EXCLUSIV | "Noi am făcut prea mult caz pe lipsa Cristinei Neagu. Trebuie să joace pentru echipă". Tadici şi o critică dură care a scos lucrurile la lumină: probleme mari în handbalul românesc

17 dec 2018 4972 afişări Handbal
EXCLUSIV | "Noi am făcut prea mult caz pe lipsa Cristinei Neagu. Trebuie să joace pentru echipă". Tadici şi o critică dură care a scos lucrurile la lumină: probleme mari în handbalul românesc

Fostul selecţioner al României, Gheorghe Tadici, a intervenit prin telefon, la ProSport LIVE, pentru a analiza prestaţia României de la Campionatul European de Handbal din Franţa. Tadici a clarificat rolul pe care Cristina Neagu ar trebui să-l joace la naţională, a subliniat greşelile mari din jocul de la EURO şi a relatat situaţia nu foarte fericită din handbalul românesc.

"Noi am făcut prea mult caz pe lipsa Cristinei Neagu, e joc de echipă până la urmă. Nu echipa joacă pentru o jucătoare, ci jucătoarea joacă pentru echipă. Şi echipa trebuie să fie vedetă şi nu “x” sau „y”. Faptul că a trebuit să fie mai multe jucătoare care să fie lidere... e o necesitate. Neagu e valoroasă, are un palmares care nu trebuie contestat, dar inclusiv Neagu trebuie să joace pentru echipă. Trebuie să fie serioasă după ce îşi revine. Depinde de modul în care-şi face operaţia, pentru că acest proces reprezintă o muncă imensă", a declarat Tadici, la ProSport LIVE.

După un start fulminant de turneu final, România a pierdut patru din ultimele cinci partide şi a ocupat un loc patru salutat cu multă căldură de Tadici: "Aveţi la telefon unul antic. Nu ştiu dacă am fost la o unghie. Am fost în finala mică. Trebuie să vedem şi să recunoaştem nişte... din ultimele cinci jocuri, patru le-am pierdut. Jocul, dacă vrem să fim corecţi, nu a funcţionat la parametri constanţi pe parcursul a 60 de minute, au fost jocuri cu fluctuaţii. Partea bună venea după ce noi eram conduşi la diferenţă mare, exceptând meciul cu Rusia, când rusoaiecele au fost prea sigure pe ele. Noi am avut acest joc cu fluctuaţii, dar am avut mereu una-două probleme în cadrul priemelor şapte. Mă refer aici la apărare. E o vorbă, că cea mai bună apărare e atacul. Nu am fructificat situaţii clare de atac şi am primit goluri pe repliere, se ştie că replierea e mama apărării. 

Adversarii ne-au dat aşa multe goluri uşoare. Trebuie să vedem... rezultatul e bun. Felicitări pentru locul patru, deşi s-a întâmplat într-o conjunctură specială. Trebuie să mai avem şi noi noroc. Am jucat cu Ungaria, de la care au lipsit opt jucătoare, am jucat cu Germania cu opt jucătoare schimbate de la CM de anul trecut. Ne-a lipsit jocul colectiv, ne-a lipsit jocul în viteză, am mutat greu mingea de pe o parte pe alta. Doar sporadic au ajuns mingile la extreme, spre deosebire de celelalte echipe, care au avut multe goluri fie pe contraatac, fie pe poziţional".

Problemele cu adevărat mari se resimt în ţară, întrucât probleme apar când jucătoarele fac pasul de la juniori la seniori: "Toată lumea a constatat că avem o viteză în minus faţă de celellalte naţionale. Problema e de la juniori 1, 2, 3. Lucrurile s-au schimbat în ceea ce priveşte volumul şi calitatea lucrurilor, nu mai există selecţie, se face cu cine vine. Ştiţi situaţia care s-a schimbat în viziunea tineretului în ultimii 10-15 ani. În momentul când ajung la senioare, tinerii se pierd, pentru că nu au acces spre echipele de prima ligă, pentru că e o discrepanţă mare şi mai e nevoie de o muncă de încă un an, doi ani de zile. Oamenii care fac handbalul în România şi creează handbalul... iată că suntem calificaţi la Mondialul de anul viitor. Trebuie mai multă disciplină, mai puţine declaraţii şi mai multe lucruri practice", a adăugat fostul selecţioner. 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.