SPECIAL | Heidi, zeiţa semicercului. Starul Norvegiei nu "prindea" niciodată echipa şcolii, dar şi-a spus "vreau să fiu altceva decât sora lui Frank". Acum, Loke a devenit legendă

5 dec 2018 2693 afişări Handbal
SPECIAL | Heidi, zeiţa semicercului. Starul Norvegiei nu "prindea" niciodată echipa şcolii, dar şi-a spus "vreau să fiu altceva decât sora lui Frank". Acum, Loke a devenit legendă Heidi Loke, starul lui Larvik şi al naţionalei Norvegiei. Foto: fra2018.ehf-euro.com 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/17757092/1/loke.jpg

Pe coperta cărţii biografice scrie "Never Give Up!". Va împlini 36 de ani cu patru zile înaintea finalei EURO 2018. Este campioană olimpică, campioană mondială şi europeană, câştigătoare a Ligii Campionilor. Şi mamă a doi copii. Este unul dintre cei mai buni pivoţi din handbalul feminin. "Este excepţională", cum spune Cristina Vărzaru pentru ProSport înaintea duelului direct din "finala" fazei întâi a grupelor, România - Norvegia (în direct pe TVR HD şi LIVE BLOG pe www.prosport.ro). Heidi Loke are povestea unei luptătoare, asemănătoare unui duel pe semicerc.

Heidi, "altceva decât sora lui Frank"

Heidi Loke vorbeşte în cartea sa despre improbabilul său drum către succes. "Nu eram vreun mare talent când eram mică. Stăteam mai mult pe bancă, nu am fost niciodată la un lot la categoriile mici de vârstă, nici măcar în echipa şcolii nu intram", află fanii handbalului. Nu a renunţat. Crescută într-o familie tradiţionalistă şi extrem de religioasă, cu şapte copii, Heidi a încercat mereu să semene cât mai mult cu fraţii săi. Chiar şi fizic, torturându-şi adesea corpul pentru a arăta ca ei. De aceea, într-o rubrică Daily Walk, începutul cărţii lui Heidi este descris drept "şocant şi... chiar vulgar".

Tatăl muncea pe rupte, trei joburi pentru a-şi susţine familia, iar mama, adesea, "improviza din nimic o masă".

Cu doi ani mai mare decât Heidi, Frank a fost cel dintâi handbalist al familiei. El îşi făcea debutul la naţională cu cinci ani înaintea lui Heidi şi cu un an înainte ca aceasta să fi reuşit vreo performanţă la nivel naţional. Indirect, Heidi s-a luat la întrecere cu el, eroul ei. De aceea, după ce în 2012 câştigase titlul olimpic, în clipele dinaintea petrecerii cu echipa, într-un moment în care s-a retras singură cu gândurile ei, Heidi îşi amintea de fetiţa de 12 ani din banca de la şcoală şi de un meci de-al lui, jucat fără prea mulţi spectatori, care a făcut-o să decidă şi mai clar "vreau să fiu altceva decât sora lui Frank".

Peste ani, pivotul care va aduce un enorm plus de experienţă în duelul din această seară cu Neagu, Buceschi şi Dedu s-a luat mereu la trântă cu bărbaţii, la antrenamente.

"Are forţa fizică a unui handbalist", declara cu ani în urmă Gunnar Pettersen, fost antrenor al naţionalei masculine de handbal a Norvegiei. "Bărbaţii sunt, natural, mai puternici şi mai rapizi decât femeile şi, evident, este mai greu să joci împotriva bărbaţilor. Aşa că, antrenându-mă alături de bărbaţi, pot progresa semnificativ", mărturisea chiar Heidi Loke. A găsit mereu, după poftă, un loc la antrenamentul băieţilor de la Runar Sandefjord, club pentru care a evoluat şi fratele său.

Ulterior, în familia Loke, Lise, sora şi mai mică, a devenit şi ea jucătoare de handbal.

Heidi şi lanţul iubirii

Heidi Loke a ţinut şi prima pagină a tabloidelor.

Handbalista declara în urmă cu câteva sezoane că ascensiunea ei în handbal i s-a datorat, în mare parte, lui Leif Gautestad. "Leif m-a pus pe făgaşul corect. Mi-a explicat cum stau lucrurile Lucra şi cu Anja Edin", mărturisea Heidi. Cei doi s-au căsătorit, au devenit părinţii unui băiat, Alexander, în 2007, dar în 2010 Heidi a divorţat, pentru noul său antrenor de la Larvik, Karl Erik Bohn.

Noua poveste de iubire, de doi ani, a fost plină de intrigi. Bohn a fost la negocieri cu Loke pentru un transfer de la viitoarea campioană a Norvegiei la Gyor, iar clubul scandinav l-a pus imediat pe liber când oficialii au descoperit că antrenorul ajută la plecarea superstarului. Heidi şi Karl Erik Bohn au mers împreună în Ungaria şi au jucat finala Ligii Campionilor, dar în decembrie 2012 Loke avea să îl părăsească pe Bohn, imediat după ce acesta fusese diagnosticat cu leucemie.

Heidi Loke nu a cedat niciun metru, în ciuda insistenţelor celui care mai avea de trăit doar un an şi o lună. A urmat o nouă relaţie, cu un maseur al naţionalei de handbal a Norvegiei, fost săritor în înălţime şi culturist. În iulie 2017, alături de Bjorn Olsson, Heidi Loke devenea mamă pentru a doua oară, băieţelul său primind de această dată numele de Oscar. Şase zile după ce născuse pentru a doua oară, Loke era deja în sala de antrenament, pentru primele exerciţii. "Când l-am născut pe Alexander, am stat o săptămână. Acum sunt mai bine pregătită fizic, dar mai bătrână cu zece ani. Oricum, sunt bine", declara Heidi.

Pe teren, sau în viaţă, Heidi Locke nu renunţă niciodată. Iar pentru defensiva adversă, pune mereu "cod de alertă" când are mingea, având în vedere că poate trage decisiv cu ambele mâini.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.