totuşi, din nou minge de break după un nou trasor trimis cu dreapta în lung de linie, însă de această dată nu pune mingea în teren cu returul pe mingea a doua. Genie se mobilizează cu reverul, finalizând de pe centrul terenului, iar al doilea game consecutiv îi revine.

REBREAK BOUCHARD. Simona începe spectaculos game-ul, dar cedează iniţiativa şi ajunge, cu dreaptă în fileu, să piardă rapid avantajul luat în game-ul anterior.

► BREAK SIMONA HALEP, 4-2! Fanii români se fac auziţi cu al lor "Si-mo-na! Si-mo-na!" în timp ce Bouchard se pregăteşte să servească. Halep răspunde cu un retur frumos în lung de linie, dar ratează următoarea execuţie, spre tuşa cealaltă. Bouchardcu procentaj modest la fecvenţa primului serviciu, comite dublă, apoi Simona duce game-ul la 30-30 cu un atac bine ţintit spre reveryl advers. Cu un retur excelent, Halep gestionează bine avantajul având răbdare în poziţie avanată spre fileu, procurându-şi astfel minge de break. Simona converteşte din prima şi tribuna erupe.

► Bouchard are mingea în rachetă la scorul de 30-30 pe serviciul româncei, după un forehand violent trimis pe tuşă, însă ratarea de la voleu, cu tot terenul în faţă, o costă. Simona Halep închide prompt, pentru 3-2.

► Bouchard face un game mare pe serviciu, până în momentul în care Simona îi arată pe viu cât de bine face acea tranziţie lăudată de sportiva din Canada înainte de meci, dintre defensivă şi ofensivă. Game-ul îi revine însă fără emoţii elevei lui Michael Joyce. 2-2

► Un lucru este cert: Simona are de alergat în acest start de meci, însă efortul ei este răsplătit. Două servicii babane o duc pe româncă la 2-1, după 9 minute de la startul partidei. Românca nu dă semne de oboseală fizică, ceea ce este o veste bună după finala de la Doha.

► Bouchard încearcă să fie agresivă, atacă la fileu, însă îi lasă o portiţă descisă româncei, după o dublă greşeală. La 15-30, Halep ratează un retur cu forehand-ul, în fileu, iar Bouchard se eliberează de presiune şi egalează pe tabelă, la 1.

► Prima care găseşte tuşa este Bouchard, speculând pe serviciul doi al Simonei şi câştigând astfel primul punct al partidei. Simona răspunde în game-ul imediat următor cu o minge similară şi avansează spre 40-15, jucând solid cu dreapta. Bouchard scapă o minge de atac, în momentul în care preluase iniţiativa în punct, permiţându-i Simonei să închidă game-ul inaugural, la 30, chiar dacă a jucat mai mult cu al doilea serviciu.

► Simona Halep este pregătită pentru ieşirea pe teren. Românca va deschide partida cu serviciul.

Evident, Eugenie Bouchard a savurat puţin Dubai-ul înainte de startul competiţiei. Trebuie spus că, dacă se va impune astăzi, Bouchard ar urma să îşi recâştige poziţia de număr unu în Canada, în faţa Biancăi Andreescu.

13:20 Ne pregătim pentru startul meciului Simona Halep - Eugenie Bouchard. Ons Jabeur (Tunisia, 56 WTA) nu a putut duce până la capăt disputa cu Elina Svitolina, programat pe central înaintea duelului numărului doi mondial, abandonând în setul secund, la scorul de 6-7, 0-4.


Halep - Bouchard este unul dintre cele mai interesante dueluri propuse de tabloul primului turneu de categorie Premier 5 al sezonului 2019 în această fază a competiţiei, alături de confruntările Naomi Osaka (#1) - Kristina Mladenovic sau Karolina Pliskova (#4) - Dominika Cibulkova.

Cele două sportive au bătut simultan la porţile marii performanţe în 2014. Cu trei ani diferenţă de vârstă între ele, Halep şi Bouchard erau, în urmă cu cinci ani, pe lista revelaţiilor tenisului feminin, trecându-şi în premieră în CV prezenţe în finalele turneelor de Mare Şlem, ba chiar disputându-şi în meci direct biletul pentru meciul cu trofeul pe masă, la Wimbledon. Vecine în Top 10, cu un plus în clasament şi la capitolul trofee pentru româncă, Halep şi Bouchard promiteau, după trei confruntări nu foarte echilibrate, dar interesante, să devină protagonistele unei rivalităţi de viitor în WTA. Asta însă nu s-a întâmplat, viitorul celor două fiind cât se poate de diferit.

Pornind, practic, de la o linie de start comună, Halep şi Bouchard au oferit unul dintre cele mai relevante exemple de traiectorii alternative. Halep impresiona prin jocul fizic, de anduranţă, rezistenţă, deplasare în teren, în timp ce Bouchard, mai agresivă - şi datorită celor 10 cm în plus la înălţime, avea datele pentru a deveni "noua Şarapova".

Pentru Simona, 2014 a fost cu adevărat un punct de start, românca prinzând rădăcini stabile în Top 10 şi devenind din ce în ce mai performantă. Pentru Eugenie, 2014 a rămas anul de referinţă al carierei, sportiva din Canada devenind rapid o starletă a circuitului, mai mult decât o campioană, dând lovitură după lovitură, dar departe de teren, pe plajă, în nenumărate pictoriale sexy, prin declaraţii bombastice, dar şi prin instanţele de judecată.

  • De la debutul în Top 10, pe 27 ianuarie 2014, Simona Halep a adunat 265 de săptămâni consecutive între cele mai bune zece sportive ale lumii. Este un record în derulare în actuala configuraţie a Top 10-ului WTA.

În topurile marketabilităţii tinerilor sportivi, Bouchard puncta excelent, mult mai bine decât o făcea Halep în 2014. Simona este însă, în 2019, jucătoarea consacrată pe teren şi prin rezultate, sportiva cu 64 de săptămâni petrecute pe prima poziţie WTA, cu patru finale de Grand Slam jucate, 18 titluri adunate şi alte 16 finale, în timp ce Bouchard a rămas cu un unic trofeu obţinut în 2014, 5 finale, navigând în clasament la limita top 100 şi devenind dependentă de wildcard-uri pentru a evita tablourile de calificare.

"Voi ieşi pe teren şi voi încerca să îmi ofer cea mai bună şansă. Nu vreau să am vreun regret - acesta este obiectivul meu. Nu mai încerc să fiu o perfecţionistă în acest moment. Ştiu că jocul meu este la nivel maxim când atac loviturile, dar contează şi să îţi alegi mingile. Cred că acum sunt mult mai conştientă de ceea ce fac pe teren. Îmi dau seama când sunt mai agresivă, când sunt mai puţin agresivă şi acesta este un plus. Să găseşti echilibrul - iată marea provocare"
Eugenie Bouchard, pentru WTA, înaintea duelului cu Simona Halep

3-1 este scorul întâlnirilor directe dintre Simona Halep şi Eugenie Bouchard:

  • Indian Wells 2014, victorie Halep 6-2, 1-6, 6-4
  • Wimbledon 2014, victorie Bouchard 7-6(5), 6-2
  • Turneul Campioanelor 2014, victorie Halep 6-2, 6-3
  • Australian Open 2018, victorie Halep 6-2, 6-2

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.