Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei fizice şi sportului Nr. 69/2000 şi Hotărârea pentru completarea normelor finaciare pentru activităţi sportive

29 sep 2016 2844 afişări Alte Sporturi
Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei fizice şi sportului Nr. 69/2000 şi Hotărârea pentru completarea normelor finaciare pentru activităţi sportive

Ministerul Tineretului şi Sportului a anunţat că Guvernul a aprobat miercuri 28 septembrie Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei fizice şi sportului, Nr. 69/2000, şi Hotarârea pentru completarea normelor financiare pentru activităţi sportive aprobate prin H.G. 1447/2007.

”Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei fizice şi sportului, N.r 69/2000, creează cadrul legal pentru modificarea şi completarea normelor financiare pentru activităţi sportive, cu scopul principal de a elimina discriminările financiare (premiere, renta viageră, indemnizaţii de merit, etc) ale sportivilor cu nevoi speciale faţă de ceilalţi sportivi. Totodată, se realizează o armonizare a normelor financiare  pentru activităţi sportive cu actualele prevederi ale Legii educaţiei fizice şi sportului, nr.69/2000, cu modificările  şi completările ulterioare privind medaliaţii la Jocurile Paralimpice 2016, astfel aceştia vor primi premii egale cu sportivii medaliaţi la Jocurile Olimpice 2016, pentru aceleasi performanţe obţinute. De asemenea, OUG clarifică şi modul in care se calculeaza rentele viagere, eliminând inechităţile actuale şi stabilind un maniera de calculare a rentelor lipsita de echivoc şi în conformitate cu valoarea perforanţelor obţinute. Prin această modificare rentele aflate în plată se vor recalcula, cu menţiunea că nicio rentă aflată în plată nu va scădea, fiind un drept deja câştigat.

Hotararea pentru completarea normelor finaciare pentru activităţi sportive aprobate prin H.G. 1447/2007 creează cadrul legal pentru modificarea şi completarea normelor financiare pentru activităţi sportive, avand scopul principal de a elimina discriminările financiare (premiere, renta viageră, indemnizaţii de merit, etc.) ale sportivilor cu nevoi speciale faţă de ceilalţi sportivi. Astfel se realizează o armonizare a normelor financiare  pentru activităţile sportive cu actualele prevederi  ale Legii educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000, cu modificările  şi completările ulterioare, privind medaliaţii la Jocurile Paralimpice 2016, în sensul în care aceştia  vor primi premii egale cu sportivii medaliaţi la Jocurile Olimpice 2016, pentru aceeaşi performanţă obţinută.

Totodată, s-au actualizat cuantumurile cheltuielilor pentru activitatea sportivă, respectiv majorarea acestora în concordanţă cu costurile si cu nevoile actuale. Sumele propuse reprezintă limita maximă pe care fiecare structură sportivă o poate aloca, dacă dispune de bugetul necesar. Creşterea limitelor maxime nu presupune în mod obligatoriu o creştere a bugetului structurilor respective, dar dă posibilitatea acestora să-şi stabileasca o lista a prioritatilor şi sa eficientizeze cheltuielile în funcţie de obiective şi de bugetul alocat.

În acelaşi timp, pentru premierea rezultatelor deosebite obţinute la principalele competiţii internaţionale ( Jocuri Olimpice, Jocuri Paralimpice, Campionate Mondiale, Campionate Europene) s-au stabilit cuantumuri fixe stimulative, în concordanţă cu importanţa şi cu amploarea fiecărei competiţii, eliminându-se posibilitatea dublării premiilor. Cuantumul nou propus reprezintă , de regulă, actualele valori dublate. În condiţiile în care, în ultimii ani întotdeauna premiile au fost dublate, consideram că stabilirea actualelor cuantumuri şi eliminarea posibilităţii dublării sunt benefice, atat din punct de vedere al elementelor unor dimensiuni birocratice (acte administrative de dublare), cât şi în ceea ce priveşte crearea unui cadru stimulativ pentru obţinerea excelenţei în sport”, se specifică într-un comunicat de presă

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.