Vlad Dascălu face istorie pentru România. Tânărul devine primul campion european din istoria ciclismului românesc!

2 aug 2019 149 afişări Ciclism

Vlad Dascălu a reuşit o performanţă incredibilă, fiind medaliat cu aur în cadrul Campionatului European de mountain bike, categoria U23. Întrecerea a avut loc la Brno, Cehia, la finalul lunii iulie, iar succesul lui Vlad este cel mai important rezultat în cadrul ciclismului european, pe care România îl înregistrează, după cele cinci titluri mondiale ale ciucanului Eduard Novak.  

Lider în Cupa Mondială de tineret, Vlad descrie cursa drept una destul de dificilă, foarte strânsă, pe care se bucură foarte mult că a reuşit să o câştige înr-o ora, 17 minute şi 27 de secunde. Ciclistul a mărturisit că a fost susţinut de echipa naţională şi de cei din echipa Brujula Bike Racing, care l-au încurajat atât în română, cât şi în spaniolă de-a lungul ttraseului .

“Înseamnă foarte mult să câştig acest titlu european, să pot purta acest tricou pe tot restul anului. Traseul a fost destul de greu, concurenţa mare, am fost aproape în permanenţă cinci ciclişti în faţă. În ultimele două ture, am rămas doar eu şi elveţianul Fillipo Colombo. Am atacat şi am ajuns solitar la finiş. Mulţumesc federaţiei care m-a sprijinit în aceste zile la Brno”,  informează Agerpres.

Băiatul, născut la Fălticeni şi stabilit în Spania încă de la vârsta de nouă ani, a fost felicitat de Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Eduard Novak, care şi-a exprimat dorinţa ca Vlad să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020:

Vlad este un exemplu pentru tineri că dacă munceşti şi crezi în visul tău poţi ajunge departe. Este un rezultat istoric care duce federaţia română la un alt nivel. Noi suntem mental alături de el şi ne dorim să reprezinte România la Tokyo în 2020. Încercăm să îl sprijinim, facem toate eforturile pentru a obţine un wild card, în caz că nu obţinem ca ţară locul direct în calificări. Deşi e încă foarte tânăr, cred că Vlad poate obţine o clasare în top 15 la Tokyo”, a declarat Novak, singurul campion paralimbic din istoria tării.  

Vicepreşedintele Federaţiei a ţinut şi el să menţioneze că  “este un rezultat uriaş pentru ciclismul românesc. Vlad a fost în cantonament cu echipa naţională la acest concurs, s-a antrenat alături de ceilalţi, a mâncat alături de noi, a fost încurajat pe traseu şi sigur medalia lui de aur îi va motiva pe toţi ceilalţi ciclişti. Încercăm să obţinem calificarea la Jocurile Olimpice, iar Ede Molnar şi Lucian Logigan luptă şi ei să adune puncte pentru Vlad ceea ce este lăudabil”. Dacă tânărul va reuşi să reprezinte ţara noastră anul viitor, Vlad va fi primul român care se califică pentru o asemenea etapă din 2004 încoace. Ultima participare a României la JO, proba de ciclism, i-a aparţinut lui Tudor Oprea, ce a terminat în 2004 cursa clasat pe poziţia 37, la Atena.

Tânărul a debutat la Cupa Mondială în 2017, făcând parte din formaţia Dinamo BikeXpert, împreună cu care a obţinut trei locuri 5. S-a transferat apoi la o echipă din Spania şi, momentan, îşi doreşte şă obţină aurul la Campionatul Mondial din august, din Canada.

Articol scris de Andreea Călin

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.