SPECIAL | Marcel Toader, rugbistul: tonic, dedicat, valoros. ”A avut probleme cu femeile, nu cu rugbiul”. Portretul fostei aripe a naţionalei, creionat pentru ProSport de foştii săi colegi

6 aug 2019 8411 afişări Rugby
SPECIAL | Marcel Toader, rugbistul: tonic, dedicat, valoros. ”A avut probleme cu femeile, nu cu rugbiul”. Portretul fostei aripe a naţionalei, creionat pentru ProSport de foştii săi colegi
GALERIE (10 de imagini) VEZI GALERIA

Înainte de a fi ajuns un personaj monden, Marcel Toader a fost un rugbist de top. Colegii săi din anii 80 îşi aduc aminte cu nostalgie şi regret de fosta aripă a naţionalei şi a celor mai bune echipe din ţară: Farul, Steaua şi Dinamo. Marcel Toader s-a stins la 56 de ani, din cauza unui infarct.

Numele mari ale rugbiului românesc din anii 80 s-au strâns la capela unde este depus Marcel Toader, pentru un ultim omagiu adus fostului lor coleg. Marin Moţ a venit cu sufletul cernit şi cu o coroană de flori din partea CSA Steaua, unde Toader a jucat între 1982 şi 1987. ”A venit la noi de la Farul Constanţa. L-a adus Theo Rădulescu în 1982, alături de încă 13 jucători din toată ţara. Eu am venit de la Baia Mare, el şi cu alţi trei de la Farul. Nu cred că am vreo amintire tristă sau negativă cu el. O singură dată a părut că face o şmecherie, atunci când a plecat de la noi. A venit să ne spună că mama lui este bolnavă şi că trebuie să se transfere mai aproape de ea, la Constanţa.

Şi-a luat acordul, dar a plecat la Dinamo. În rest, un jucător bun, un om deosebit. A avut probleme cu femeile, nu cu rugbyul. De altfel, nu înţeleg de ce şi-a dorit să ajungă subiect al unei anumite părţi a presei. Nu este tipic rugbiştilor”, spune Marin Moţ. Cu Steaua, Marcel Toader a câştigat trei titluri de campion naţional.

Dinamo a luat un rând de echipament la transferul lui în Franţa

Mircea Paraschiv a trecut şi el pe la căpătâiul fostului său coleg de naţională, dar şi de la Dinamo. Paraschiv a fost căpitanul naţionalei la prima ediţie a Cupei Mondiale din 1987, unde a participat şi Marcel Toader. ”Marcel a făcut parte dintr-o generaţie bună, care a continuat ce am făcut noi, cei dinaintea lui. Era mai mic cu opt ani ca mine. Un băiat liniştit, dedicat, respectuos. Dacă nu avea aceste calităţi nu ar fi prins echipa naţională în acei ani, când nu duceam lipsă de valori în ţară. Nu ne-a făcut niciodată probleme.

La Dinamo a venit în 1987, l-a adus Ion Ţuţuianu. În 1990, când am preluat eu echipa, Marcel a plecat în Franţa. A primit o ofertă din Franţa şi deşi începuse campionatul a venit la mine să-l las să plece. A pus o vorbă bună pentru el şi comandantul de atunci al clubului, Marin Gostin. Am luat pe el un rând de echipament, iar când am mers în Franţa cu echipa ne-au cazat o noapte la ei. Francezii au plătit tot”, povesteşte Paraschiv (64 de ani). Marcel a jucat în Franţa la Cavallion, în liga a doua. La Dinamo, Marcel a jucat atât ca aripă, cât şi ca fundaş.

Echipa naţională în anii 80: Marcel Toader, rândul al doilea (de sus în jos), primul din dreapta

”Tarzan”: ”Era respectuos şi modest, nu se ţinea cu nasul pe sus, că e VIP”

Marcel Toader a îmbrăcat de 30 de ori tricoul primei reprezentative, marcând trei eseuri. Două dintre ele au avut loc la Cupa Mondială din Australia şi Noua Zeelandă, în meciurile cu Zimbabwe şi cu Scoţia. Cea mai mare performanţă a sa rămâne victoria în faţa Franţei, de la Auch. Pe 24 mai 1990, ”Stejarii” învingeau Franţa la ea acasă cu 12-6, meci în care aripa Marcel Toader (nr. 14) a bifat toate minutele. ”În meciul acela toţi am dat maximum. Şi Marcel a jucat până la ultima picătură de energie”, povesteşte Gheorghe Ion, supranumit ”Tarzan”. ”L-am cunoscut bine, şi de la naţională, şi de la Dinamo. Un băiat de mare calitate, vesel, dar şi un jucător de rugby bun.

După ce a încheiat activitatea sportivă am păstrat legătura. Nu ştiu cum era cu alţii, dar faţă de mine a păstrat acelaşi respect din totdeauna. Era modest, nu se ţinea cu nasul pe sus, chiar dacă devenise VIP. Chiar mai aveam glume cu el pe tema lucrurilor care mai apăreau despre el prin presă… Ştiu că în urmă cu ceva ani a suferit un preinfarct. Trebuia să aibă mai multă grijă de el”, spune şi ”Tarzan”.

Marcel Toader, la o şedinţă tehnică a lotului naţional (în plan apropiat, stânga)

”Mă lua durerea de cap când vedeam ce se scrie despre el prin ziare”

Unul dintre cei mai afectaţi de dispariţia sa tragică este Andrei Gurănescu, şi el fost coleg la Dinamo. ”De când am aflat veste nu mai dorm. Când am venit la Dinamo, Marcel m-a luat pe lângă el. Eu sunt cu trei ani mai mic de vârstă ca el. Când lipsea colegul lui mă lua şi dormeam în cameră cu el. Era vesel, băiat de viaţă, niciodată figurant. De aia mă lua durera de cap când vedeam ce se scrie despre el prin ziare. Nimic nu era adevărat. L-am purtat mereu ca pe un prieten în amintiri şi în suflet. A fost extraordinar, şi ca om, şi ca jucător”, spune Andrei Gurănescu.

La Dinamo, Marcel Toader s-a transferat în 1987 atât ca jucător, cât şi ca militar. A fost angajat ofiţer de miliţie, de unde a demisionat când a plecat în Franţa. Înainte de 1989, era extrem de greu să pleci la marea rivală, indiferent de direcţie. Marcel Toader a fost unul dintre puţinii care au reuşit acest lucru.

Marcel Toader s-a stins din viaţă la vârsta de 56 de ani.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.