LIVE BLOG Doha | Simona Halep s-a calificat în semifinalele turneului de la Doha. Victorie muncită în faţa Juliei Goerges

14 feb 2019 19782 afişări Tenis
LIVE BLOG Doha | Simona Halep s-a calificat în semifinalele turneului de la Doha. Victorie muncită în faţa Juliei Goerges 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/17875180/2/dhalep.jpg

Simona Halep confirmă forma bună la Doha şi câştigă un meci de luptă în sferturi, în care a reuşit să gestioneze momentele decisive şi să rezolve complicata ecuaţie propusă de Goerges. Cu o ţintă clară fixată spre reverul advers, Halep a reuşit un start-bliţ de meci, desprinzându-se în doar 14 minute la un greu de anticipat 4-0 pe tabelă.

Goerges a reuşit însă să transforme duelul într-o luptă totală, calibrând rând pe rând serviciul, dreapta şi doza de agresivitate. Halep a servit de două ori pentru câştigarea primului set, însă a eşuat de fiecare dată, încurcată de câteva greşeli legate. Fostul lider mondial a reuşit să redevină autoritară în tiebreak-ul setului întâi.

Setul doi a fost dominat de Goerges, din start, datorită unui forehand mai performant decât al Simonei, însă nemţoaica nu a reuşit mai mult de un break, iar la 4-5, Halep a răspuns cu game câştigat la zero pe retur, pentru a-şi oferi şansa unei victorii în minimum de seturi. În tiebreak, Halep a revenit din nou, de la 1-4, salvând două mingi de set decisiv ale Juliei şi redevenind jucătoarea cu un plus de agresivitate pentru a închide cu winner, după două ore şi un minut de joc.

► GAME, SET, MECI SIMONA HALEP! În tribună se strigă: "Ro-mâ-ni-a, Ro-mâ-ni-a! Ole, ole, ole!"

Goerges face primul punct din tiebreak cu forehandul, apoi cedează cu un rever prea lung pe centrul terenului. Tot Julia este cea care face şi desface pe teren, impresionează cu voleul şi lovitura de trecere pe lângă Simona, pentru 3-1. Un retur pe linie o duce pe Julia la 4-1. Simona reduce diferenţa înainte de pauză (2-4) cu o lovitură în colţul terenului, ca din tun. Halep ratează de pe linia de fund a terenului, însă livrează două servicii nereturnabile la 2-5, pentru 4-5. Halep returnează bine şi loveşte la fel de bine în diagonală, însă ratează la schimbarea de direcţie în lung de linie, lăsând-o pe Julia cu un serviciu pentru decisiv, la 6-4. Goerges ratează însă prima minge de set, trimiţând în fileu. Halep serveşte pe a doua minge de set: Goerges ratează cu dreapta, într-o zonă lăsată descoperită de Simona.

La 6-6, Halep trece în avantaj cu un un-doi serviciu urmat de forehand, iar la 7-6, prima minge a Juliei Goerges nu prinde terenul. Halep câştigă lovind tare spre rever şi închide partida cu winner.

DECIZIE LA TIEBREAK: Simona ia la ţintă reverul advers, avansează la fileu şi ajunge la 2 puncte de victorie, la 15-30. Un serviciu autoritar, urmat de as o propulsează pe sportiva germană la minge de game, însă românca primeşte o nouă şansă, după un atac lung al Juliei. Cu dreaptă tare spre reverul Juliei, Simona îşi oferă o poziţie clară de finalizare cu reverul, anulând minge de tiebreak. Halep contestă corectitudinea serviciului doi al lui Goerges, însă Ochiul de Şoim anunţă as-ul pe mingea a doua reuşit de nemţoaică. Câteva secunde mai târziu, mergem în tiebreak.

► Simona are şansă în game-ul 11 al setului doi, Goerges fiind din nou pe modul "full-attack". Românca este inspirată în a cere un Challenge care îi confirmă game-ul de 6-5. Presiunea se mută asupra Juliei Goerges, cea care va servi pentru a rămâne în turneu, după o oră şi 45 de minute de tenis cu aromă de roller-coaster.

BREAK Halep! Retur nemilos al Simonei, care rămâne în setul secund: 5-5. Vom avea un nou tiebreak?

►Halep îşi face serviciul, dar e obligată să câştige game-ul următor. Goerges are 5-4 şi va servi pentru a câştiga setul secund şi pentru a împinge partida în decisiv.

►Julia Goerges e la un pas de set! Nemţoaica îşi face şi ea serviciul, iar Simona va servi pentru a rămâne în set: 5-3

►Simona ţine aproape. Halep serveşte puternic şi revine la un game în spatele lui Goerges: 4-3.

►N-a fost să fie. Julia Goerges îşi câştigă serviciul, după ce Halep a avut două mingi de break. Nemţoaica are 4-2, iar Halep va servi pentru 4-3.

►Halep forţează break-ul. Simona a dus game-ul al şaselea la 40-40.

►Game alb pentru Simona! Românca serveşte impecabil şi se apropie la un game de Goerges: 3-2.

► Goerges confirmă pe lansare, fiind din ce în ce mai eficientă la serviciu. 3-1

► BREAK Goerges, 2-1 în setul doi! Simona este depăşită de returul agresiv al Juliei Goerges şi nu reuşeşte cu adevărat să îşi impună ritmul decât într-un singur punct al game-ului.

► Goerges rămâne jucătoarea mai avansată în teren şi, revenind de la 0-30, îşi apără lansarea, alergând-o bine de tot pe româncă.

► Simona câştigă cu emoţii primul game al setului secund, după minge de break salvată. Goerges este încă în zonă de graţie, găsind tuşa laterală, însă ratează două returi în final de game.

SET HALEP: TIEBREAK-ul decide manşa întâi. Simona stă bine în teren în primele două puncte ale decisivului manşei, însă la 2-0 este surprinsă de o scurtă foarte abilă a Juliei Goerges. Prelungind din nou schimbul cu mingi spre reverul numărului 16 mondial, Simona obţine o nouă eroare şi se duce la 3-1. Racheta Simonei expediază un rever în lung de linie letal pentru 4-1, iar românca schimbă terenul la 5-1, după o greşeală a nemţoaicei. O dublă greşeală a Juliei Goerges pune punct manşei întâi, după 54 de minute.

► Goerges trece în faţă pe tabelă, la 6-5, după ce seria greşelilor Simonei continuă. 6 game-uri câştigate de Julia, din ultimele 7 disputate. Simona nu mai găseşte culoarul spre reverul advers, iar dreapta ei risipeşte câteva puncte importante.

► BREAK Goerges în loc de SET Halep. Forehandul Juliei Goerges este peste cel al Simonei în acest moment, iar, sub presiunea mingilor tari trimise de nemţoaică, Simona riscă mingea a doua şi comite dublă greşeală pentru un nou break, care împinge primul set la scor egal. 5-5

► Game-ul nouă este unul de luptă: Simona face spectacol prin viteza de deplasare, ajungând la 15-30 în game-ul pe retur, Goerges egalează, inventând un nou unghi dificil. Julia îşi corectează apoi eroare din punctul următor cu un nou voleu amortizat la care Simona nu are ce face. Simona cedează game-ul, după un atac ratat cu dreapta. Va servi pentru a doua oară pentru câştigarea primului set, la 5-4.

► Şansă de a închide primul set ratată de Simona, la 5-2. Goerges pune presiune cu returul pe mingea a doua a Simonei şi anulează o primă minge de set a româncei cu un cross scurt la fileu, demonstrându-şi calităţile de dublistă de top. Erori consecutive ale Simonei îi aduc al doilea break sportivei din Germania.

► BREAK HALEP: Simona câştigă a treia oară pe serviciul jucătoarei care, în 2018, reuşea cei mai mulţi aşi în circuit. Foarte eficientă cu returul, dar şi în deplasarea înapoia liniei de fund a terenului, Simona livrează winner-ul pentru 5-2 cu reverul.

► BREAK GOERGES. Simona insistă spre reverul Juliei Goerges şi câştigă în manieră spectaculoasă al doilea punct al game-ului pe retur cu un excelent reflex în apropierea plasei, pe care îl sărbătoreşte cu pumnul strâns. La 40-15 însă, Julia trage un semnal ameninţător cu retur câştigător, iar nemţoaica leagă punctele, împingând-o în defensivă pe româncă. Halep nu rezistă cu forehandul şi, de la 40-15, Simona cedează unul dintre break-uri.

► Halep rămâne consecventă filosofiei de joc agresive şi încearcă şi la 40-15 un retur decisiv în lung de linie. Ratează de puţin tinta, iar Goerges, care deja a apelat la on-court coaching, punctează în premieră pe tabelă cu un game. 4-1 pentru Halep.

► Serviciile mari îi aparţin Simonei Halep în acest start de meci. Românca ajunge la 4-0 în doar 13 minute, cu 85% frecvenţa primului serviciu. Punctele sunt scurte deocamdată, iar Goerges nu apucă să îşi pună în valoare armele, românca variind suficient de mult.

► DUBLU BREAK, HALEP.  Simona este în continuare precisă cu returul, trimiţând lung. Goerges găseşte un singur prim serviciu letal, la teu, iar românca obţine al doilea break cu un retur câştigător, în care a trimis mingea în lung de linie folosindu-se de forţa lansării adverse.

► Hold autoritar pentru Simona Halep, susţinut de prime servicii eficiente, pentru 2-0.

► BREAK HALEP: Simona returnează bine în primul game, în care Goerges pune doar 2 din 5 prime servicii în teren. O diagonală trimisă în fileu de Julia pune punct game-ului.

► Jucătoarele sunt la încălzire. Halep a ales să înceapă partida la retur.

► Ştiţi ce o enervează cel mai mult pe Julia Goerges? Să i se spună "Gorgeous". Nemţoaica e exasperată de toţi cei care îi stâlcesc numele. Detalii despre domnişoara "Don't Call Me Gorgeous" --> AICI.

18:29 Undă verde pentru duelul Halep - Goerges. Angelique Kerber trece de un nou meci-thriller la Doha: a avut nevoie de 9 mingi de meci pentru a se impune în duelul cu Kontaveit, iar joi a stat peste două ore pe teren pentru a completa comeback-ul în faţa reprezentantei Cehiei, Barbora Strycova 1-6, 6-2, 7-6(4). C-o fi Mertens, c-o fi Bertens viitoarea adversară a lui "Angie", parcă deja am paria că va fi o nouă partidă cu suspans.


Simona Halep revine pe teren la 24 de ore după victoria 6-2, 6-3 în faţa Lesiei Tsurenko, prin care şi-a asigurat, matematic, revenirea pe poziţia a 2-a WTA. Românca a făcut un meci bun, în condiţii meteo dificile, la revenirea în turneele din circuit post-Australian Open şi la debutul colaborării cu noul antrenor, Thierry Van Cleemput. Diferenţa mare de temperatură dintre prânz şi seară, schimbarea de suprafaţă, re-echilibrarea emoţională după experienţa Fed Cup şi reconectarea la starea de concurs au decurs lin. Românca i-a fost superioară Lesiei Tsurenko, într-un meci în care eficienţa de pe linia de fund a terenului a înclinat balanţa evident în favoarea româncei, serviciul oferindu-i în plus câteva momente de respiro în puncte importante, fiind crucial pentru a-i permite româncei să se impună fără prelungiri.

Halep este singura dintre jucătoarele ajunse în sferturile ediţiei 2019 a turneului de la Doha care a câştigat trofeul în Qatar în anii precedenţi (2014). Românca va înfrunta o sportivă care a avut un meci extrem de greu în optimi. Julia Goerges, campioană la Auckland în prima săptămână a sezonului, a dezamăgit la Australian Open şi St. Petersburg, cu un singur meci câştigat din trei disputate, iar la Doha a trecut prin toate stările posibile contra americancei Alison Riske, ratând închiderea partidei la 6-1, 5-3, după ce a avut cinci mingi de meci în setul doi şi fiind nevoită apoi să revină de la 2-4 în decisiv.

La 1,80 m, Goerges este o adversară cu profil diferit pentru Simona Halep, o veritabilă maşină de trimis aşi (în 2018, a reuşit cei mai mulţi aşi în WTA), impredictibilă, de multe ori, de la un game la altul în ceea ce priveşte nivelul de joc.

Sferturile turneului de la Doha:

  • Simona Halep (#1) - Julia Goerges (#9)
  • Elina Svitolina (#4) - Karolina Muchova
  • Barbora Strycova - Angelique Kerber (#3)
  • Kiki Bertens (#5) - Elise Mertens
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.