Still to come! România a pierdut cu Olanda, 24-29, după un meci slab, dar cursa pentru semifinalele Campionatului European continuă. Wester, 15 intervenţii din 36 de aruncări - Dumanska, 9 din 28

9 dec 2018 26771 afişări Handbal
Still to come! România a pierdut cu Olanda, 24-29, după un meci slab, dar cursa pentru semifinalele Campionatului European continuă. Wester, 15 intervenţii din 36 de aruncări - Dumanska, 9 din 28 Foto Sorin PANA - Mediafax

ROMÂNIA - OLANDA 24-29

Min.60 Final de meci. Elevele lui Ambros Martin pierd, scor 24-29, la finele unui meci în care tricolorele n-au fost inspirate mai ales pe faza de atac. Olanda a avut în Wester - om cheie - principal pion în victoria de la Nancy, în primul meci din Main Round.

Min.53 Ne apropiem la cinci goluri, 20-25, Dumanska parează, mingea e în posesia Cristinei Neagu, care vede poarta goală. Neagu e blocată pe braţul de aruncare, surorile Bonaventura, arbitrele partidei, nu văd, mingea se ocoleşte poarta. Arbitrele n-au dat nimic, deşi ar fi trebuit să dicteze 7 m şi eliminare

Min.45 Olanda se detaşează pe tabelă, pentru prima dată în meci, la opt goluri, 21-13, dar Buceschi mai pune un strop pe tabelă, 12-14. Defensiva devine mai agresivă. Wester are procentaj 50 la sută

Min.40 Atacul României e citit de fiecare dată de olandeze, Lois Abbingh le duce pe olandeze la un avantaj de şapte goluri. Extremele nu mişcă, apărarea se clatină. Nimic nu funcţionează, Ambros şi-a epuizat time-out-urile.

Min.36 Abbingh şi colegele ei se distanţează la patru lungimi, 15-11, Ambros Martin cere time-out. "Aglomeraţi prea mult pe centru, încercaţi să spargeţi pe extreme", solicită tehnicianul spaniol. Efectul e imediat: Pintea scoate 7 m, Buceschi nu iartă.

 

Min.33 Se termină coşmarul de trei munute fără gol marcat, pentru că Eliza Buceschi inventează o aruncare pe la şold, la seminînălţime, Wester n-are replică.

Min.31 A început actul secund. Wester anticipează tot în debutul actului secund, Olanda se desprinde la două lungimi.

IMAGINEA ZILEI vine de la pauză, cu un suporter român inventiv

Min.30 E pauză într-o partidă foarte tacticizată, în care un rol decisiv îl au cele două defensive. Presiunea apasă pe umerii Cristinei Neagu care încearcă de una singură să destabilizeze o defensivă, de multe ori, impenetrabilă. Optarul tricolor a scuturat plasa de treo ori din opt aruncări, într-o primă repriză în care s-a mers cap la cap. Pintea şi Chiper au marcat, fiecare, de câte două ori, iar Laslo a înscris o singură dată. De multe ori, defensiva tricoloră şi-a arătat vulnerabilitatea în momentele în care Olanda a iuţit atacul, dar Dumanska a anticipat trei din cele 13 aruncări spre poarta sa. 26 de minute şi 55 de secunde a fost folosită Cristina Neagu în actul de debut.

Helle Thomsen s-a bazat, în principal, pe o apărare arţăgoasă, menită să o blocheze, în primul rând, pe Neagu. Wester, într-o formă incredibilă, are un procentaj excelent: 41%. Portarul Olandei a anulat 7 din 17 aruncări.

Min.25 Portarul olandezelor, Wester, are un procentaj excelent în prima repriză. Laslo e inspirată, vivace şi iuţeşte circulaţia mingii.

Min.23 Ambros Martin o trece pe bancă pe Cristina pentru a o calma şi pentru a trasa noi scheme. Meciul e foarte tacticizat, căutăm să ducem jocul spre pasiv pentru a identifica spaţii, însă se închid culoarele olandezele

Min.19 Luăm gol în inferioritate numerică. Cristina aruncă de pe primul pas, dar nu poate reduce din diferenţă. Extremele sunt statice. Laslo conduce atacul României, Buceschi e odihnită

Min.16 Martin Ambros cere time out, Thomsen le bagă în priză pe olandeze: "I think it's OK!", spune daneza. Neagu impresionează cu detenta de săritoare în înălţime şi nu iartă! 6-6. Olanda e în inferioritate numerică

Min.13 Dragut catapultează un trasor în vinclu, 3-3, dar Bond marchează de pe pivot. Se înfruntă două minţi luminate ale handbalului: Helle Thomsen şi Ambros Martin, şi asta se vede pe parchet. Nu se lasă culoare.

Min.10 Chiper e eliminată două minute, dar Denisa Dedu se arcuieşte la 7 m şi o blochează pe Lois Abbingh. Neagu aruncă înşelător, dar nu putem înscrie cu om în minus

Min.8 Crina Pintea reduce din diferenţă, începe să funcţioneze jocul cu pivotul. Extremele României nu au ieşit în evidenţă până acum.

Min.6 Helle Thomsen ştie ce poate Cristina, aşa că a dat ordin clar! Acţiunile lui Groot&Co să se desfăşoare mai ales în sectorul Cristinei Neagu, pentru a o uza, pentru a o determina să faulteze şi să primească eliminare. Neagu a încercat de două ori să ameninţe poarta olandezelor, dar nu a şi-a valorificat forţa din braţul de aruncare.

Min.3 După câteva atacuri poziţionale ratate şi de o parte, şi de alta, Groot schimbă prima tabela, din 7 m. Nu reuşim să găsim breşe în blocul defensiv al Olandei, care marşează pe o defensivă agresivă, Neagu a luat bara la ţintă.

Min.1 A început partida de la Nancy. Ambros Martin mizează pe Dumanska în poartă. Olandezele au avut posesia, dar Iulia a fost la post. Geiger - Buceschi - Neagu e linia de 9 metri. Perianu e imperială pe faza defensivă.

18:59 S-au intonat imnurile, partida urmează să înceapă. Ambele formaţii sunt neînvinse la acest turneu.

18:57 Cristina Neagu va disputa meciul cu numărul 37 la Campionatul European, ajungând la o singură partidă distanţă de recordul deţinut de Aurelia Brădeanu. Căpitanul echipei naţionale este deja şi golgheterul all-time al competiţiei, cu 217 goluri. Cu două goluri înscrise în partida cu Olanda, Valentina Ardean-Elisei va intra într-un top 5 al celor mai bune marcatoare din echipa României la Europene.

Top 5

 1. Cristina Neagu            217 goluri
 2. Carmen Amariei          142 goluri
 3. Steluţa Luca                117 goluri
 4. Simona Gogîrlă           113 goluri
 5. Aurelia Brădeanu        93 goluri

18:55 Paradele reuşite de Denisa Dedu şi Iulia Dumanska au fost decisive în primele trei partide. Toţi specialiaştii români au subliniat meritul celor două fete care au avut intervenţii providenţiale în debutul parcursul la Europeanul din Franţa. Helle Thomsen, daneza care conduce Olanda, le cunoaşte foarte bine pe Dedu şi Dumanska. Helle a condus pentru o scurtă perioadă gruparea CSM Bucureşti, campioana României, grupare la care joacă Cristina Neagu

18:45 Atmosferă de zile mari în sala din Nancy. Peste 300 de fani veniţi din ţară fac o acustică infernală. Mulţi dintre ei au văzut pe viu şi argintul obţinut în 2005, la Mondialul din St.Petersburg. Hai, România!

România şi Olanda sunt singurele echipe naţionale neînvinse până acum la Campionatul European din Franţa. Meciul are loc la Palais des Sports Jean-Weille din Nancy si va fi în direct pe TVR 1 şi TVR HD, dar şi în format live blog pe www.prosport.ro, de la ora 19:00.

18:40 În Palais des Sports Jean Walle din Nancy sunt deja prezenţi foarte mulţi suporteri ai naţionalei veniţi de acasă, din Franţa, Belgia, Luxemburg, Olanda, Germania. Cel mai însemnat grup s-a aşezat în spatele porţii olandeze, fiind dotat cu tobe şi însemnele tricolore, dar în toată sala sunt deja câteva sute de români.

18:00 Ambros Martin a păstrat formula câştigătoare din partida cu Norvegia şi pentru partida cu Olanda. Astfel, România va alinia următoarea echipă: Dedu, Dumanska - portari; Udriştioiu, Geiger, Buceschi, Neagu, Perianu, Laslo, Ardean-Elisei, Pintea, Florică, Polocoşer, Băcăoanu, Zamfirescu, Chiper, Dragut

17:50 Ungaria a învins Germania cu 26-25 în primul meci al zilei la Nancy, astfel că Olanda şi România au rămas pe primele două locuri în grupa principală. Mai mult, au şi două meciuri mai puţin disputate, astfel că ar avea situaţia sub control indiferent de rezultatul final, în tentativa de a ajunge în semifinale.


România şi Olanda sunt singurele echipe neînvinse de la acest European, ambele având trei victorii după prima fază a grupelor. Fetele noastre au trecut de Cehia (31-28), Germania (29-24) şi de Norvegia, campioana europeană en-titre, scor 31-23. Rivala Olanda a câştigat grupa C după succese în faţa Spaniei (28-27), Ungariei (28-25) şi Croaţiei (34-23).

 • Olanda este condusă de daneza Helle Thomsen, nimeni alta decât antrenoarea cu care CSM Bucureşti a plecat la drum în sezonul trecut. Nu a dus însă sezonul până la capăt, fiind înlocuită în primăvara acestui an cu Per Johansson.
 • Adversara României participă pentru a şaptea oară la un Campionat European, iar cel mai bun rezultat a fost înregistrat în Suedia, în urmă cu 2 ani, unde a ajuns până în finală.

Tot la ediţia din 2016, Olanda a înregistrat şi cea mai lungă serie pozitivă, adică şase victorii consecutive. La meciul cu România, „portocalele” vin după trei victorii consecutive

25-13 la ediţia din 2010, când România a cucerit medalia de bronz, a reprezentat cea mai clară victorie a Olandei la un European. Rezultatul a fost înregistrat cu Ucraina. Reversul medaliei a avut loc la aceeaşi ediţie, când Norvegia a învins-o cu 35-13!

Batavele au cel mai bun atac de la turneul final, după România, având 90 de goluri, cu unul mai puţin ca naţionala noastră. Cele două echipe s-au mai duelat în câteva amicale, iar tricolorele au dominat, ultima întâlnire fiind încheiată cu un scor strâns, 24-23 pentru fetele noastre.

Clasamentul grupei
1. Romania 4 puncte, 2 jocuri, 60-47 (golaveraj)
2. Olanda 4 puncte, 2 jocuri, 56-52
3. Germania 4 puncte, 3 jocuri, 86-84
4. Norvegia 2 puncte, 3 jocuri, 93-89
5. Ungaria 2 puncte, 3 jocuri, 82-92
6. Spania 0 puncte, 3 jocuri, 76-89

 • 35 de meciuri a jucat Olanda în istoria Campionatelor Europene şi numai 14 meciuri s-au încheiat cu victorie.
 • Debbie Bont, Nycke Groot şi Laura van der Heijden sunt jucătoarele cu cele mai multe meciuri jucate la Euro până acum – 23 jocuri. Nycke Groot este şi jucătoarea cu cele mai multe goluri – 84
 • România a obţinut cea mai clară victorie la un Euro tot la ediţia din 2010, când a învins Serbia cu 40-28. Şi tot acolo s-a consemnat şi cel mai drastic eşec, 20-35 cu Rusia.
 • Tricolorele au patru victorii consecutive înaintea jocului cu Olanda, una obţinută la ediţia precedentă cu Germania în meciul pentru locurile 5-6 şi trei înregistrate la Brest.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.