Ce rămâne după duelul tare Halep - Kanepi. 3 idei la capătul meciului care i-a adus Simonei prima victorie pe 2019 şi întrebările ivite

15 ian 2019 6031 afişări Tenis
Ce rămâne după duelul tare Halep - Kanepi. 3 idei la capătul meciului care i-a adus Simonei prima victorie pe 2019 şi întrebările ivite

Victoria Simonei Halep în faţa estonei Kaia Kanepi este importantă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, românca a întrerupt o serie de cinci înfrângeri consecutive în circuit, cea mai lungă secetă de la pătrunderea în Top 20 până în prezent. În al doilea rând, după cum arată datele BBC. constănţeanca nu va fi trecută în statistică la rubrica "primul număr unu mondial din WTA care este învins de două ori consecutiv în primul tur la turneele de Mare Şlem". În al treilea rând, Simona nu pierde, de două ori la rând, în faţa unei sportive cu multe argumente, dar aparţinând unei alte clase valorice.

Unde a câştigat Simona Halep meciul? Iată trei aspecte importante ale duelului Simona Halep - Kaia Kanepi, tranşat de numărul unu mondial cu 6-7(2), 6-4, 6-2.

1. Simona Halep a alergat mult şi a depus mult efort fizic. Cât de mult îi va fi afectat spatele?

Numărul unu mondial a alergat, cam un set şi jumătate, mult şi fără satisfacţii pe măsură. Prinsă în capcană de o jucătoare al cărei stil se croieşte perfect pentru a hărţui o excelentă apărătoare, mai ales cu datele fizice ale româncei, împinsă şi înapoia liniei de fund a terenului, şi stânga-dreapta de mingile plate şi iuţi, trecute razant de fileu, în medie - la vreo 20 cm mai jos decât loviturile sale, Halep a făcut risipă de energie, fără doar şi poate. Marţi dimineaţă, Halep a fost răsplătită, în final, pentru efortul său, primind şi un prim răspuns la întrebarea dacă poate susţine un astfel de efort. În condiţiile în care Simona nu mai jucase un meci întreg din august 2018 încoace şi tot de atunci nu mai câştigase vreun set în circuit, pentru moment, răspunsul este că, timp de două ore şi 11 minute, corpul şi spatele au putut suporta efortul.

Evident, mai departe apare o altă întrebare şi o nouă îngrijorare. După o pauză de cinci luni, cât de pregătit este corpul Simonei pentru a absorbi şocul unui efort atât de intens şi de îndelungat. În finala de la Cincinnati, Halep jucase două ore şi 14 minute, pe 19 august. Când Rafael Nadal a revenit pe teren după o absenţă de patru luni şi a jucat, în regim de turneu demonstrativ, o oră şi 52 de minute cu Kevin Anderson, ibericul a spus pas pentru a doua zi, afirmând că nu era pregătit să stea atât de mult pe teren şi că riscul ar fi inutil dacă ar forţa. Paralela cu situaţia lui Nadal este şi nu este exagerată, în acelaşi timp. Ibericul avea mult mai multe motive de a merge la siguranţă, având în vedere faptul că turneul de obiectiv era încă la trei săptămâni distanţă, iar multiplele sale accidentări sunt atent documentate deja. Pe de altă parte, Halep punctează de fiecare dată în meciuri la capitolul fitness şi efort depus, asemeni lui Nadal, ambii fiind, în egală măsură, jucători de ritm.

Simona nu a vorbit la conferinţa de presă despre felul în care a reacţionat la efort spatele său. Ca în cazul oricărei vulnerabilităţi fizice, daunele vor deveni evidente la câteva ore după meci, când adrenalina dispare, iar musculatura se răceşte.

2. Simona a fost răsplătită pentru răbdare

Poate părea un nonsens, în condiţiile în care, de-a lungul partidei, Simona a avut mai multe răbufniri nervoase la adresa propriei persoane. Doza de negativism combătută atât de aprig de australianul Darren Cahill a reapărut, a făcut-o pe româncă să se lovească peste tâmple, peste picioare, să privească fracţiuni bune de secunde cu privire nedumerită şi tăioasă reuşitele incredibile ale estonei şi să îşi adreseze cuvinte auto-jignitoare. "Mişcă-te, cap sec!" este replica înregistrată, clar şi tare, de microfoanele de pe Margaret Court Arena.

În acelaşi timp însă, Simona Halep a avut totuşi răbdare şi determinare, marţi, în ziua a doua de întreceri la Australian Opem 2019. Răbdare pentru ca iureşul Kanepi să se domolească, fiind acolo pentru a înhăţa victoria la linia de finiş. Întrebarea pentru următoarele partide, mai ales în condiţiile în care omul cu mentalitatea pozitivă a dispărut din loja sa, este în ce măsură şi când va apărea calmul, răbdarea şi când se va lăsa Simona pradă demonilor din capul său?

3. Simona a avut nevoie de agresivitate şi a livrat în câteva momente-cheie

Per total, cum era de aşteptat, Kaia Kanepi a fost mai agresivă, torpilând-o pe Simona cu 40 de lovituri câştigătoare. Dintre cele 25 de lovituri câştigătoare trimise de Halep, 16 au venit în ultimele două seturi. Cu toate acestea, în momente importante, pe fondul creşterii agresivităţii începând cu setul secund - aşa cum remarca Mats Wilander, Halep a reuşit câteva bijuterii. Unul dintre exemple a fost punctat pe contul de Twitter WTA.

Aşa cum li se întâmplă de multe ori jucătorilor de top, Halep a accesat, uneori neaşteptat, lovituri de sclipire, decisive. Agresivitatea şi cartea atacului au ajutat-o în finala de la Roland Garros 2018, în partida cu Kerber de la Australian Open 2018 şi rămâne piatra de încercare pentru Simona - să se convingă să se ţină de treabă şi să creadă în şansele de reuşită. Întrebarea pe mai departe: cum şi când va reuşi Simona să fie agresivă, pentru cât timp?

  • Viitoarea provocare pentru Simona Halep este americanca de pe poziţia 37 WTA, Sofia Kenin, în vârstă de 20 de ani. Meciul va avea loc joi dimineaţă, la o oră ce va fi stabilită ulterior de organizatori.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.