Angelique Kerber este prima finalistă la Wimbledon 2018. Joc tactic just şi victorie clară în faţa Jelenei Ostapenko

12 iul 2018 1116 afişări Comentează şi tu Tenis
Angelique Kerber este prima finalistă la Wimbledon 2018. Joc tactic just şi victorie clară în faţa Jelenei Ostapenko Foto: wimbledon.com / AELTC

Angelique Kerber s-a calificat, joi, în finala turneului de la Wimbledon, învingând-o cu un dublu 6-3 pe Jelena Ostapenko (cap de serie 12). Reprezentanta Germaniei va juca pentru a doua oară în trei sezoane cu trofeul de la All England Club pe masă, după un meci gestionat perfect din punct de vedere tactic.

Eleva lui Wim Fissette a evoluat excelent pe serviciu, cedând doar 10 puncte pe lansare în primul set şi alte patru într-un sprint agresiv spre victorie, care a dus-o la 6-3 şi 5-1 în mai puţin de o oră. Kerber a profitat din plin de super-surescitarea Jelenei Ostapenko, care în primele trei game-uri a reuşit nu mai puţin de 12 lovituri câştigătoare, însă pe parcurs a ajuns să rateze într-un ritm ce nu a mai putut fi susţinut de loviturile câştigătoare. Letona în vârstă de 21 de ani a încheiat partida cu 35 de greşeli neforţate şi 30 de lovituri câştigătoare, în timp ce Kerber a greşit de 5 ori mai puţin şi a lovit decisiv de 3 ori mai puţin (7-10 bilanţul final).

Singura ezitare a nemţoaicei a venit în faza finală a setului doi, când Ostapenko a reuşit să salveze o minge de meci, a luat break şi a ameninţat şi cu un al doilea game pe retur, consecutiv. Kerber a închis însă prompt portiţa ivită şi a pus punct semifinalei, în 67 de minute.

Autodistrugerea Jelenei Ostapenko

Jelena Ostapenko a lăsat impresia că este apăsată de emoţii, când a deschis meciul cu dublă greşeală. A fost un prim start-fals, letona salvând minge de break şi rezolvând game-ul cu trei winnere, pentru ca în final să închidă cu as. În primele minute, arma preferată a campioanei din 2017 de la Roland Garros a fost scurta, şi deşi Kerber a trecut un superb retur de forehand în lung de linie, letona a rămas în faţă, după ce o a12-a lovitură câştigătoare i-a adus game-ul 3, de 2-1.

Retrasă din raţiuni tactice comparativ cu precedentele meciuri, optând pentru un joc-procentaj, Angelique Kerber a făcut o cursă de aşteptare, punctată bine cu servicii eficiente şi retururi bune. Iar Ostapenko a ajuns să ofere exact cadourile pe care Kerber le anticipase şi le aştepta.

Game-urile 5 şi 6 au adus câte o minge de break, însă victoria pe retur a venit abia în al 7-lea, pentru Kerber. Două greşeli pe rever au costat-o pe Jelena Ostapenko. În 27 de minute, letona a adunat 15 lovituri câştigătoare şi 14 greşeli neforţate, dar Kerber puncta mai bine pe tabelă, 4-3.

Ostapenko a dat primele semne clare de frustrare - aceleaşi ca şi în antrenamentul dinainte de meci - în game-ul 8. Kerber a ajuns la minge de set pe o a 18-a eroare a letonei, iar 'Alona' a dus manşa întâi la cerc complet, încheiând exact cum începuse - cu dublă greşeală. Ostapenko a încheiat, în consecinţă, primul set pe minus - cu o greşeală neforţată în plus faţă de loviturile câştigătoare (19-18).

Cu aproape 90% frecvenţa primului serviciu, Kerber şi-a continuat parcursul de regularitate în start de set doi, în timp ce Ostapenko s-a regrupat mult prea târziu, când rămăsese deja la două break-uri în urmă - o distanţă care s-a dovedit a fi imposibil de recuperat.

  • Angelique Kerber va juca în finală împotriva învingătoarei semifinalei a doua, dintre Serena Williams şi Julia Goerges.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.