Minunea s-a produs! România s-a calificat în grupa doi valorică a Campionatului Mondial de hochei, iar în 2020 va juca pentru promovarea în ELITĂ. Cum a fost posibilă cea mai bună performanţă din ultimii 24 de ani

4 mai 2019 8739 afişări Alte Sporturi
Minunea s-a produs! România s-a calificat în grupa doi valorică a Campionatului Mondial de hochei, iar în 2020 va juca pentru promovarea în ELITĂ. Cum a fost posibilă cea mai bună performanţă din ultimii 24 de ani
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Naţionala de hochei s-a calificat în Divizia IA, la capătul unui turneu de excepţie la Tallin (Estonia), în Divizia IB a Campionatului Mondial. România a câştigat toate cele cinci meciuri, ultimul cu Olanda, scor 3-1. Aşadar, în 2020, tricolorii vor juca pentru calificarea în prima grupă mondială!

  • Din 1996 şi până azi, România a jonglat între locurile 25 şi 31 la nivel mondial, fiind într-un permanent du-te-vino în eşaloanele inferioare.
  • În 2020, naţionala de hochei va evolua la nivel de locurile 17-22, situaţie în care s-a aflat pentru ultima dată în 1995!
  • Toţi cei 22 de jucători convocaţi pentru acţiunea Tallin activează la cluburi din România!

Naţionala României a surprins pe toată lumea la Tallin, în condiţiile în care anul trecut abia s-a salvat de la retrogradare în Divizia IB, după un ultim meci cu Croaţia. În hocheiul mondial, progresul de la un an la altul nu se face peste noapte. Şi totuşi, tricolorii au reuşit imposibilul. După ce au pus la respect Estonia, Japonia, Polonia şi Ucraina, azi a venit şi rândul Olandei să fie învinsă de România.

Extrem de motivaţi, băieţii conduşi de antrenorul slovac Julius Penzes au deschi scorul foarte devreme, prin Gergo Biro (min. 4). La începutul reprizei secunde, veteranul Attila Goga mărit avantajul, dar după 40 de minute s-a plecat la cabuine tot cu un avantaj minim, 2-1, pentru că Olanda a redus din handicap. Marea bucurie a fost declanşată în minutul 59, când Peter Balasz a marcat pentru 3-1 cu poarta goală. Olanda ataca la disperare, pentru că o înfrângere i-ar fi retrogradat, ceea ce se şi întâmplă. Cu 13 puncte în cinci jocuri, România a câştigat grupa de Campionat Mondial de la Tallin şi urcă într-un eşalon superior pentru a descoperi o lume nouă pentru absolut toţi jucătorii la nivel de echipe naţionale.

Sigur, toată lumea se întreabă acum, inclusiv cei de afară, cum a fost posibilă o astfel de performanţă, în condiţiile în care Japonia a fost peste România din 1982 (!), Polonia a realizat un golaveraj 23-1 cu tricolorii în perioada 2012-2014 la acelaşi nivel, iar Ucraina i-a învins în ultimele şase meciuri (golaveraj 39-4).

Şi totuşi, câteva explicaţii există. În primul rând, din echipa României au făcut parte patru jucători naturalizaţi în 2017, este vorba despre slovacul Patrick Polc şi ucrainenii Yevhen Yemelianenko, Anton Butochnov şi Pavlo Borysenko. Ultimii trei nu au jucat anul trecut la Campionatul Mondial. Iar portarul Patrick Polc a făcut adevărate minuni, dominând topurile de la Tallin. El a terminat cu procentaj peste 93%.

Apoi, prezenţa echipelor Corona Braşov şi Miercurea Ciuc (ultima fiind finalistă) în Erste Liga, o competiţie de hochei cu formaţii din Ungaria, Austria şi România, a ridicat valoarea jucătorilor. La Miercurea Ciuc, tricolorii au ajuns să joace într-o echipă cu rusul Andrei Taratukhin, jucător draftat în NHL şi cu sute de meciuri în KHL. De asemenea, întrecerea internă a crescut mult din punct de vedere valoric, apărând şi a treia echipă de valoare, CSM Galaţi, care a şi jucat finala în acest sezon cu Corona Braşov.

Nu în ultimul rând, selecţionerul Julius Penzes a ajuns să cunoască mai bine hocheiul românesc şi a optimizat resursele de care dispune. Spre exemplu, antrenorul slovac a schimbat 50% din echipa cu care a participat anul trecut la Campionatul Mondial.

Echipa României care a realizat această performanţă:

Portari: Polc Patrik (ASC Corona Braşov), Toke Zoltan –Laszlo (ASC Corona Braşov)

Fundaşi: Bors Huba – Ferenc (ASC Corona Braşov ), Borysenko Pavlo (ASC Corona Braşov), Farkas Tamas (SC Miercurea Ciuc), Goga Attila (ACSH Gheorgheni), Gyorfy Tihamer – Laszlo (SC Miercurea Ciuc), Mihaly Ede (ASC Corona Braşov), Sallo Alpar (SC Miercurea Ciuc), Yemelianenko Yevhen (CSM Galaţi)

Atacanţi: Biro Gergo (ASC Corona Braşov), Butochnov Anton (CSM Galaţi), Casaneanu Eduard (SC Miercurea Ciuc), Constantin Mircea – Cristian (ACSH Gheorgheni), Csergo Hunor (ACSH Gheorgheni), Gliga Roberto (ASC Corona Braşov), Irimia Adrian (CSM Galaţi), Molnar Zsombor (ASC Corona Braşov), Peter Balazs –Szabolcs (ASC Corona Braşov), Reszegh Tamas (SC Miercurea Ciuc), Rokaly Szilard (SC Miercurea Ciuc), Tranca Daniel (ASC Corona Braşov)

Antrenori: Penzes Julius (principal), Trandafir Marius (secund)

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.