O cercetătoare de cancer devine prima femeie care câştigă cursa de 4000 km! Fiona Kolbinger a pedalat 10 zile pentru a traversa continentul de la est la vest!

9 aug 2019 321 afişări Ciclism
O cercetătoare de cancer devine prima femeie care câştigă cursa de 4000 km! Fiona Kolbinger a pedalat 10 zile pentru a traversa continentul de la est la vest!

Fiona Kolbinger este o cercetătoare din câmpul medicinei, specializată pe oncologie pediatrică. Ea a reuşit la doar 24 de ani să câştige Cursa Transcontinentală, pedalând întreaga Europă! Întrecerea a avut startul la Burgas, în Bulgaria şi s-a terminat în Brest, o localitate din nord-vestul Franţei, străbătând alte cinci tări.

Din cei 265 de participanţi, doar 40 de femei au apărut la linia de start, Kolbinger fiind una dintre ele. A terminat cursa de 2485 mile, aproximativ 4000 de km, într-un timp foarte bun de 10 zile, 2 ore şi 48 de minute, nestabilind însă un nou record. A fost pentru prima oară când a luat parte la o întrecere atât de lungă, motiv pentru care nici nu se aştepta să iasă pe prima poziţie.

“Când am intrat în cursă, m-am gândit că poate există o şansă pentru mine să ocup prima poziţie în clasamentul feminin, dar nu m-aş fi gândit niciodată că aş putea câştiga întreaga cursă”, a adăugat Fiona.

Participanţii au fost liberi să îşi aleagă propria lor rută, dar trebuiau obligatoriu să treacă prin cele patru puncte de control. Fiecare punct de control venea la pachet cu o provocare specifică, de care sportivii trebuiau să treacă cu brio. Ei aveau de înfruntat alei pline de pietriş, gradiente abrupte sau urcuşuri. Porţiunile de căţărat includ trecătoarea Timmelsjoch, din sudul Tyrol-ului, care creeză o legătură de-a lungul frontierei dintre Italia şi Austria. Pe lângă această zonă montană, o altă probă a fost trecătoarea Col du Galibier, din partea sudică a Alpilor Dauphine din Franţa. Drumul pietruit este considerat al optulea cel mai înalt din Alpi şi,totodata, cel mai înalt punct din Tour de France. În total, 40 000m au fost doar de urcat. În funcţie de drumul ales, cicliştii pot trece prin Bulgaria, Austria, Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Italia, Kosovo, Serbia, Slovenia, Elveţia şi Franţa. 

Kolbinger a terminat detaşat, lăsându-l pe britanicul Ben Davies, ocupantul locului 2, la o diferenţă de 10 ore în spate, pe traseu. Pe lângă traseul lung şi faptul că le era interzis pe parcursul întrecerii să fie ajutaţi de prieteni sau străini, având voie să cumpere foloase doar de la magazinele deschise de-a lungul rutei, ei au avut de înfruntat şi condiţiile meteo, deloc prielnice.

Vremea a fost foarte variabilă. Pentru a completa cursa, ei au trebuit să pedaleze prin temperaturi de până la 37C şi până la 4 grade deasupra îngheţului. Au suferit sub soarele înfiorător, au îngheţat în ploaie şi au pedalat prin tunete şi fulgere. ”, au explicat organizatorii.

Articol scris de Andreea Călin

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.