Caz unic: a fost dat afară după o postare pe Instagram

10 aug 2019 1447 afişări Rugby
Caz unic: a fost dat afară după o postare pe Instagram

Rugbistul de performanţă, Israel Folau ( 30 de ani), s-a pomenit cu contractual reziliat după o postare pe Instagram! El a dat în judecată Federaţia Australiană de Rugby şi clubul la care a activat.

Rugbistul Israel Folau a început luna aprilie cu o reziliere de contract, după o postare pe Instagram, catalogată drept homofobă. Acum, el a dat în judecată Federaţia Australiană de Rugby şi clubul NSW Waratahs la care a activat, cerând despăgubiri în valoare de 10 milioane de dolari australieni, echivalentul a 6,1 milioane de euro.

“Beţivii, homosexualii, adulterii, mincinoşii, curvarii, hoţii, ateii, idolatrii, iadul vă aşteaptă. Căiţi-vă! Numai Iisus vă poate ajuta", este postarea în cauză, pentru care a fost sancţionat.

În cererea înregistrată la Curtea Federală Australiană, Folau acuză  Federaţia şi Clubul de discriminare, explicând că rezilierea a fost făcută din cauza conginerilor religioase. Fiind un creştin convins, a încercat îniţial să resolve pe cale paşnică.

Aştept ca Federaţia să îşi ceară scuze. Ar trebui să fiu liber să îmi exprim convingerile religioase fără să mă tem că o să îmi pierd serviciul. Australia e o ţară cu tendinţe multiculturale şi sunt sigur că suntem suficienţi de puternici încât să tolerăm viziunile diferite.” , a scris sportivul într-o postare făcută publică pe contul de Instagram, în data de 27 iunie.

După o lună în care a aşteptat retragerea deciziilor, Folau a anunţat acum cinci zile, tot online, că va duce totul în curtea de judecată, deoarece nu s-a putut rezolva amiabil situaţia. Procesul intentat, speră rugbistul, să îi aducă despăgubirile cerute, dar şi să  îşi reia contractul în valoare de câteva milioane de dulari, care ar fi trebuit să se termine în 2022.

Israel Folau are în spate un argint câştigat la Cupa Mondială din Anglia, din 2015, dar şi 73 de aparţii în echipa naţională. El ar fi trebuit în septembrie să participe la Cupa Mondială din Japonia, dar sunt şanse ca înstanţa să nu clarifice situaţia până atunci.

Deşi părerile sunt împărţite, rugbistul a primit foarte multe mesaje de susţinere, o groază de persoane fiind alături de el. Ei au donat aproximativ 2,2 milioane de dolari, după ce Folau a cerut oamenilor ajutorul prin intermediul paginii GOFoundMe şi a unui videoclip încărcat pe platforma Youtube. "Am fost binecuvântat să primesc susţinerea a zeci de mii de australieni în acţiunea mea şi vreau să le mulţumuesc tuturor celor care şi-au oferit rugăciunile şi suportul lor. A însemnat mult pentru mine şi pentru soţia mea, Maria, în ultimele luni şi ne oferă puterea de a merge mai departe".

Articol scris de Andreea Călin     

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.