INTERVIU | Ambros Martin ţinteşte rezultatul de vârf la Euro: „Am venit să ne luptăm pentru acel loc care califică la Tokyo. De ce să aşteptăm următoarea ocazie? Mentalitatea asta trebuie să fie”

3 dec 2018 5733 afişări Handbal
INTERVIU | Ambros Martin ţinteşte rezultatul de vârf la Euro: „Am venit să ne luptăm pentru acel loc care califică la Tokyo. De ce să aşteptăm următoarea ocazie? Mentalitatea asta trebuie să fie” SORIN PANA / MEDIAFAX FOTO
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Naţionala României este în grafic la Campionatul European. A câştigat primele două partide cu Cehia şi Germania şi s-a calificat deja în Main Round. Antrenorul Ambros Martin este încântat de ce a văzut până acum din partea tricolorelor. Mai mult, nu a ascuns că ţelul lui, dar şi al echipei la turneul din Franţa este să ajungă până la capăt la Paris. Că va reuşi sau nu să câştige medalia de aur, a susţinut că România trebuie să se bată pentru marele vis, Jocurile Olimpice de la Tokyo chiar de la Euro 2018.

A fost un meci perfect, în opinia d-voastră?

A fost un meci frumos, la fel ca şi precedentul cu Cehia. Cele două puncte au aceeaşi însemnătate, indiferent cu ce adversar joci într-o astfel de competiţie. Ceea ce vreau să remarc este că acum avem patru puncte, iar acest lucru este foarte important. Echipa a fost de la bun început foarte concentrată, în special în apărare, foarte limpede şi inteligentă în atac. Am pus o mare presiune pe adversară cu apărarea noastră. Acum cred că unele dintre jucătoare sunt obosite, pentru că au jucat aproape 60 de minute în ambele partide cu Cehia şi Germania, iar următoarea adversară este Norvegia. Partea fizică este foarte importantă, astfel că încercăm să ne recuperăm foarte bine până la meciul de peste două zile.

Care a fost cheia victoriei?

Apărarea a fost punctul forte al echipei. Am văzut că nu pot înscrie, doar au alergat şi au încercat să marcheze. Dar şi portarii au făcut o treabă extraordinară. Când ai o astfel de apărare, poţ să mai ai greşeli în atac. Am ştiut cum să jucăm împotriva lor şi da, cred că am făcut un meci perfect în apărare.

„Matematica în sport nu este chiar atât de exactă, dar vom încerca să câştigăm cu Norvegia”

Urmează partida cu Norvegia, iar jucătoarele lor cheie le ştiţi destul de bine...

Începând de la portar şi până la ultima jucătoare de pe banca de rezervă, echipa Norvegiei este foarte puternică din punct de vedere fizic şi mental. Poate că lumea se gândeşte că Norvegia a pierdut cu Germania, noi am câştigat cu Germania... Matematica în sport nu este chiar atât de exactă, dar vom încerca să câştigăm cu Norvegia.

Care ar putea fi secretul unui succes cu Norvegia?

Cheia suntem chiar noi, să jucăm poate ca şi în faţa Germaniei. Să avem o apărare puternică pentru că şi Norvegia va încerca să joace foarte repede. Există totuşi un tip diferit de jucătoare între adversara de azi şi cea care urmează. Germania are jucătoare mult mai puternice, o linie de 9 metri de trăgătoare, iar Norvegia are fete mult mai rapide şi mai bune în jocul unu la unu. Ohhhhh. Toate au calităţi foarte bune.

Ce spuneţi de performanţa Cristinei Neagu, faptul că a devenit cea mai bună marcatoare din istoria Campionatului European?

Ce pot să spun despre Cristina, decât că sunt foarte fericit că o am aici. Trebuie să avem grijă de ea! Nu este vorba despre performanţă, nu este despre acest record, nici nu ştiam de acest record, ci este vorba despre ce oferă echipei. Şi nu mă refer numai la treaba din teren, ci şi din afara lui. Ea are o motivaţie la cel mai înalt nivel, atât la echipa de club, dar şi la echipa naţională. Ea face lucruri fantastice, dar are nevoie şi de ajutor. Toată lumea este pregătită să o ajute. Avem şi alte jucătoare cu experienţă, cu talent, cu caracter, cu personalitate, care la rândul lor îşi doresc să obţină ceva important.

Cu un astfel de joc, precum cel arătat cu Germania, România se poate duce până în semifinale?

Acesta este visul nostru şi ne dorim chiar şi mai mult. V-am spus că Tokyo este obiectivul nostru principal. Suntem aici pentru a ne pregăti pentru Jocurile Olimpice. La acest Campionat European este un loc care asigurea deja calificarea (n.r. îi revine campioanei). Corect? Trebuie să ne luptăm pentru acest loc. De ce trebuie să aşteptăm până la următoarea ocazie? Dacă avem acum o şansă, ne luptăm pentru ceva pentru care ne dorim cu adevărat. Mentalitatea jucătoarelor şi a echipei asta trebuie să fie.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.