ANALIZĂ | România impresionează la toate capitolele la Euro: are cea mai bună poartă şi cel mai bun goalkeeper, cel mai bun atac şi jucătoarea cu cele mai multe blocaje. Cum a explicat Dumanska evoluţiile ei din Franţa

6 dec 2018 7468 afişări Handbal
ANALIZĂ | România impresionează la toate capitolele la Euro: are cea mai bună poartă şi cel mai bun goalkeeper, cel mai bun atac şi jucătoarea cu cele mai multe blocaje. Cum a explicat Dumanska evoluţiile ei din Franţa Sorin PANĂ - MEDIAFAX FOTO

Yuliya Dumanska şi Denisa Dedu continuă tradiţia portarilor foarte buni la echipa naţională, iar la Campionatul European din Franţa fac un turneu absolut superb. Ambele fete s-au remarcat deja la Brest, iar poarta reprezintă una din explicaţiile rezultatelor de până acum, trei meciuri – trei victorii.

De-a lungul timpului, nicio naţională nu a reuşit să facă rezultate la marile competiţii, dacă nu a avut în primul rând poartă. România are nu una, ci două fete care sunt deja în atenţia tuturor. Denisa Dedu a fost desemnată MVP-ul partidei cu Germania, iar Yuliya Dumanska a primit aceeaşi distincţie la jocul cu Norvegia de aseară (31-23). După prima fază a competiţiei, statustica spune că România are cea mai bună poartă: cele mai multe parade – 42 de intervenţii şi cel mai bun procentaj – 36%. De asemenea, Yuliya Dumanska este în acest moment cel mai bun portar al Campionatului European, având un procentaj de 40%.

„Mă ajută colegele să am evoluţiile bune. Mă bucur foarte mult că am ocazia să lucrez şi cu Denisa Dedu, este o colegă minunată, mă ajută enorm. Şi eu la rândul meu încerc să o ajut, pentru că ştiu că suntem doi portari buni şi trebuie să ne completăm pentru a avea rezultate pozitive”, a vorbit Yuliya Dumanska despre secretul evoluţiilor de la Euro.

În partida cu Norvegia, portarul echipei naţionale a terminat partida cu 14 intervenţii utile şi cu un procentaj absolut fabulos, de 44%, aşa cum era Lunde pe vremuri. „Mă simt foarte mândră pentru că am putut să-mi ajut echipa, pentru asta muncim în fiercare zi. Sunt foarte fericită că alături de colege am jucat bine şi am reuşit să batem Norvegia. Nu am cuvinte. Este o seară minunată (n.r. - aseară), ne bucurăm foarte mult, dar trebuie să ne odihnim foarte bine şi să ne pregătim pentru meciurile care vor urma în Main Round”, a spus Yuliya Dumanska.

Cu o asemenea poartă, România poate visa fără nicio exagerare la o calificare în semifinale. „Ne dorim foarte mult să ajungem acolo, dar trebuie să o luăm pas cu pas. Eu am încredere în echipă”, a mai declarat Yuliya. Ce ar însemna o medalie pentru Dumanska? „O să vă spun când o să o am”, a venit replica imediată a portarului.

Pe lângă poartă, România are în acest moment cel mai bun atac – 91 de goluri, cea mai bună eficienţă a şuturilor la poartă – 66%, procentaj pe care îl are şi Franţa, dar şi a doua apărare la blocaje – 9, fiind devansată doar de Rusia cu 10.

De asemenea, Cristina Neagu şi Eliza Buceschi sunt pe locul 3 în clasamentul golgheterilor, fiecare având câte 24 de goluri, cu două mai puţin decât liderul Krpez, în timp ce Gabriela Perianu este handbalista cu cele mai multe blocaje la Euro – 6.

Cu toate aceste cifre, România merge cu încredere la meciul următor cu Olanda, programat duminică, de la ora 19:00, în grupa principală.

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.