EXCLUSIV | Tatăl Irinei Spîrlea, Dumitru Spîrlea, atacă: "Atunci când Richard Williams a făcut-o pe Irina «un curcan urât şi alb», ITF nu s-a mai sesizat. Ăla a fost rasism! Ce a făcut Ilie nu e rasism!". Întâlnirea faţă-n faţă cu tatăl surorilor şi exemplul cu crema de ghete

25 apr 2017 21397 afişări Tenis
EXCLUSIV | Tatăl Irinei Spîrlea, Dumitru Spîrlea, atacă: "Atunci când Richard Williams a făcut-o pe Irina «un curcan urât şi alb», ITF nu s-a mai sesizat. Ăla a fost rasism! Ce a făcut Ilie nu e rasism!". Întâlnirea faţă-n faţă cu tatăl surorilor şi exemplul cu crema de ghete Foto: arhivă personală Irina Spîrlea

Cel mai valoros reprezentant al pentatlonului modern românesc, Dumitru Spîrlea, e o voce autorizată pentru a comenta schimbul de mingi dintre Ilie Năstase şi Serena Williams. ITF s-a autosesizat, iar pe căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup l-ar putea aştepta o decizie dură. Deocamdată, Năstase e suspendat temporar. Din postura tatălui a cărei fată, Irina Spîrlea (fost 7 WTA) era etichetată de Richard Williams, tatăl surorilor Venus şi Serena, drept "un curcan urât şi alb", fostul oficial de la Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern susţine că ieşirea lui Nasty nu poate fi trecută la capitolul rasism. Să vedem de ce...


Irina, împreună cu părinţii Geta şi Dumitru Spîrlea Foto: ProSport

  • Primul număr 1 mondial din istorie a spus despre sarcina Serenei Williams: "Să vedem ce culoare va avea copilul... Ciocolată cu lapte!?"

Domnule Spîrlea, v-am sunat pentru că...
Ştiu pentru ce m-ai sunat...În opinia mea este doar o exagerare a declaraţiilor lui Ilie Năstase, de puşti el făcea glume. Ce a spus despre Serena Williams!? Nu văd nimic anormal. Ea este de culoare, omul cu care a făcut copilul este alb. Nu e nimic în neregulă şi nu poate fi considerat rasism. Putea fi considerat rasism ce i s-a întâmplat fiicei mele, în 1997! Atunci nimeni nu s-a mai autosesizat! Culmea e că Irina nu a ascultat ce a spus presa şi şi-a văzut de treaba ea. Chiar luna trecută ascultam la un post de radio din Italia un interviu cu Irina în care spunea că nu a avut niciodată nimic de împărţit cu Venus.

Dar cu Richard Williams?
La primul ei concurs de după US Open, eram şi eu cu ea. Venus a văzut-o, a arătat-o cu degetul şi a venit împreună cu tatăl ei spre noi. Atunci Richard Williams ne-a spus că-i pare rău că a făcut-o pe fiica mea un curcan urât şi alb! I-am răspuns prompt că aş fi preferat să-şi ceară scuze în public. Îmi pare rău că noi suntem români şi putem păţi orice, asta sesizez acum. Care sunt de fapt unităţile de măsură cu care se cântăreşte decizia ITF? Când a făcut-o pe fata mea un curcan urât şi alb... nu s-a mai autosesizat nimeni! Ală a fost rasism! E păcat că dintr-un balon de săpun se face o bombă!

Replica Serenei aţi citit-o?
Mi se pare deplasată!

"ITF nu tolerează limbajul discriminatoriu. Am aflat de presupusele declaraţii ale căpitanului României, Ilie Năstase, şi am început o anchetă pentru a vedea faptele cu exactitate, înainte de a lua măsurile necesare", a anunţat ITF, conform BBC.

Totuşi tind să cred că putea să pună altfel declaraţia în pagină Ilie Năstase şi să evite ciocolata cu lapte...
Vin şi îţi dau un exemplu care arată înclinaţia lui Ilie pentru a şterge ura de rasă! Prin 69, la un concurs din America, atunci când sportul alb le deschidea cu greu uşa tenismenilor de culoare, Ilie, care juca alături de Arthur Ashe, a intrat la încălzire vopsit pe faţă cu cremă de ghete neagră. Regulamentul presupunea că jucătorii trebuie să fie îmbrăcaţi la fel şi atunci Ilie a zis să se conformeze.

Ceea ce vreţi să spuneţi este că...
Ilie a fost un jucător care a luat poziţie faţă de jucătorii de culoare. Iar după acel episod, toţi spectatorii l-au aplaudat. Hai să nu mai turnăm aiurea gaz pe un foc artificial şi să nu-şi mai toarne cenuşă în cap Năstase că nu are de ce.

Totuşi, lumea tenisului mondial a contestat ieşirea lui Năstase...
Nu a fost rasism din partea lui!

Vă întreb altceva. Irina şi Venus îşi mai vorbesc?
Sigur, de fiecare dată când se întâlnesc chiar râd dezvoltând acel incident din semifinalele US Open. Nu a fost nimic între ele, ieşirea lui Richard Williams a fost fără rost.

Dar ieşirile lui Năstase din timpul meciului cu Marea Britanie cum le comentaţi?
N-aş vrea să comentez asta, acolo e altceva... Ceea ce vreau să spun este că pe Ilie nu-l poate schimba nimeni şi nimic. Ăsta e farmecul lui, e un tip natural. Iar modul în care s-a manifestat la meciul cu Arthur Ashe din 1969 spune totul despre viziunea lui asupra persoanelor de culoare.

"Eu cu Venus nu am avut nimic de împărţit. Niciodată. A fost acel moment şi atât. Pe urmă ne-am tot întâlnit, la diverse ocazii, şi glumeam şi noi pe seama faptului că s-a dat o interpretare ciudată acelui moment"

Irina SPÎRLEA, într-un interviu pentru ProSport, în 2015

Irina Spîrlea

Data şi locul naşterii: 26 martie 1974 / Bucureşti
Înălţime/greutate: 1,85 m/70 kg
Tatăl, Dumitru Spîrlea, cel mai valoros reprezentant român al pentatlonului modern, mama Georgeta, desenator tehnic
Căsătorită cu Massimiliano Pace, au doi copii: Tommaso (12 ani) şi Francesca (9 ani)
Cel mai înalt loc ocupat în WTA: 7 (13 octombrie 1997)
S-a retras în 2000, la 26 de ani
A terminat trei ani (1996-1998 între primele 20 de jucătoare ale lumii)
Titluri la simplu: 4
(Palermo 94 şi 95, Amelia Island 96, Strasbourg 98)
Finale la simplu: 6 (Sapporo 93, Taranto 94, Jakarta 95, Indian Wells 97, Hilton Head 98, Cairo 99)
Titluri la dublu: 6
(Taranto 94, Jakarta 95, Roma 96, Paris, Luxemburg, Linz 99)
Semifinalistă la US Open 97
Sfert-finalistă la Australian Open 97
Bani câştigaţi din tenis:
2.650.000 de dolari

Meciurile Irinei cu surorile Williams

Irina Spîrlea vs Serena Williams 1-3
1998 Australian Open    hard    R128    7-6, 3-6, 1-6
1998 Miami    hard    R64    6-7, 0-6
1998 US Open    hard    R32    6-3, 0-6, 7-5
1999 Roma    zgură    R16    2-6, 3-6
Irina Spîrlea vs Venus Williams 1-3
1997 US Open    hard    Semi    6-7, 6-7
1997 Philadelphia    hard    R32    6-3, 6-2
1999 Zurich    hard    R16    3-6, 2-6


 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.