INTERVIU | "Punctul acela de dimensiunea vârfului de ac în care trebuia să trag până în 2012 s-a mai împărţit în 10". Alin Moldoveanu încearcă săptămâna viitoare să "împuşte" calificarea la JO

9 iun 2015 1187 afişări JO 2016
INTERVIU | "Punctul acela de dimensiunea vârfului de ac în care trebuia să trag până în 2012 s-a mai împărţit în 10".  Alin Moldoveanu încearcă săptămâna viitoare să "împuşte" calificarea la JO

Sportul românesc este pregătit pentru cea mai importantă competiţie din anul preolimpic, Jocurile Europene de la Baku, programate să se desfăşoare între 12 şi 28 iunie. Printre cei 147 de sportivi români care vor participa la competiţia din Azerbaijan se află şi Alin Moldoveanu (32 de ani), campionul olimpic la puşcă de la Londra.

Portdrapel al României în capitala Azerbaidjanului, Alin va încerca să obţină calificarea  la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, calificare ce îi va reveni doar câştigătorului din proba la care acesta participă, puşcă 10 metri aer comprimat. Elevul lui Sorin Babii este în formă, el reuşind zilele trecute să doboare chiar recordul naţional. Sportivul legitimat la Dinamo/ Tehnoton Iaşi a vorbit pentru ProSport, înainte de plecarea spre Baku, despre obiective, presiunea calificării şi noul regulament.

ProSport: Alin, cum te simţi?
Alin Moldoveanu: Pregătit pentru concursul din Baku. Am avut câteva săptămâni bune de pregătire, să vedem cum le vom concretiza în competiţie.

Cum e să fii portdrapelul României?
Este o onoare să port drapelul, ca pentru orice sportiv. Mă bucur că pot fi alături de colegiii mei, pe mulţi îi ştiu de la Londra. Sperăm ca fiecare dintre noi să facem un concurs cât mai bun.

Pentru tine, Baku are o importantă miză  olimpică...
Într-adevăr, obiectivul cu care merg în Azerbaidjan este calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio. M-am pregătit pentru acest lucru, îmi doresc să fac un concurs bun, precis, iar faptul că există doar un singur loc ce aduce calificarea înseamnă că trebuie să urci cât mai sus pe podium. Va depinde foarte mult de ziua pe care o prindem în concurs pentru că nivelul competiţiei va fi unul ridicat. Regulamentul s-a schimbat şi lucrurile s-au complicat foarte mult.


Alin Moldoveanu, portdrapelul României, şi Victor Mihalachi, cel care a depus jurământul din partea sportivilor, la prezentarea
oficială a delegaţiei pentru Baku FOTO: COSR

Cum ai aprecia evoluţia ta până acum?
Au fost concursuri de pregătire, de obiectiv, la unele am tras mai bine, la altele nu am reuşit să mă concentrez aşa cum mi-am dorit. Cel mai bun rezultat de până acum l-am obţinut la Cupa Mondială de la München.

Acolo ai fost aproape de a te califica la Rio. Ce s-a întâmplat?
La München am avut al doilea rezultat din concurs. După noul regulament în finală nu s-a mai adunat cu cifra din calificări şi am pornit toţi de la 0, aşa că am avut un mic handicap faţă de restul, în condiţiile în care aş fi avut avans după vechiul regulament. Acum, ne jucăm altfel, încercăm să ne readaptăm la ce ni se cere. A fost o şansă ratată, am trecut peste acel concurs, acum să vedem ce va urma.

Vorbeşti foarte mult de această schimbare de regulament. De ce este atât de greu să te adaptezi?
Regulamentul s-a schimbat în 2013, însă noi ne-am antrenat 15, 16 ani într-un fel, acum trebuie să uiţi ce ai făcut în acei ani şi să regândeşti totul. Punctul acela de  dimensiunea vârfului de ac, în care trebuia să trag până în 2012 s-a mai împărţit în 10 şi acum fiecare zecime contează. Acum un punctaj bun depinde de foarte multe lucruri...

Ai fost primul sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Londra. Apare o îngrijorare din faptul că timpul trece şi nu reuşeşti calificarea?
Pentru mine nu e o presiune pentru că fiecare concurs îl abordez pentru a da maximum şi pentru a câştiga. La fel s-ar întâmpla şi dacă aş fi deja calificat, aş merge la fiecare concurs pentru a trage cât mai bine.Calificarea poate veni peste o săptămână, o lună, patru luni. Va fi o calificare grea, dar nu imposibilă. Timp este suficient, vedem ce iese la final.

  • România va fi reprezentată de 147 de sportivi la Jocurile Europene de la Baku, 83 de băieţi şi 64 de fete, care se vor întrece la 22 de sporturi şi discipline sportive. 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.