SPECIAL | "I am Groot". Căpitanul naţionalei Olandei are diplomă de educatoare şi a fost eleva lui Ambros Martin, la Gyor. "O combinaţie între Andres Iniesta şi Paul Pogba. Are un control al mingii aproape de domeniul magiei"

8 dec 2018 3726 afişări Handbal
SPECIAL | "I am Groot". Căpitanul naţionalei Olandei are diplomă de educatoare şi a fost eleva lui Ambros Martin, la Gyor. "O combinaţie între Andres Iniesta şi Paul Pogba. Are un control al mingii aproape de domeniul magiei"

Fie că vă plac ori nu filmele SF, cu siguranţă ştiţi cine este Groot. Pe Baby Groot, un alt personaj din franciza "Gardienii Galaxiei", îl vedeţi din ce în ce mai des. Americanii, cu predilecţie, au introdus în "dicţionarul urban" unica replică a personajului lui Vin Diesel - "I am Groot". În handbal însă, povestea se schimbă. "I am Groot" afirmă apăsat Cornelia Groot, cea care, de când se ştie, îşi spune Nycke Groot. Pe scurt, e căpitanul naţionalei feminine a Olandei şi unul dintre starurile lui Gyor.

  • Olanda este prezentată pe site-ul oficial al competiţiei din Franţa drept una dintre cele mai de succes echipe ale handbalului în ultimii ani, datorită faptului că a acces în semifinale la ultimele patru turnee finale disputate. Jucătoarele Portocalei Mecanice au câştigat argintul la CM 2015 şi CE 2016, bronz la CM 2017 şi au terminat concursul olimpic pe 4.
  • Nycke Groot a fost prezentă pe teren la toate performanţele Olandei.

Coordonatoarea de joc în vârstă de 30 de ani a fost odihnită toate cele 60 de minute ale ultimei partide din Grupa C a Olandei, cu Croaţia, pentru a fi proaspătă în duelul cu Neagu & Co, în condiţiile în care meciul nu mai avea nicio miză pentru elevele lui Helle Thomsen. Atuurile sale: inteligenţa în joc, clar-viziunea în găsirea paselor decisive şi forţa de a arunca la poartă.

ProSport vă prezintă 11 lucruri de ştiut despre Nycke Groot, pentru a afla ce înseamnă "I am Groot" în handbalul feminin mondial.

1. S-a născut pe data de 4 mai 1988, la Alkmaar, în oraşul în care evoluează acum nepotul lui Iosif Rotariu, Dorin.

2. Spre deosebire de majoritatea handbalistelor din naţionala Olandei, Nycke nu a mers niciodată la pregătire la HandbalAcademie. Traiectoria sa a fost diferită. A petrecut 9 sezoane în Danemarca, jucând pentru Tvis Holstebro (2006-2011) şi Midtjylland (2011-2015), înainte de a pleca la Gyor. "Ştiam că am nevoie de o nouă provocare pentru a reuşi să fac pasul următor în carieră şi pentru a deveni o jucătoare mai completă", declara Groot despre decizia de a merge în Danemarca, la 18 ani. Ea este recunoacătoare pentru faptul că sora ei locuia în acelaşi oraş şi a sprijinit-o mult.

3. În 2015, Groot a fost alegerea lui Ambros Martin pentru acoperirea postului de coordonator de joc la Gyor. "Acomodarea a fost grea, cu suişuri şi coborâşuri", declara Groot la mai puţin de un an de la semnarea contractului. Nycke Groot şi Ambros Martin au colaborat trei sezoane la campioana Ungariei.

4. Se mândreşte cu şase titluri de campioană naţională în palmares - 3 în Ungaria, 2 în Danemarca şi 1 în Olanda.

5. Crezul ei este că "în handbal, nimic nu este imposibil dacă toate piesele din puzzle sunt puse la locul lor. Poţi bate orice echipă".

6. A fost MVP-ul Euro 2016, chiar dacă echipa sa a luat doar argintul. Groot a primit în picioare o ultimă pasă care ar fi putut schimba soarta titlului, însă afirmă că finala s-a pierdut mult mai devreme, când Norvegia se desprinsese pe tabelă.

7. Ar putea preda la orice grădiniţă, deoarece are o diplomă de educatoare, însă a anunţat că nu va profesa până când nu va încheia conturile cu handbalul.

8. Presa din ţara sa a comparat-o pe Groot, după Jocurile Olimpice de la Rio, cu marii fotbalişti ai lumii. "Este şeful echipei, numărul 10, omul de creaţie, o combinaţie între Andres Iniesta şi Paul Pogba, pentru că este rapidă, puternică, creativă, determinată, calmă şi are un control al mingii aproape de domeniul magiei".

9. Deloc extrovertită, Groot se remarcă drept o fire modestă, care nu îşi pierde capul în situaţii de presiune.

10. A început preliminariile Euro 2018 fără a fi în cea mai bună formă. În intersezon, a suferit din cauza unei amigdalite, pentru care a avut nevoie de trei cure de antibiotice şi o operaţie.

11. Nycke Groot spune că admiră stilul de joc al lui Nikola Karabatić.

Obiectivul căpitanului Olandei este acela de a merge cu echipa la Tokyo 2020. Pentru moment însă, urmează duelul de duminică, împotriva României, cu Neagu & Co.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.