Au pus tunurile pe Wimbledon! Acuzaţii fără precedent pentru londonezi, din toate direcţiile. Ce li se reproşează organizatorilor turneului-emblemă din tenis înaintea ediţiei pe care Simona Halep o va începe din postura de lider mondial

22 iun 2018 40609 afişări Tenis
Au pus tunurile pe Wimbledon! Acuzaţii fără precedent pentru londonezi, din toate direcţiile. Ce li se reproşează organizatorilor turneului-emblemă din tenis înaintea ediţiei pe care Simona Halep o va începe din postura de lider mondial Foto: wimbledon.com

Turneul de la Wimbledon dă start meciurilor din calificări, luni, 25 iunie, urmând ca partidele de pe tabloul principal să fie programate începând cu 2 iulie, până pe 15 iulie, când va fi decis campionul de la simplu masculin.

Ediţia cu numărul 132 a turneului de la Wimbledon a stârnit deja controverse. Turneul recunoscut pentru tradiţionalismul său a devenit deja ţinta unor atacuri clare. Temele principale: acordarea wildcard-urilor şi politica de programare a partidelor.

  • Turneul de la Wimbledon este singurul din lume în acest moment care menţine un cod vestimentar draconic, care îi obligă pe jucători să poarte echipament de culoare albă. Totodată, întrecerea de la All England Club se laudă cu cel mai longeviv parteneriat în materie de sponsor tehnic, Slazenger fiind neîntrerupt producătorul de mingi al întrecerii britanice încă din 1902 - un record absolut.

Iată ce li se reproşează organizatorilor de la Wimbledon înaintea startului ediţiei 2018, pe care Simona Halep o va începe din postura de lider mondial:

1. "Zero progres": li se face o nedreptate jucătoarelor de tenis?

The Guardian a publicat, vineri, rezultatele unui amplu studiu care relevă, după analizarea programărilor partidelor la Wimbledon pe primele două arene ale complexului de la All England Club începând cu 1993, că pe Terenul Central şi pe Terenul 1 se vede mult mai mult tenis masculin decât feminin.

"Wimbledon este în urmă când vine vorba de paritatea de gen, cu o lipsă evidentă de progres în ceea ce priveşte acordarea unui timp egal femeilor pe terenurile principale în ultimii 25 de ani", este concluzia acuzatoare a cercetării promovate de jurnaliştii de la The Guardian. În procente, pe aceste două arene s-au jucat 61% partide de la simplu masculin şi 39% partide de la simplu feminin în perioada sus-menţionată. În 2017, raportul este puţin mai bun, însă nesemnificativ diferit - 58% la 42%.

Studiul merge mai departe şi, luând în calcul faptul că la masculin se joacă după sistem 3 din 5 seturi, iar la feminin 2 din 3, afirmă că meciurile masculine primesc de două ori şi jumătate mai multă expunere (timp efectiv) pe Terenul Central şi pe Terenul 1 decât cele de la feminin. Turneul de la Wimbledon este, astfel, acuzat că, deşi, la nivel declarativ, susţine egalitatea şi paritatea, prin acţiunile sale demonstrează contrariul, spre deosebire de toate celelalte turnee de Mare Şlem.

109 meciuri ATP au fost programate pe primele două arene principale între 2013 şi 2017, faţă de 71 partide WTA - iată bilanţul cercetării lui Mark Leyland

Un alt argument - din 2017 încoace, Roger Federer nu a părăsit niciodată primele două arene de la Wimbledon, jucând de 31 de ori meciurile din primele patru tururi pe Central (84%) şi de 6 ori pe Terenul 1 (16%), în timp ce Serena Williams a jucat doar de 18 ori (55%) pe Central, de 7 ori (21%) pe Terenul 1, fiind trimisă de 8 ori (24%) fie pe Terenul 2 (supranumit Cimitirul Capilor de Serie), fie pe Terenul 3. Mai mult, dacă la masculin au existat, din 1995 încoace, doar două excepţii când primii doi capi de serie au fost trimişi să joace în afara primelor două arene, în ediţii în care ploaia a dat masiv peste cap programul, la feminin cercetarea a relevat că este o excepţie ca primele două favorite să joace toate cele şase meciuri din prima săptămână pe Central sau pe Terenul 1 - în 2000, când lista capilor de serie era dominată de Martina Hingis şi Lindsay Davenport (n.r. - La Wimbledon, în duminica de mijloc nu se joacă).

2. "Toată lumea este afectată": prea duri cu 'trişorii'?

Cazul Maria Şarapova - Meldoniu a deschis Cutia Pandorei, iar în acest moment, organizatorii de turnee sunt ţinta atacurilor, indiferent de decizia pe care o iau în ceea ce îi priveşte pe jucătorii care vin înapoi pe circuit după suspendări de dopaj. În 2018, jucătorul aflat în postura de a reveni după o astfel de pedeapsă este Dan Evans. Britanicul a fost depistat pozitiv cu un drog - o subtanţă care nu potenţează performanţa sportivă - cocaină. Forul tenisului britanic a aplicat "calea de mijloc": i-a oferit două bilete de intrare în circuitul Challenger în momentul în care i-a expirat suspendare fostului număr 41 mondial, apoi de alte două ori Dan Evans a fost nevoit să joace în calificări.

LTA a decis ca Dan Evans să nu primească wildcard pentru Wimbledon, iar spiritele s-au încins.

Marcus Willis, un jucător britanic de 27 de ani, aflat în prezent pe locul 730 ATP, ajuns însă în turul doi al ediţiei 2016 al Wimbledonului, la un duel-regal cu Roger Federer, a fost nevoit astfel să joace împotriva mult mai valorosului său prieten, în precalificări. Evident, a pierdut. Willis nu i-a menajat pe organizatorii britanici: "Toată lumea a avut de pierdut prin această decizie de a nu-i oferi un wildcard lui Dan. El este un jucător la cu totul alt nivel, un jucător de top. Marea Britanie ar fi putut avea mai mulţi jucători pe tabloul principal. Pierde şi el, şi noi, cei care trebui să jucăm împotriva lui. Şi-a ispăşit pedeapsa, este de domeniul trecutului. Nu este corect să sufere toată lumea", a declarat Willis, potrivit SkySports, înainte de meciul direct.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.