Mazilu vs CSA Steaua 10-0. Fostul jucător face dezvăluiri: clubul beneficiază de protecţia băncilor, deşi are poprire pe conturi, iar comandantul Bixi Mocanu i-a propus să citească o carte la club, timp de 4 ore pe zi, pentru a-i plăti datoriile

17 apr 2019 6112 afişări Handbal
Mazilu vs CSA Steaua 10-0. Fostul jucător face dezvăluiri: clubul beneficiază de protecţia băncilor, deşi are poprire pe conturi, iar comandantul Bixi Mocanu i-a propus să citească o carte la club, timp de 4 ore pe zi, pentru a-i plăti datoriile

Viorel Mazilu este în litigiu de aproape doi ani cu CSA Steaua, clubul ajutat de MApN cu 86 de milioane de lei anual. Fostul jucător şi antrenor al clubului din Ghencea a susţinut că Steaua i-a desfăcut abuziv contractul de antrenor în martie 2017, deşi acesta era valabil până în iunie 2019. A urmat o serie întreagă de procese atât pe plan sportiv, cât şi în instanţă. Mazilu spune că are nu mai puţin de 10 hotărâri definitive la Comisiile FRH, dar şi în aceste condiţii CSA Steaua nu i-a plătit drepturile salariale.

Fostul handbalist a făcut mai multe dezvăluiri. Printre altele a susţinut că gruparea din Ghencea beneficiază de protecţia unor bănci (!), în ciuda faptului că un executor judecătoresc a înfiinţat poprire pe conturile clubului, iar comandantul Bixi Mocanu i-a propus să vină la club „să citească” o carte între orele 8:00 şi 12:00, pentru a-i plăti salariile.

Mazilu este în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile din contract încă din martie 2017, din culpa clubului Steaua.

„Cazul meu este pe rol la toate Comisiile. CSA Steaua refuză să îndeplinească hotărârile definitive luate de către aceste comisii. Sunt zece astfel de decizii luate împotriva CSA Steaua. Clubul a plătit doar amenzi, deşi conform regulamentelor FRH. până în acest moment, Steaua trebuia să piardă 46 de puncte în clasamentul Ligii Naţionale, să fie retrogradată şi dezafiliată. Nu pot înţelege cum un club de talia Stelei poate risca atât de mult, mai mult să îşi păteze imaginea cu asemenea mizerii!”, şi-a început relatarea Viorel Mazilu.

Fostul jucător al Stelei şi al echipei naţionale susţine că în ultimii 2 ani a avut nenumărate întâlniri cu conducerea clubului militar, menite să soluţioneze problema contractuală. Toate întâlnirile au fost soldate cu eşec. „La întâlnirea pe care am avut-o cu noul comandant, dl. Bixi Popescu, mi s-a propus să vin la club să citesc o carte de la 8.00 la 12.00, altfel nu se pot achita datoriile faţă de mine. Este strigător la cer cum pot pune problema cluburile din ziua de astăzi, având în vedere că CSA Steaua şi-a încălcat atribuţiile semnate prin contract, fapt ce m-a determinat să apelez la un executor judecătoresc, care în baza unei hotărâri judecătoreşti, a înfiinţat poprire pe conturile CSA Steaua. Clubul nu a dat curs nici acestui demers şi m-a obligat să fac adrese către BNR şi ANPC, pentru că relaţiile contractuale pe care clubul le are cu diferite bănci le asigură acestora protecţie. În acelaşi timp, mă voi adresa şi Curţii de Arbitraj Sportiv”, poveşteşte Mazilu, care a petrecut nu mai puţin de 28 de ani în cadrul CSA Steaua. „După atâtea sacrificii făcute pentru sport, incluzand aici 3 operaţii plus alte multe accidentări care m-au  determinat să pun punct carierei de sportiv timpuriu, am continuat munca pentru acest club, benevol. Am pus bazele unei echipe de handbal feminin şi unui centru de copii şi juniori, pentru că stabilitatea poate fi dată doar de existenţa unei piramide, ce îţi conferă stabilitate şi progres pe termen mediu şi lung”, a adăugat Mazilu.

ProSport a încercat să ia legătura şi cu comandatul CSA Steaua, dar Bixi Mocanu ne-a invitat să luăm legătura cu Biroul de Presă.

Steaua, mai bogată decât CSM Bucureşti

Invitat la ProSport LIVE la finalul lunii martie, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a confirmat zvonurile existente în sport, faptul că bugetul clubului Steaua este aproape de 20 de milioane de euro pe an calendaristic. Iar suma pune clubul Armatei peste CSM Bucureşti, entitatea în care Gabriela Firea şi Primăria Bucureşti "pompează" bani: „În 2018, bugetul total al clubului a fost de 91 de milioane de lei, dintre care 86 de milioane de lei de la bugetul de stat, iar 5 milioane de lei din venituri proprii”, a susţinut ministrul Gabriel Leş, joi, în cadrul emisiunii ProSport Live.

Astfel, CSA Steaua este clubul cu cel mai mare buget din sportul românesc, chiar şi peste cel al CSM Bucureşti, care a beneficiat de aproape 74 de milioane de lei în 2018. Cu sumele respective, clubul din Ghencea susţine totuşi 42 de secţii (medie de 2,16 milioane lei / secţie), în timp ce clubul Primăriei Capitalei finanţează 14 secţii (medie 5,28 milioane de lei / secţie).

În ciuda celor mai mari bugete din sportul românesc, CSA Steaua şi CSM Bucureşti nu au măcar o arenă proprie, ci joacă doar în exil. Steliştii dispută meciurile de hochei la Tg. Secuiesc, iar la handbal activează la Chiajna. Vor fi ridicate şi nişte arene proprii pentru secţiile clubului militar în viitor?

„Nu vă pot răspunde în acest moment. Avem destule probleme cu achiziţiile pe zona de armament. Dar din discuţiile pe care le-am avut şi cu comandantul (n.r. - Pompiliu Bixi Mocanu), vrem să venim cu un proiect pentru viitorul acestui club. Când vrei să ţii o secţie, dar nu ai infrastructura necesară, nu ai cum să obţii performanţă, chiar dacă ai nişte bani. Trebuie să gândim viitorul CSA Steaua vizavi de toate aceste 42 de secţii”,

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.