De ce o poate învinge Halep pe Serena Williams. ProSport a stat de vorbă înaintea partidei de la Miami cu unul dintre specialiştii tenisului românesc

2 apr 2015 4940 afişări Tenis
De ce o poate învinge Halep pe Serena Williams. ProSport a stat de vorbă înaintea partidei de la Miami cu unul dintre specialiştii tenisului românesc
  • Simona Halep (3 WTA) joacă în această noapte, în semifinalele turneului de la Miami, împotriva liderului mondial, Serena Williams (33 de ani)
  • Partida e transmisă de DolceSport şi are acoperire LIVE BLOG pe www.prosport.ro
  • În cealaltă semifinală se întâlnesc Andrea Petkovic şi Carla Suarez Navarro
  • ProSport a stat de vorbă înaintea partidei cu Dumitru Hărădău, o voce autorizată pentru a scoate în evidenţă punctul în care a ajuns cariera Simonei (11 titluri WTA), capitolele la care trebuie să progreseze şi modul în care Serena Williams va aborda partida.

"Nu am nimic de pierdut, e cea mai bună din lume",  serveşte Halep. "A progresat enorm, e o jucătoare valorosă", returnează Serena. Declaraţiile de catifea se opresc pentru puţin timp în această noapte, la Miami, în semifinala transmisă de DolceSport, dar schimburile intense şi jocul variat al protagonistelor vor transforma meciul într-un adevărat blockbuster. Trailerul e prezentat pentru ProSport de Dumitru Hărădău.

Bună seara, domnule Hărădău. Cât de greu e de anticipat în acest moment cum va decurge un meci Halep - Serena Williams?
În victoria de la Singapore, Simona a jucat bine, dar nu a bătut-o pe americancă (n.r. 6-0, 6-2 pentru Halep). Williams s-a bătut singură, pentru că Simona nu a făcut nimic deosebit. A jucat bine, dar repet: Serena s-a bătut singură. Apoi, în finală, liderul mondial şi-a luat toate măsurile de precauţie, a jucat inteligent, a intrat foarte bine în teren şi a finalizat mereu în teren (n.r. 6-3, 6-0 pentru Williams). Simona a avut şi ghinion în finală. Dar de la cele două meciuri Simona a progresat enorm: şi la serviciu, dar şi la deplasarea în teren.

Să luăm ultimele două partide în parte. Ce aţi sesizat special la Simona?
Dacă analizăm meciul cu Pennetta (n.r. - 33 de ani), Halep s-a exprimat la un nivel foarte înalt. Mai ales împotriva unei italience care traversează o perioadă de graţie, cu succese la jucătoare importante din circuit: Azarenka, Şarapova. De Pennetta nu poţi trece dacă nu deţii controlul în meci, dacă nu o domini din toate punctele de vedere şi asta a făcut Simona acum (n.r. - meciul din optimi de la Miami 6-3, 7-5). A câştigat pentru că a marşat pe mingi speciale în momentele esenţiale ale jocului.

E îngrijorătoare căderea Simonei din setul al doilea cu Sloane Stephens?
Nicio jucătoare din lume nu ar fi putut să conducă de o asemenea manieră meciul cu Sloane Stephens în aşa fel încât să ducă scorul la 6-1, 3-0 (n.r. - americanca a revenit la 4-3 pe fondul unui lanţ de erori comis de eleva lui Victor Ioniţă). Pur şi simplu nu a fost pe teren americanca. Apoi, Simona a fost surprinsă de felul în care curgea meciul, i-a fost puţin teamă, şi-a dat seama că e foarte aproape de a juca împotriva Serenei Williams şi de asta a survenit o aluncare în jocul ei.

"Când era puşti, Federer rupea rachete după rachete, dar oamenii din spatele lui i-au transmis că are nevoie de linişte, de luciditate pentru a-şi controla emoţiile"

În tot acest context, cum credeţi că ar putea Halep să neutralizeze jocul variat al americancei?
Meciul din semifinale cu Serena depinde de Simona. Dacă ea crede în forţele proprii şi e concentrată de la prima la ultima minge, poate să o învingă pe Serena pe procentaj. Williams poate face mingi speciale mai ales cu serviciul, dar, în opinia mea, tot Simona are un atu în faţa adversarei sale. De ce? Pentru că liderul mondial a început să-i acorde respect Simonei.

Am sesizat şi la Indian Wells şi la Miami că Halep nu-şi poate stăpâni nervii în unele perioade ale partidelor. Ţipă, se ceartă, dă cu racheta de pământ. O ajută aceste reacţii sau le dă un imbold psihic adversarelor?
Simona are o forţă mentală imensă, dar nu a antrenat auto-controlul psihic. Şi această componentă se antrenează şi lucrurile sunt legate. Când era puşti, Federer rupea rachete după rachete, dar oamenii din spatele lui i-au transmis că are nevoie de linişte, de luciditate pentru a-şi controla emoţiile. Să nu mai vorbească mereu cu el însuşi, să accepte erorile comise într-o partidă. Pentru că dacă nu-ţi reprimi acest impuls, atunci adversarul beneficiază de un avantaj moral în faţa ta. Federer spărgea toate rachetele pentru că nu era antrenat din acest punct de vedere. Când a început să se controleze, a început să devină jucătorul pe care-l ştim cu toţii. A rămas mereu concentrat de la început până la sfârşit.


"Îmi voi aminti toată viaţa că am bătut-o pe Serena Williams la Singapore. Pentru că am făcut un meci extraordinar"

Simona HALEP (3 WTA, 23 de ani)


"În acest meci nu contează antrenorul şi echipa. E toată lumea cu ea. Şi Ion Ţiriac vorbeşte cu ea la telefon"

Insist. Cum o poate învinge pe Williams?
Dacă ea joacă de la început până la sfârşit hotărâtă şi reuşeşte să se concentreze pe serviciu, va arăta că e mai bună şi poate câştiga meciul. Serena poate servi năucitor, dar îşi poate valorifica serviciul doar până la 8-10 aşi. Foarte bine, dar asta nu face diferenţa. Faptul că Serenei în este teamă, înseamnă că Halep trebuie să bată fierul cât e cald. După Singapore, ştie despre ce e vorba, o să ştie exact ce trebuie să facă. Are toate atuurile şi trebuie să rămănă agresivă. Poţi să faci un joc agresiv, doar că trebuie să ai hotărâre, credinţa că poţi câştiga. Meciul nu depinde în această noapte de cum joacă Serena, acum coordonatele s-au schimbat. Depinde de cum joacă Halep.

O ultimă întrebare. Cât de mult şi cum o ajută echipa pe Simona?
În acest meci nu contează antrenorul şi echipa. A fost şi Darren Cahill acolo, sunt Victor Ioniţă, Virginia Ruzici, Teo Cercel, vorbeşte şi cu Ion Ţiriac prin telefon, dar în meciul din această noapte doar ea va face diferenţa.

700 de victorii a adunat în carieră Serena Williams


"Simona Halep poate ajunge numărul 1 în lume. Când se va retrage Serena Williams din circuit"

Irina SPÎRLEA, 41 de ani, fost nr. 7 WTA, unica jucătoare din România care reuşise să o învingă pe Serena înainte de Halep


SIMONA HALEP - SERENA WILLIAMS, întâlnirile directe înainte de semifinala de la Miami

Meciul de la Indian Wells nu este luat în calcul deoarece Serena Williams a abandonat înainte de startul partidei

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.