Ana Maria Brânză, campioană olimpică la scrimă: „Să lăsăm orgoliile, să nu mai fim umili! Căutăm prea multe scurtături”. Soluţii pentru renaşterea sportului românesc

10 aug 2019 545 afişări Scrima
Ana Maria Brânză, campioană olimpică la scrimă: „Să lăsăm orgoliile, să nu mai fim umili! Căutăm prea multe scurtături”. Soluţii pentru renaşterea sportului românesc

Într-un interviu pentru Elita României, campioana olimpică la scrimă Ana-Maria Brânză consideră că sportul românesc poate progresa doar dacă ne uităm mai mult în curtea ţărilor dezvoltate şi dacă luăm de acolo ce este bun: „Succesul altor ţări se datorează faptului că toţi lucrează după un plan. Pornesc din punctul A şi ştiu sigur calea spre punctul B. În timp ce noi, creativi cum suntem, căutăm scurtături, indiferent de domeniu”.

De ce are nevoie urgent sportul românesc? „Sunt multe de spus aici! Dar o bună comunicare între instituţii, orgolii mai mici şi dorinţă de performanţă mai mare poate că ar reprezenta un început”, crede Ana-Maria.

Suntem prea umili, de cele mai multe ori negativişti, ar trebui în primul rând să ne evaluăm corect - dă o soluţie marea noastră sportivă în reportajul pentru elitaromaniei.ro.

Tot aici, „Brânzici”, cum i se spune, vorbeşte şi despre implicarea părinţilor în dezvoltarea unui tânăr sportiv, cu bune, dar uneori şi cu multe rele: „Trebuie să-i convingem pe părinţi de beneficiile sportului. De la dezvoltarea fizică armonioasă, până la disciplină şi responsabilizare, sportul are foarte multe avantaje. Noi, ca adulţi, suntem datori să le oferim celor mici informaţia, dar să-i lăsăm pe ei să aleagă unde îşi doresc să meargă. M-aş bucura ca toţi părinţii să fie alături de cei mici, să-i susţină, să-i încurajeze, dar să nu-i forţeze. Am observat tendinţa aceasta în mai multe sporturi. Înţeleg dorinţa de rezultat, dar hai să punem pe primul plan bucuria şi liniştea copilului, apoi medaliile şi diplomele”

Atragerea copiilor la sala de scrimă este numai un prim pas. Trebuie găsiţi antrenori pregătiţi să lucreze cu cei mici şi să adapteze antrenamentele la nevoile acestora. În plus, trebuie găsite resurse materiale: „Scrima este un sport în care trebuie să investeşti, mai ales dacă vorbim de echipament, care poate ajunge până la 400-500 euro/an, dar, făcând o comparaţie cu tenisul, spre exemplu, costurile sunt semnificativ mai mici”.

Ana-Maria Brânză este campioană olimpică la Rio de Janeiro 2016 cu echipa României de spadă, vicecampioană olimpică la Beijing 2008 în proba individuală, dublă campioană mondială cu echipa în 2010 şi 2011, de 7 ori campioană europeană (o dată la individual, în 2013, şi de 5 ori cu echipa). Următoarea ţintă: calificarea pentru a 5-a oară la Jocurile Olimpice, de data asta pentru Tokyo 2020.

Reportajul integral cu Ana-Maria Brânză poate fi citit pe elitaromaniei.ro.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.