ANALIZĂ | Dream Team doar pe hârtie! CSM Bucureşti are cea mai slabă apărare din Liga Campionilor. Cifrele alarmante ale campioanei României, concluzia după două luni de meciuri oficiale şi o mare temere

5 nov 2018 3653 afişări Comentează şi tu Handbal
ANALIZĂ | Dream Team doar pe hârtie! CSM Bucureşti are cea mai slabă apărare din Liga Campionilor. Cifrele alarmante ale campioanei României, concluzia după două luni de meciuri oficiale şi o mare temere

CSM Bucureşti a suferit două înfrângeri în primele patru partide în Liga Campionilor la handbal feminin, în condiţiile în care nu a întâlnit până acum vreo favorită la câştigarea trofeului. După înfrângerea de la Bietigheim, cu 30-28, campioana României a cedat duminică seara cu 31-26, pe teren propriu, în faţa echipei Vipers Kristiansand. A fost a treia partidă din cele patru disputate în această competiţie în care a încasat cel puţin 30 de goluri.

Fără a lua în considerare partida Gyor – Thuringer, programată luni, de la ora 20:00, în acest moment CSM Bucureşti are cea mai slabă apărare din Liga Campionilor. Reprezentanta României a primit până acum 119 goluri, mai mult decât oricare altă formaţie. Media de 29,75 goluri primite / joc indică, de fapt, principala cauză pentru rezultatele şi mai ales jocul mult sub aşteptări. Până la urmă, vorbele Cristinei Neagu spuse în urmă cu fix o lună, chiar după succesul din prima etapă cu FTC (scor 36-31), sunt mai actuale ca niciodată: ”În primul rând, apărarea noastră e aproape dezastruoasă, atunci când iei 31 de goluri indiferent de adversar. Da, am marcat 36, dar e foarte greu să marchezi la fiecare meci peste 30 de goluri ca să câştigi. E o problemă”.

Din punct de vedere al defensivei, CSM Bucureşti are cel mai slab debut în Liga Campionilor, de când joacă în această competiţie, în condiţiile în care bugetul echipei a crescut exponenţial.

  • Cifrele înregistrate de campioana României după primele patru jocuri
  • Sezon 2015-2016: 22,75 goluri primite / joc (adversare MKS Selgros Lublin, Savehof, Buducnost - 2 jocuri)
  • Sezon 2016-2017: 26,25 goluri primite / joc (adversare Rostov, Midjylland, Gyor – 2 jocuri)
  • Sezon 2017-2018: 23 goluri primite / joc (adversare Krim Ljubljana, Vistal Gdynia, Nykobing – 2 jocuri)
  • Sezon 2018-2019: 29,75 goluri primite / joc (adversare FTC, Bietigheim, Vipers – 2 jocuri)

Diferenţele sunt majore după statistică. Practic, între sezonul în care câştiga Liga Campionilor fără ca nimeni să-i ofere vreo şansă şi cel actual, când toţi specialiştii o vedeau la început la bătaie cu marele Gyor, CSM primeşte cu 7 goluri mai mult! Cu o astfel de statistică este imposibil să te gândeşti că ai putea câştiga Liga Campionilor. ProSport a identificat câteva probleme pentru care aceste cifre indică ”o apărare aproape dezastruoasă”:

În sezoanele trecute, CSM Bucureşti a avut cel puţin un lider în apărare, dacă nu chiar două sau trei jucătoare capabile să dirijeze defensiva. Proiectul a început cu Torstensson, Brădeanu şi chiar Vetkova, adevărate turnuri de apărare ale echipei. Pe parcurs au fost integrate Ayglon, Frafjord şi Jacobsen. Dintre acestea, doar ultima se mai află azi în echipă, dar şi handbalista suedeză s-a accidentat la începutul sezonului, iar la ultimele meciuri a stat doar pe banca de rezerve.

Pentru acest sezon, CSM Bucureşti şi-a pregătit o echipă de artiste pentru atac, viziunea fiind probabil pentru un joc de handbal mai în viteză, mai spectaculos, mai pe placul spectatorului. Doar că şi la jocul cu Vipers, la fel ca şi la cel cu Bietigheim, s-a demonstrat că vedetele echipei CSM Bucureşti nu pot să alerge în acelaşi ritm cu adversarele timp de 60 de minute. Iar jocul de du-te-vino o ”doboară” şi pe Dragana Cvijic, handbalista care teoretic ar trebui să asigure zona centrală de apărare, pentru că este greu de presupus că, uman, la talia ei, poate rezista un meci întreg. Poate plusul de show, de spectacol există, dar eficienţa este în mod clar în scădere. 

Nu în ultimul rând, portarii nu au fost în formă în primele două luni. Este adevărat, nici apărarea nu prea le-a ajutat pe Grubisic şi Ungureanu, dar nici cei doi goalkeeperi nu au mai avut acel plus de siguranţă. 

Concluzia:

Campioana României nu are azi o handbalistă despre care să poţi spune că ai putea să construieşti în jurul ei jocul de apărare! Duce lipsă de acel turn de apărare

Temerea:

După înfrângerea cu Vipers Kristiansand s-a întipărit o nouă idee, o oarecare teamă, dacă nu cumva CSM Bucureşti are limite în acest sezon, dacă asta este, de fapt, valoarea reală a echipei. CV-ul jucătoarelor indică altceva, dar cel puţin până acum, din punct de vedere al exprimării în teren, realitatea este mai crudă. Nu s-a întâmplat niciodată până acum, de când „tigroaicele” sunt la nivel de Liga Campionilor, să piardă patru jocuri într-un interval de 10 săptămâni! Iar alte jocuri, precum partida tur cu Vipers sau deplasarea de la Corona Braşov, au fost câştigate chinuit. Aşadar, nu mai poat efi vorba despre accident sau accidente.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.