ANALIZĂ | 10 pentru Roland Garros: una dintre ele va ajunge în finală, conform statisticii. Doar două jucătoare din Top 10 sunt pe plus înaintea celui de-al doilea turneu de Mare Şlem al anului. Halep, la limita Top 5

21 mai 2015 7202 afişări Tenis
ANALIZĂ | 10 pentru Roland Garros: una dintre ele va ajunge în finală, conform statisticii. Doar două jucătoare din Top 10 sunt pe plus înaintea celui de-al doilea turneu de Mare Şlem al anului. Halep, la limita Top 5
  • Turneul de la Roland Garros, al doilea de Grand Slam al anului, stă sub semnul imprevizibilului în 2015.

La masculin, totul gravitează în jurul lui Rafael Nadal, sportul alb având nenumărate dileme: mai este spaniolul principal favorit la Paris după cinci înfrângeri pe suprafaţa favorită în acest sezon? Poate fi scos din lista favoriţilor la titlu un sportiv cu nouă trofee în palmares şi o singură înfrângere? Este declinul "Regelui Zgurii"? Însă, la feminin, lucrurile sunt, ca de obicei, mult mai complicate: în top 10, niciuna dintre principalele "suspecte" când vine vorba despre succesul în turneele importante sau în turneele de zgură nu a punctat prin constanţă în 2015. Top 10 WTA e marcat de accidentări, de lipsa cronică de formă şi de problemele de încredere. Doar două jucătoare par a fi pe o pantă ascendentă după toate turneele sezonului european de zgură care contează în stabilirea ordinii pe tabloul de la French Open: Maria Şarapova şi Carla Suarez Navarro - şi nu este vorba doar despre ultimul rezultat reuşit la Roma.

Statistica arată că, în anii 2000, o singură dată s-a întâmplat ca finala de la French Open să nu includă o tenismenă din Top 10: în 2005, Justine Henin era cap de serie 10 la Paris, dar abia a 12-a în clasamentul WTA în timpul turneului. Tenisul feminin este predispus surprizelor, cu zece campioane diferite în cincisprezece ediţii ale turneului de la Roland Garros, dar şi un zero mare în dreptul numărului de ediţii în care primele patru favorite să fi ajuns "la pachet" în careul de aşi. Însă în 2015, evoluţia pe zgură a primelor zece jucătoare în turneele premergătoare a fost extrem de ezitantă, inconsistentă şi fluctuantă şi niciuna dintre cele care intră în Top 10 - clasamentul care stabileşte capii de serie pentru turneul care începe duminică - nu se poate considera mulţumită pe deplin de sezonul său roşu de până acum.


Serena Williams este lider detaşat în clasamentul WTA, în timp ce Maria Şarapova a tranşat la limită duelul cu Simona Halep pentru poziţia a doua WTA la ultimul turneu care a contat pentru acest clasament "înainte de Roland Garros", cel de la Roma.

1. Serena Williams: de la "nu a fost Serena pe teren" la protejarea cotului - 5 victorii, 1 înfrângere, 1 abandon. Cel mai bun rezultat: semifinală la Madrid - 495 puncte WTA (americanca are alte trei victorii pe suprafaţa roşie în Fed Cup, în 2015)

Zgura rămâne suprafaţa mai slabă a Serenei Williams, chiar dacă americanca a reuşit să triumfe de două ori la Roland Garros, atât la simplu, cât şi la dublu (feminin + finală la mixt), iar în 2015, mezina Williams va începe turneul din capitala Franţei cu un semn de întrebare privind forma fizică, după ce turneul de la Roma s-a încheiat prematur pentru Serena, înaintea meciului al doilea, abandon de teama unei agrăvări a durerilor de la cot. La Williams, retragerile în turneele de categorie Premier nu sunt chiar rare (ne amintim faptul că americanca a avut o serie de 50 de victorii consecutive în clasa superioară, Premier Mandatory, menţinută şi cu trei abandonuri consecutive: în sferturile de finală de la Madrid şi Beijing în 2014 şi în semifinală, la Indian Wells - 2015). La conferinţa de presă de la Foro Italico, americanca a vorbit însă despre riscul care ar fi planat asupra participării la Roland Garros şi la Wimbledon (turneu care ar fi început după nu mai puţin de patru săptămâni), dacă ar fi continuat competiţia de la Roma.

Chiar mai îngrijorătoare pentru Serena Willliams a fost însă forma de la Madrid. În condiţii favorabile pentru jocul său plin de forţă, dar şi pentru serviciul său, americanca a dat un mare rateu în semifinale, în faţa cehoaicei Petra Kvitova (învinsă cu 2-6, 3-6), declarând la final: "Nu a fost Serena astăzi pe teren. Nu am fost în meci". Serviciul americancei a fost în vacanţă, complet inofensiv în faţa cehoaicei. Tot un meci foarte slab pentru standardele americancei a fost şi cel din "optimi", cu Victoria Azarenka, americanca recunoscând că a fost foarte norocoasă să fi revenit în faţa bielorusei, după trei mingi de meci salvate la limită, cu şansă.

Serena a fost inconstantă, mai preocupată de ceea ce s-a întâmplat în afara terenului. Îngrijorarea nu a lipsit în tabăra fanilor ei nici înainte de Australian Open, turneu pe care l-a abordat fără meci oficial jucat în 2015 şi după cunoscutul episod "cafeaua pe teren", urmat de o înfrângere usturătoare cu Radwanska, pusă pe seama unei totale lipse de energie, însă "Philippe Chatrier" este cel mai puţin iertător teren central pentru americancă, dintre cele patru din turnee de Mare Şlem.

2. Maria Şarapova: ascensiune de la turneu la turneu - 9 victorii, 2 înfrângeri. Cel mai bun rezultat: titlul la Roma - 1.291 puncte WTA

Campioana în exerciţiu de la Roland Garros şi-a revenit la Roma, după două turnee în care jocul său a scârţâit, dar rezultatele ei s-au legat încă de la Madrid. Rusoaica a reuşit să îşi ofere confortul psihologic de a sta departe de "coşmarul" Williams până în finala de la Paris şi are plusul de încredere dat de succesul recent. Faţă de anul 2014, în care intra pe tabloul de la Paris cu două titluri (Madrid şi Stuttgart), "Masha" are acum patru victorii mai puţin. Cu toate astea, Şarapova este constanta din finalele de la Paris, iar detronarea ei va fi o mare provocare, chiar pentru cele mai îndemânatice specialiste ale suprafeţei.

Şi Şarapova a avut însă fluctuaţii uriaşe: la Stuttgart a fost învinsă de Angie Kerber, în primul meci, iar la Madrid a fost chinuită de tânăra Caroline Garcia. Apoi, de Wozniacki. Totuşi, rusoaica este singura jucătoare din Top 10 care a trecut cu brio examenul turneelor pregătitoare pentru Roland Garros, din postura jucătoarei care avea de răspuns unor aşteptări importante.

3. Simona Halep: o singură situaţie complicată rezolvată pe teren, pe zgură, în 2015 - 5 victorii, 3 înfrângeri. Cel mai bun rezultat: semifinală la Roma - 545 puncte WTA

Simona Halep a dezamăgit în 2015 pe zgură prin rezultate, dar mai ales prin felul în care a pierdut. În 2014, constănţeanca a adunat a doua zestre de puncte pe suprafaţa roşie, însă, dacă privim ce a făcut înainte de Roland Garros, Simona reuşise o finală la Madrid (o victorie în plus faţă de cel mai bun rezultat din 2015), pierduse în primul meci la Stuttgart şi abandonase în "optimi", în al doilea meci, la Roma. Însă în acest sezon, jucătoarea considerată favorizată de zgură nu a reuşit să convingă decât în meciurile în care, practic, adversarele nu au avut replică. Simona a "rezolvat" un singur duel complicat, la Stuttgart, împotriva ibericei Muguruza, o victorie care, teoretic, după eşecul de la Galaţi, ar fi trebuit să o ajute şi să o monteze mental pe româncă. A fost singurul meci de trei seturi gestionat corect de Halep, pe zgură, în 2015.

Caroline Wozniacki a temperat revenirea Simonei în semifinala turneului din Germania, în mare parte pentru că a fost mai flexibilă decât românca pe întreaga durată a partidei în care aceasta a câştigat totuşi setul doi. La Madrid, Simona a părut bătută de la vestiare de Cornet, Halep declarând că se aştepta la un rezultat negativ - o reacţie pusă la zid rapid.

Cu adevărat problematic a fost ceea ce s-a întâmplat la Roma: Simona a defilat în primele trei meciuri, cedând doar şapte game-uri, în faţa unor adversare deloc comode pe hârtie - tânăra Riske şi veterana Venus Williams, apoi conaţionala Alexandra Dulgheru. De la jucătoarea care dintr-o dată a fost socotită ca principală favorită la Paris, Simona a clacat psihic după un prim set dominat clar în faţa ibericiei Suarez Navarro. Simona s-a stins ca joc, a greşit enorm, a luat decizii inexplicabile în punct, neinspirate, dar mai ales s-a inflamat cu fiecare minge, cu fiecare punct. I-a lipsit sângele rece în final, la 5-4 - un lucru neobişnuit pentru ea în 2015.

4. Petra Kvitova: două meciuri senzaţionale, un titlu, în rest probleme peste probleme - 8 victorii, 3 înfrângeri. Cel mai bun rezultat: titlu la Madrid - 1.191 puncte WTA

Petra Kvitova a dat lovitura la Madrid, primele sale meciuri cu Govorţova şi Vandeweghe fiind adevărate thrillere şi mostre de supravieţuire în meciuri în care jocul nu îţi funcţionează., Cehoaica lipsise ca performanţe din prim-planul tenisului după titlul obţinut anul trecut la Wimbledon: şi-a luat  o pauză departe de tenis, pentru reîncărcarea bateriilor, şi a pornit cu frâna de mână trasă la Stuttgart. Inclusiv la Madrid Kvitova nu a fost încântată de jocul său până în semifinale.

Meciul cu Serena Williams a fost însă perfect (6-2, 6-3), tactic şi ca execuţii, iar finala cu Svetlana Kuzneţova - o mostră de joc agresiv câştigător pe zgură. Petra a reuşit în aceste două meciuri să impresioneze şi a intrat pe lista favoritelor la Roland Garros, dar Roma a schimbat situaţia, cu o revenire la ezitările care i-au caracterizat jocul în ultimele luni dublei campioane de la Londra. Pentru jucătoarea de 25 de ani, întrebarea majoră este: care Petra Kvitova îşi va face apariţia pe zgura de la Paris?

5. Caroline Wozniacki: daneza s-a furişat în faţă, fără a face zgomot - 6 victorii, 3 înfrângeri. Cel mai bun rezultat: finală la Stuttgart - 521 puncte WTA

Daneza este ghinionista de serviciu a tablourilor: deşi bine înfiptă în Top 10, Wozniacki a jucat de trei ori în 2015 în primele două tururi cu Vika Azarenka - de fiecare dată, cedând duelul - la Australian Open, la Doha şi pe zgură, la Roma. Prin prisma adversarei, dar şi al nivelului de joc, elliminarea din primul act de la Foro Italico nu are impactul unor înfrângeri suferite de alte favorite ale suprafeţei.

Cu trei victorii în faţa unor jucătoare din Top 10, teoretic mai avantajate de jocul pe zgură, Wozniacki are motive să spere la un nou parcurs bun la următorul turneu de Mare Şlem. Lipsa ei de eficacitate în meciurile cu adevărat mari, în fazele finale ale Grand Slam-urilor, o scoate însă automat din lista "favoritelor" pentru finala de sâmbătă de pe arena "Philippe Chatrier".

6. Eugenie Bouchard: deriva continuă - 1 victorie, 2 înfrângeri. Cel mai bun rezultat: "optimi" Roma - 115 puncte WTA (Genie mai are o înfrângere pe zgura verde de la Charleston)

Sam Sumyk recunoştea într-un material despre rolul antrenorului, la microfonul Eurosport, că pentru moment, pare a nu avea soluţiile potrivite pentru jocul elevei sale, dar lucrează în continuare pentru corectarea acestui aspect. Canadianca este la polul opus unui vârf de formă, cu patru victorii post-Australian Open în 2015. Schimbarea de suprafaţă este greu de blamat în acest caz, Bouchard fiind mai degrabă victima unei lipse acute de inspiraţie, forţă fizică şi încredere.

În acest moment, jucătoarea îşi menţine poziţia în Top 10 graţie rezultatelor din 2014, de la turneele de Mare Şlem, însă la capitolul puncte făcute în acest sezon, este pe un greu de digerat loc 32, depăşită de Irina Begu şi Alexandra Dulgheru.

 

7. Ana Ivanovic: la un pas să fie fără triumf pe zgură în 2015 - 2 victorii, 3 înfrângeri. Cel mai bun rezultat: "optimi" la Madrid - 122 puncte WTA

Ana Ivanovic nu a mai impresionat în 2015 în turneele premergătoare Roland Garros-ului. Dacă anul trecut pierdea doar în faţa celor mai bune "zguriste" ale sezonului - Şarapova şi Halep, plus Serena Williams, trecându-şi în cont o finală la Stuttgart şi o semifinală la Roma, acum jocul ei este din nou puţin impresionant.

Ana ar fi putut foarte bine să fie fără victorie în sezonul european de zgură înainte de French Open dacă Alexandra Dulgheru reuşea să ducă până la capăt din punct de vedere fizic meciul direct din primul tur de la Madrid. Alex a semnat o spectaculoasă revenire în setul doi, adjudecat la tie-break în faţa reginei de la Paris, din 2008. "Piti" a plătit însă scump lipsa de antrenament pe zgură după Fed Cup, Montreal.

8. Carla Suarez Navarro: cele mai multe victorii pe zgură în turneele de pregătire - 10 victorii, 3 înfrângeri. Cel mai bun rezultat: finală la Roma - 900 puncte WTA

Carla Suarez Navarro este liderul la zi ca număr de victorii în circuit în 2015, în Top 10, cu 31 de victorii, dar şi jucătoarea cu cele mai multe victorii pe zgură. Iberica a învins patru jucătoare de Top 8 pe această suprafaţă (Halep, Ivanovic, Bouchard, Kvitova), iar Maria Şarapova a fost şi ea chinuită zdravăn de jocul atipic al minionei tenismene, care poate rupe ritmul oricărui tip de adversară.

Sfertfinalistă deja în 2014 la French Open, graţie unui culoar favorabil, curăţat de favorite, Navarro are şansa carierei la Paris, graţie succeselor în faţa unor jucătoare cu nume, mai ales dacă rivalele se vor confrunta în continuare cu demonii propriului joc, aşa cum pare a se fi întâmplat în turneele premergătoare competiţiei din capitala Franţei.

9. Ekaterina Makarova: a pierdut sclipirea din debutul anului pe zgură - 3 victorii, 3 înfrângeri. Cel mai bun rezultat: "sferturi" la Stuttgart - 215 puncte WTA

Rusoaica Makarova şi-a pierdut, la schimbarea de suprafaţă, direcţia şi sclipirea de la Australian Open. Ea a redevenit un adversar accesibil, care intră la bătaie în meciuri cu adversare mai curând cu clasament inferior ei, decât cu numele mari din tenis. Pe de altă parte, sezonul său pe zgură nu mai este din 2011 partea cu cele mai lungi parcursuri pentru Makarova (în 2011 îşi trecea în palmares o prezenţă în "optimi" la Paris) iar 2015 nu promite deloc să schimbe acest aspect.

Jocul său cu lovituri "grele" rămâne mai adecvat suprafeţelor rapide, mai periculos pentru rivale, în timp ce deplasarea sa oferă o şansă bună adversarelor.

10. Andrea Petkovic: lanţ de ghinioane - 1 victorie, 1 înfrângere. Cel mai bun rezultat: tur doi la Madrid - 65 puncte WTA

Semifinalistă la Paris în 2014, Petkovic are motive să se plângă, pentru că a fost privată de oportunitatea de a se antrena. Andrea a jucat un singur turneu, la Madrid, a fost lovită de o toxinfecţie alimentară care i-a compromis nu unul, ci două turnee, obligând-o să renunţe şi la prezenţa la Roma. Singura jucătoare de Top 10 care a avut o tentativă de a disputa turneu şi în săptămâna premergătoare Roland Garros-ului, în logica câştigătoare în 2014, atunci când până în această fază, nemţoaica adunase o victorie printre trei înfrângeri, înainte de a găsi câteva senzaţii pozitive la Strasbourg, a rezistat pe teren doar 36 de minte, interval în care a cedat toate cele cinci game-uri jucate împotriva Iuliei Putinţeva.

Petkovic a confirmat în 2014 cel mai clar că se poate face performanţa carierei fără un parcurs care să anunţe o formă bună, însă problemele de sănătate sunt un impediment acum.

  • Ca număr de puncte strânse pe zgură în 2015 în sezonul european, Simona Halep este a cincea, dar, ca bilanţ victorii - înfrângeri, românca este a şasea în clasamentul dominat de surprinzătoarea Carla Suarez Navarro.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.