Glorie sub culorile Canadei pentru o gimnastă de origine română. Cine este Anne-Marie Pădurariu, fata care ne-a reamintit că avem talent la bârnă, dar nu mai luăm noi medaliile. Cazul nu e izolat: super-performanţele obţinute de "ale noastre" pentru alte ţări, în 2018

5 nov 2018 2703 afişări Gimnastica
Glorie sub culorile Canadei pentru o gimnastă de origine română. Cine este Anne-Marie Pădurariu, fata care ne-a reamintit că avem talent la bârnă, dar nu mai luăm noi medaliile. Cazul nu e izolat: super-performanţele obţinute de "ale noastre" pentru alte ţări, în 2018 Vicecampioana mondială pe "puntea suspinelor". Foto: Gymnastics Canada

Anne-Marie Pădurariu a câştigat, sâmbătă, medalia de argint în finala de la bârnă din cadrul Campionatului Mondial de gimnastică artistică de la Doha. Cu o evoluţie fără ratare pe "puntea suspinelor", un aparat la care România a strălucit ani la rând, gimnasta în vârstă de 16 ani a fost notată de arbitri cu 14,100 (6,000 la dificultate şi 8,100 la execuţie), interpunându-se pe podium pe treapta a doua, între campioana Liu Tingting (14,533, China) şi americanca Simone Biles (13,600).

Născută în Canada, la Bracebridge, într-o familie de români, Anne-Marie trăieşte şi se pregăteşte la Whitby, potrivit profilului prezentat pe site-ul Federaţiei Internaţionale de Gimnastică. Ea a urcat pe podiumul mondial la primul sezon ca senioară, obiectivul declarat fiind acela de a participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, 2020.

Legitimată la clubul campioanei olimpice de la individual compus din 1980, de la Moscova, Elena Davîdova - o redutabilă adversară a Nadiei Comăneci din echipa URSS-ului, stabilită în Canada şi devenită cetăţean al ţării frunzei de arţar, Anne-Marie a adus delegaţiei Canadei a doua medalie la ediţia 2018 a CM Gimnastică, după un alt argint, al lui Shallon Olsen, la sărituri.

Doi ani la rând, Anne-Marie Pădurariu a fost desemnată cea mai bună tânără gimnastă a Canadei. Potrivit site-urilor de specialitate canadiene, gimnasta de origine română a câştigat cinci medalii de aur la Campionatele Pan-Americane din 2016. S-a remarcat ca o sportivă de excepţie încă de la 13 ani, având abilitatea de a executa elemente cu mult peste cele rezervate categoriei sale de vârstă. The Gymter îi acorda un spaţiu amplu de prezentare încă de la 13 ani, notând că este prima gimnastă din lume care a executat la paralele una dintre cele mai dificile desprinderi Tracev, având doar 12 ani. Ulterior, alte gimnaste au executat aceeaşi complicată desprindere de la masculin în competiţiile senioarelor. Tot la 12 ani, Anne-Marie şi-a făcut debutul în competiţiile internaţionale, cu un loc 7 la individual compus, la City of Jesolo Trophy.

10 centimetri măsoară bârna pe care gimnastele trebuie să execute sărituri, flic-flac-uri, salturi şi piruete

"Este incredibil, încă nu îmi vine să cred. Munca a fost răsplătită. Ultimele săptămâni au fost ca un roller coaster, dar s-a terminat bine şi nu aş putea cere mai mult de atât. Mi-am spus înainte de exerciţiu - eşti între primele opt, ce-o fi, o fi - şi iată, acum am medalie!"
Anne-Marie Pădurariu, după finala de la bârnă, pentru Gymnastics Canada

23 medalii a câştigat România la bârnă în finalele CM de gimnastică artistică, mai multe decât orice altă naţiune. Însă ultima prezenţă tricoloră pe podium s-a înregistrat în 2010, la Rotterdam - aur prin Ana Porgras

Talent românesc la export: câştigăm medalii pentru alţii în 2018

Situaţia de la gimnastică, unde România nu a reuşit să califice vreun reprezentant în finalele mondiale pe aparate nici la feminin, nici la masculin, dar a privit cum un nume românesc obţine o performanţă notabilă sub un alt steag nu, este singurală în sportul anului 2018.

  • Performanţă în premieră pentru Italia, la gimnastică ritmică

La jumătatea lunii septembrie, Alexandra Agiurgiuculese, în vârstă de 17 ani, a adus Italiei prima medalie individuală din 1991 încoace, la Campionatele Mondiale de gimnastică ritmică, în finala de la mingi (bronz). Ţara prezentă pe podiumul medaliilor pe naţiuni la opt dintre ultimele zece ediţii CM gimnastică ritmică a dat o lovitură importantă prin sportiva născută la Iaşi. România a mizat pe Alexandra în competiţii până în 2011, iar din 2015 aceasta concurează pentru Italia, după primirea cetăţeniei în Peninsulă.

  • Ana Maria Filip, aur la Campionatul European de baschet 3x3, cu echipa Franţei

Tot la jumătatea lunii septembrie, o altă româncă simţea gustul succesului sub culorile unei alte ţări. Ana Maria Filip visa să fie următoarea Nadia Comăneci, însă din cauza înălţimii a înţeles rapid că acest lucru nu va fi posibil şi a ajuns să facă performanţă în sportul mamei sale, baschetul. În 2018, chiar la Bucureşti, pe terenul amenajat în incinta Circului Metropolitan Bucureşti, centrul de 1,95 m a contribuit decisiv la victoria Franţei la Campionatul European de baschet 3x3. Ana Maria Filip a plecat de acasă cu o medalie de aur la baschet 3x3.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.