48 de ore până la debutul României la CE 2014. INTERVIU | Schimbarea de 180 de grade sesizată de Tadici şi obiectivul naţionalei pentru turneul final. "Suntem mai puternici decât acum doi ani"

5 dec 2014 4647 afişări Handbal
48 de ore până la debutul României la CE 2014. INTERVIU | Schimbarea de 180 de grade sesizată de Tadici şi obiectivul naţionalei pentru turneul final. "Suntem mai puternici decât acum doi ani"

Prezenţa la un turneu final presupune foarte multe emoţii, tensiune, nervi, mai ales în orele dinaintea debutului. Gheorghe Tadici (62 ani) are deja în spate experienţa mai multor Campionate Mondiale, Europene, Jocuri Olimpice, astfel că deţine toate informaţiile cum să gestioneze momentele pregătitoare jocurilor. Nu se entuziasmează uşor, este greu de impresionat, precaut şi ponderat în declaraţii. Faţă de alte ocazii, selecţionerul pare însă mai mulţumit, acum, înaintea Campionatului European din Ungaria şi Croaţia (7-21 decembrie). Pregătirea pe care a făcut-o în această perioadă cu echipa parcă i-a oferit o doză în plus de încredere, articulează mai apăsat anumite aspecte, chiar le şi laudă pe jucătoare. "Nu am să le reproşez nimic fetelor. Au fost cu adevărat profesioniste în toată această perioadă", susţine Tadici, cu două zile înaintea primului meci de la Euro, cu Norvegia (duminică, ora 19:15). Ce l-ar mulţumi cu adevărat pe selecţioner după jocurile de foc din Grupa B, cu Norvegia, Danemarca şi Ucraina, dar şi lucrurile pe care le-a evidenţiat, citiţi în interviul pe care l-a acordat pentru ProSport.

Sunt greu de gestionat zilele înaintea unui debut la un turneu final?
Nu am niciun fel de presiune. Lucrurile au fost normale de la începutul pregătirilor şi până azi. Echipa este formată din două grupuri, jucătoare tinere şi jucătoare cu experienţă. Cele tinere îşi joacă şansele de a face un rezultat bun şi de a intra în grupul fetelor pe care se va conta în următorii 5-6 ani. Pentru cele cu experienţă va fi însă ultimul Campionat European. În mod cert vor mai avea şi un Mondial, dar următorul European este în decembrie 2016, când va începe următorul ciclu olimpic, când se vor face schimbări, când va începe o nouă costrucţie pentru Jocurile Olimpice din 2020.

Aşadar, pentru unele jucătoare va fi o motivaţie în plus...
Normal, biologic, câteva fete nu vor mai avea ocazia să joace la un al Campionat European. Am avut o discuţie mai lungă cu o parte din ele, toată lumea vrea să tragă în faţă, este o ultimă ocazie.

Cum a decurs toată perioada de pregătirea înaintea startului Campionatului European?
Fără a fi fals cu un fir de păr, nici nu e cazul să le laud, nu mă caracterizează, nu pot să le reproşez fetelor absolut nimic. Au fost cu adevărat profesioniste, jucătoarele mai tinere au fost luate cu valul de fetele cu experienţă. În această două categorie o includ şi pe Cristina Neagu, chiar dacă are 26 de ani. Au trecut şapte ani de la debutul ei la un turneu final (n.r. Mondialul din 2007), a făcut şi un European excepţional în 2010, a jucat foarte bine şi la Jocurile Olimpice din 2008. Ele sunt conştiente că au fost alese pentru a reprezenta România şi mai trebuie doar să aibă un confort psihic, întrucât toată lumea îşi vor îndrepta acum atenţia asupra lor. Cert este că fetele sunt pregătite şi pot, au demonstrat acest lucru şi în cele două meciuri de pregătire cu Germania, chiar dacă au fost meciuri amicale.

Simţiţi că este ceva nou înaintea acestui turneu final faţă de Campionatele anterioare?
Este o atitudine a lor total diferită în ceea ce priveşte efortul depus. Faţă de acum doi ani, atitudinea la echipă s-a schimbat cu 180 de grade. Disponibilitatea la efort a fost liber consimţită, nu a fost neapărat impusă. Există şi un motiv de concentrare sporit pentru că jucăm în prima grupă cu două forţe mondiale, Norvegia, campioana olimpică en-titre, şi Danemarca, care a construit o echipă puternică în ultimii patru ani.

Iar echipa cum o evaluaţi?
Ştim că suntem mai puternici decât acum doi ani, am ieşit şi mai puternici după meciurile cu Ungaria, Rusia şi Germania. Am demonstrat acest lucru şi pe teren. Suntem pe un trend ascendent din punct de vedere al arsenalului fizic, tehnic, tactic şi mental.

Că tot aţi vorbit de factorul mental, puteţi să evaluaţi actuala echipă în raport cu naţionala din 2005, când aţi urcat pe podiumul Mondial?
Este o altă structură de echipă, dacă atunci multe fete proveneau din afară, acum majoritatea sunt din campionatul intern. Sunt alte date ale campionatului, alte conduceri la cluburi. Din punct de vedere al atitudinii, nivelul este la fel. Nu ştiu dacă peste, dar în orice caz este cel puţină egală atitutidea de acum cu cea de atunci, când am abordat Mondialul din 2005 şi chiar din 2007, când am fost la opt secunde de medalia de bronz.

Că tot suntem la capitolul comparaţii, lumea handbalului de afară nu prea vă bagă în seamă, nu prea oferă României multe şanse de a accede către fazele finale, la fel cum s-a întâmplat şi înainte de Mondialul din 2005. Cum priviţi acest lucru?
Ne avantajează situaţia. Oricum nu ne interesează ce spun alţii şi nu dau nimic pe diverse pronosticuri. Sunt mulţi care nu cunosc nimic din bucătăria noastră internă. Fetele au conservat ce am făcut în ultima vreme.

Deci nu vă deranjează...
Absolut deloc, dimpotrivă ne relaxează. Privim cu detaşare calculele. Echipa are o direcţie foarte bună, este pe un drum solid. Şi ca să fim corecţi, mai trebuie să avem puţin noroc, şansă pentru a realiza ce ne-am propus.

"M-ar mulţumi şase puncte după meciurile din grupă"

Ce v-ar mulţumi după primele trei meciuri din grupă?
Să facem şase puncte, să obţinem trei victorii. Dar ce vrem noi, vor şi alţii.

Care echipă vi se pare mai puternică în acest moment, Norvegia sau Danemarca?
Aş zice că Danemarca este uşor peste Norvegia acum. Ar avea un plus la viteza de joc şi chiar la poartă.

Depinde parcursul lung al României la Euro foarte mult de primul meci cu Norvegia?
Pot să spun doar că vom juca din minutul 1 şi până la sfârşitul turneului la turaţie maximă. În rest se numesc speculaţii. Toate argumentele sunt la jucătoare.

D-voastră, după atâtea turnee finale în spate, mai aveţi emoţii înaintea unui meci precum cel cu Norvegia?
Am, dar nu sunt încărcat. Datorită jucătoarelor sunt mult mai degajat, mai limpede decât acum doi ani. Fetele au muncit acum şi dimineaţa, şi seara, şi în ziua jocurilor, aşa cum s-a întâmplat în Germania. Acum doi ani dacă făceam 25 de minute de vizionare.

În final v-aş cere să identificaţi aspectul care v-a suprins cel mai mult în această perioadă.
Am fost surprins plăcut din toate punctele de vedere, dar în special faptul că jucătoarele tinere au fost efectiv trase de cele cu experienţă. Cu siguranţă, dacă starea de sănătate a fetelor va fi bună, atunci putem realiza lucruri importante la acest European.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.