Turul Franţei 2019 | Columbienii au dat recital pe Galibier, Nairo Quintana a revenit în Top 10 cu o victorie mare. Alaphilippe devine tot mai periculos

25 iul 2019 2304 afişări Ciclism
Turul Franţei 2019 | Columbienii au dat recital pe Galibier, Nairo Quintana a revenit în Top 10 cu o victorie mare. Alaphilippe devine tot mai periculos
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Nairo Quintana a câştigat etapa a 18-a a Turului Franţei la ciclism, prima în Alpi, desfăşurată între Embrun şi Valloire (208 kilometri). Egan Bernal este singurul mare favorit care a dat un atac decisiv şi a câştigat timp. Julian Alaphilippe a fost în dificultate pe ultimul kilometru pe Galibier, dar a recuperat pe coborârea finală şi continuă să îmbrace tricoul galben.

Turul Franţei a ajuns în Alpi, iar în etapa de azi au fost programate trei vârfuri la peste 2.000 de metri altitudine, inclusiv Galibier (2642 metri), situat la 19 kilometri înainte de final. Artificiile le-au aprins însă doar columbienii.

Nairo Quintana a plecat devreme din pluton, alături de alţi 33 de ciclişti. Pe parcurs avansul a ajuns şi la peste 7 minute, dar lucrurile importante au venit pe Galibier, ultima căţărare a zilei. Acolo, Nairo Quintana a avut picioare bune şi a reuşit să plece singur. Până în vârful căţărării a reuşit să-i ia lui Romain Bardet, cel care a plecat în urmărirea lui, peste 1 minut şi 20 de secunde. Columbianul de la Movistar a coborât apoi bine, reuşind să obţină la final o victorie mare. El a reuşit să obţină şi un avans important faţă de favoriţi, astfel că la final de zi a revenit în Top 10. Romain Bardet şi-ar fi dorit la rândul lui victoria de etapă, dar tot s-a ales cu ceva, tricoul alb cu buline roşii, care îi revine celui mai bun căţărător.

Cu singuranţă, principalul punct de interes a fost grupul favoriţilor. Specialiştii au aşteptat ca Alaphilippe, liderul clasamentului general, să fie atacat şi detronat. Dar atacurile au întârziat să apară. Până la urmă, Egan Bernal a fost singurul care a îndrăznit, a ieşit din grup cu vreo 2,5 kilometri de finalul căţărării pe Galibier şi nu a mai fost prins. La un moment dat, avansul lui s-a dus spre 40-45 de secunde, doar că Geraint Thomas a încercat la rândul lui să plece după columbian. Tactica celor de la Team Ineos nu a dat însă roade, pentru că au răspuns şi ceilalţi favoriţi. Alaphilippe a fost singurul care a suferit în ultima parte, a pierdut vreo 20 de secunde până în vârful Galibier, dar a recuperat rapid timpul pe coborâre.

La final, Bernal a câştigat 32 de secunde în raport cu ceilalţi favoriţi care au făcut meci egal în prima etapă din Alpi. Columbianul a urcat, astfel, pe locul 2. Julian Alaphilippe şi-a păstrat tricoul galben şi mai are nevoie să reziste două zile pentru a câştiga Turul Franţei.

Clasament genmeral după etapa a 18-a

Mâine, plutonul ajunge la altitudine de 2.770 de metri, dar căţărarea de pe Col de l’Iseran este la 37,5 kilometri de linia de sosire. Finalul de etapă este la Tignes, fiind prevăzută şi o căţărare de 7,4 kilometri, cu rampă medie de 7%.

Sursa foto: letour.fr

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.