Irina Begu s-a calificat în turul doi la Australian Open, după ce adversarei sale i s-a făcut rău pe teren | FOTO: Petkovic s-a prăbuşit pe suprafaţa de joc de două ori, a primit îngrijiri medicale, dar nu a mai putut continua

14 ian 2019 5320 afişări Tenis
Irina Begu s-a calificat în turul doi la Australian Open, după ce adversarei sale i s-a făcut rău pe teren | FOTO: Petkovic s-a prăbuşit pe suprafaţa de joc de două ori, a primit îngrijiri medicale, dar nu a mai putut continua
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA
  • România are o primă sportivă calificată în turul doi, la capătul celui de-al treilea meci (şi ultimul) programat luni dimineaţă, în prima zi de întreceri la Australian Open 2019. Irina Begu (70 WTA) a beneficiat de abandonul adversarei directe, în momentul în care, condusă cu 1-0 la seturi de Andrea Petkovic (63 WTA), avea avantaj 4-3 şi minge de break în manşa secundă.

Momente de confuzie pe Terenul 5 al complexului de la Melbourne Park, la meciul dintre Irina Begu şi Andrea Petkovic. Aflată în faţă pe tabelă, nemţoaica s-a prăbuşit pe suprafaţa de joc, înapoia liniei de fund a terenului, solicitând intervenţia medicului. Partida a fost întreruptă pentru un time-out medical, la scorul de 7-6(3), 3-4, 30-40, cu nemţoaica la serviciu, iar medicii i-au acordat primul ajutor, au mutat-o la umbră şi i-au măsurat tensiunea - indicând probleme cu deshidratarea. În ciuda intervenţiei medicilor, Petkovic nu a mai putut continua partida, iar Irina Begu a acces astfel în turul doi, beneficiind de abandonul adversarei sale, la o oră şi 47 de minute de la startul partidei.

Reprezentanta Germaniei căzuse şi în final de prim set, însă atunci nu a avut nevoie de intervenţia medicilor, ea verificând doar starea piciorului stâng: a scos pantoful sport, apoi şi-a aşezat cu meticulozitate şireturile.


DESFĂŞURAREA PARTIDEI, până la momentul retragerii sportivei din Germania

După două înfrângeri usturătoare pentru fanii tenisului românesc, Sorana Cîrstea şi Monica Niculescu nereuşind să câştige vreun set în duelurile lor din primul tur, Irina Begu a adus, la propriu şi la figurat, o picătură de roz în meniul zilei de luni, cu un start rapid în meciul cu experimentata Petkovic. Într-un sfert de oră, românca pusese deja pe tabelă un break la 30, hold la 30, break la zero, însă primele semnale combative apăreau din jumătatea opusă de teren, suficient cât a doua tură de serviciu să nu mai fie una confortabilă. Sfertfinalista din 2011 a avut minge de break, a trimis însă lung pe centru, Begu a revenit în avantaj cu forehand câştigător şi a majorat avantajul, la 4-0. Lucrurile au luat însă o turnură neaşteptată.

Mai departe, jocul celor două a pornit pe traiectorii opuse. Begu a lansat atacuri din ce în ce mai timide, în timp ce Petkovic s-a apropiat din ce în ce mai mult de echilibrul perfect. Petkovic a răspuns, astfel, cu serie de cinci game-uri, de-a lungul cărora Irina a beneficiat de o singură minge de joc, la retur. Pusă sub presiune pe propriul serviciu, la 4-5, Begu a dat drumul unui strigăt de frustrare după un start de joc cu dublă greşeală ce ameninţa să îi îndepărteze şi mai mult setul. Repuse la egalitate, la 5-5, în faţa unui sprint spre 1-0 pe tabelă, cu raport clar negativ în statistică între loviturile câştigătoare şi greşelile neforţate (6-18 pentru Irina, 7-25 pentru Andrea), cele două s-au duelat mai departe în erori şi nu în reuşite.

Petkovic a trecut în faţă, 6-5, oferindu-şi mingi consecutive de break şi set pe lansarea Irinei, pe fondul mingilor ratate de româncă. Mai promptă, Irina s-a agăţat, a trimis câştigător de trei ori şi, revenind de la 0-40, a împins decizia la o loterie şi mai agonizantă, a tiebreak-ului. Irinei i-a lipsit inspiraţia şi nu a reuşit să câştige nici măcar un punct pe serviciu în tiebreak. A făcut-o în schimb Petkovic, care a beneficiat şi de dublă greşeală din partea româncei, şi de un pic de ajutor din partea fileului, la un retur deviat cu puţin, dar decisiv, spre tuşa Irinei. În tiebreak, Begu a trimis prea lung forehandul în primul punct şi apoi a scăpat un retur în fazele finale, permiţându-i astfel fostului număr 9 mondial să încheie învingătoare manşa, după 59 de minute, la finele unui set în care totalul greşelilor neforţate a fost uriaş - 52 (23 Begu, 29 Petkovic), de peste două ori mai mare decât numărul reuşitelor (9-8).

3 puncte din 11 a câştigat Petkovic pe serviciul doi, în primul set

52 greşeli neforţate au fost comise în primul set

0 puncte din 2 jucate la fileu a câştigat Begu

Startul setului doi poate fi rezumat într-un singur cuvânt, din perspectiva Irinei Begu: frustrant. Cu o singură minge de break convertită din şase avute, românca a început promiţător, din nou, cu 2-0, însă mai departe, Begu nu a reuşit să apere serviciul de la 30-15, greşind cu reverul de două ori şi cedând din prima avantajul luat. Eleva lui Adrian Marcu a irosit mingi consecutive de break în game-uri consecutive, a privit neputincioasă cum banda fileului îi prăvăleşte câştigător lui Petkovic mingea în terenul său, rezolvându-i nemţoaicei un game şi urcând-o pe aceasta mai departe pe tabelă. Totuşi, Irina a reuşit să menţină avantajul minim, dat de ordinea la serviciu în manşă, pentru 4-3, având patru puncte câştigătoare în plus (13-9) şi egalitate la greşeli neforţate, 9-9.

Doar cinci puncte s-au mai jucat după pauză, înainte ca Andrea Petkovic să se întindă pe suprafaţa de joc, în suferinţă.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.