Marea revanşă! Tricolorele au debutat cu dreptul la Euro după o partidă trepidantă în valurile din Brest. Cronica meciului România – Cehia

1 dec 2018 4817 afişări Handbal
Marea revanşă! Tricolorele au debutat cu dreptul la Euro după o partidă trepidantă în valurile din Brest. Cronica meciului România – Cehia

România a învins Cehia cu 31-28 în primul meci la Campionatul European din Franţa, într-un meci din Grupa D. După prima zi, tricolorele sunt pe locul 1. Ele şi-au luat ţi revanşa după eşecul de anul trecut de la Mondiale.

De Ziua Naţională, tricolorele au promis că vor încerca să ofere un cadou tuturor românilor şi să învingă Cehia la debutul Campionatului European. În subsidiar, Neagu şi Compania nu au uitat durerea pe care au simţit-o după meciul de anul trecut cu Cehia, în optimile de finală ale Campionatului Mondial, şi au vrut răzbunare.

Fetele au pus mult patos încă de la intonarea celor două imnuri. „Îmi doresc o Românie mai bună!”, a spus-o direct Crina Pintea, în zilele premergătoare turneului final, cu trimite directă la starea de fapt de „acasă”. Iar pivotul naţionalei a arătat de la bun început că este gata să-şi facă partea ei de treabă pe parte sportivă. Crina a început la superlativ partida, reuşind să domine jocul atât pe semicercul propriu, dar mai ales în terenul Cehiei.

Jucătoarele cheie, de la înălţime de la bun început

Pintea a început foartes sus partida ca nivel de joc, însă şi celelalte jucătoare cheie ale României nominalizate de EHF pentru Euro 2018, Cristina Neagu şi Yuliya Dumasnka. În principiu, fiecare a speculat la maximum paravanele din atac, respectiv blocajele din apărare. Neagu a avut tirul reglat de la bun început, singura problemă apărând la o aruncare de la 7 metri, când a tras în bară, la scorul de 4-1. Cu cinci padare realizate de Dumanska în primele 10 minute, naţionala a reuşit însă să facă rapid o diferenţă deja consistentă, 7-2.

Intervenţia lui Nacevski

Pentru a avea o echipă cât mai proaspătă, Ambros Martin a efectuat câteva schimbări în echipă începând de prin minutul 15, dar avantajul a rămas în continuare unul liniştitor. Ba chiar s-a mărit spre finalul primei reprize, România profitând de o gafă a adversarei. Dragan Nacevski, şeful arbitrilor EHF şi observator la meci, a avut o intervenţie genială de pe margine. A sesizat că handbalista cehă Kamila Kordovska a intrat mai devreme cu 40 de secunde după o eliminare de 2 minute. De fapt, în teren trebuia să intre o altă colegă, Cehia fiind la vremea respectivă în dublă inferioritate. Astfel, în minutul 26, România a ajuns la o diferenţă de 7 goluri, scor 16-9, pe care a avut-o şi în urmă cu un an la Mondiale, tot cu Cehia, în optimi.

„Povestea de anul trecut nu se va mai repeta”

„Povestea de anul trecut nu se va mai repeta”, a susţinut Mădălina Zamfirescu înainte de meci. Ea nu a intrat în teren până la acel moment, dar a trăit meciul la fel de intens şi de pe marginea terenului. La pauză, România a intrat cu un avantaj de şase goluri, 17-11, dar emoţiile nu au fost totuşi risipite. Neagu, Buceschi şi Pintea au format un trio letal în atac, marcând 14 goluri, în timp ce Dumanska a terminat repriza cu 53 la sută.

La revenirea de la cabine, România a rămas on fire, iar în minutul 37 a ajuns la un avantaj de nouă goluri, 22-13. După alte două minute, Cristina Neagu a marcat golul 200 în istoria Campionatelor Mondiale, performanţă care a adus un plus de culoare jocului încântător al României. Au fost însă suficiente apoi 3-4 minute de relaxare, iar jocul s-a aprins precum un fulger. Cehia a ajuns la 19-23, obligându-l pe Ambros Martin să intervină şi să liniştească puţin echipa. Un deja-vu?

Time-out-ul a avut darul de a mai tempera decăderea, ba chiar România a reuşit să revină la o diferenţă de şase goluri, 26-20, după momente de sclipire ale Anetei Udrişitoiu, dar Cehia a venit tare ca moral din urmă şi a echilibrat partida. Luzumova a însscris pentru 27-24 minutul 52, iar victoria atât de sigură după începutul părţii secunde a început să fie contestată bine de tot de o adversară tot mai combativă.

Tensiunea a atins deja cote alarmante în minutul 57, când Cehia s-a apropiat la 26-28 şi a tras milimetric pe lângă poarta goală. Şansa a ajutat însă România să ias dintr-o situaţie sufocantă. La faza imediat următoare, Crina Pintea a a obţinut o aruncare de la 7 metri, iar Buceschi a dus scorul la 29-26, cu al 9-lea gol în meci. S-a respirat din nou uşor însă abia în minutul 59, după ce Luzumova a fost eliminată, iar Neagu a marcat pentru 31-28. Naţionala de handbal a câştigat de Ziua Naţională, iar cadoul pentru români a venit, chiar dacă şi consumul a fost destul de mare.

România – Cehia 31-28 (17-11)

Dedu, Dumanska – portari; Udriştioiu 3, Geiger 1, Buceschi 9, Neagu 8, Perianu, Laslo, Ardean-Elisei, Pintea 5, Florică 1, Raţiu, Băcăoanu 1, Zamfirescu, Chiper 1, Dragut 2. Antrenor: Ambros Martin

Satrapova, Kudlackova – portari; Knedlikova 4, Kovarova 3, Rysankova, Mika 2, Kordovska 1, Luzumova 5, Mikulaskova, Sustkova 3, Adamkova 1, Marcikova, Setelnikova, Zachova, Jerabkova 4, Mala 5. Antrenor: Jan Basny

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.