GALERIE FOTO | Fenomenalul Carol Eduard Novak, premiat la Gala ProSport 2012 alături de toţi "greii" sportului românesc, are un fiu care duce tradiţia familiei mai departe. "Visez să rulez pentru Quickstep, dar mai ales să devin campion olimpic"

28 iul 2019 660 afişări Ciclism
GALERIE FOTO | Fenomenalul Carol Eduard Novak, premiat la Gala ProSport 2012 alături de toţi "greii" sportului românesc, are un fiu care duce tradiţia familiei mai departe. "Visez să rulez pentru Quickstep, dar mai ales să devin campion olimpic"
GALERIE (7 de imagini) VEZI GALERIA

Fost multiplu campion naţional şi recordmen de juniori la patinaj viteză, Eduard Novak nu a mai ajuns la Jocurile Olimpice de iarnă după ce un tragic accident de maşină i-a curmat abrupt visul la doar 20 ani (şi-a pierdut laba piciorului drept). Ciucanul nu s-a dat bătut de soartă, s-a apucat de ciclism, a cucerit 5 titluri mondiale şi în 2012 a adus României unica medalie de aur la Jocurile Paralimpice.

Acum povestea emoţionantă continuă. Edvard (15 ani), băiatul său cel mare, a bifat prima lui competiţie sub steagul olimpic. "Am fost pentru prima dată în calitate de suporter la o competiţie olimpică şi am avut emoţii parcă mai mari. Sunt mândru de fiul meu, Pentru mine e un campion mereu indiferent pe ce loc termină. Copiii mei duc mai departe visul olimpic în familie ", a spus emoţionat Eduard Novak.

Un produs al Academiei Novak din Miercurea Ciuc şi totodată, singurul sportiv harghitean prezent la FOTE, Edvard a ocupat locul 81 la şosea şi 87 la contratimp. „Tata mă ajută foarte mult la tactică şi la antrenamente. El este idolul meu, alături de Mathieu van der Poel. Visez să rulez pentru Quickstep, dar mai ales îmi doresc să devin campion mondial şi olimpic.” a declarat Edvard Novak.

România a avut în total 3 ciclişti la Baku şi pe antrenorul Mihail Rusu. Rareş Ghiţă (CS Olimpia Bucureşti), Mihnea Harasim (ACS Bike Squad) şi Edvard Novak (Novak Cycling Academy). Cea mai bună clasare a obţinut-o constănţeanul Mihnea Harasim, locul 24 în proba de şosea. "În 2013 am introdus pentru prima dată ciclismul pentru copii în activiăţile federaţiei. Îmi amintescă că atunci erau la start doar şase copii, din care doi erau băieţii mei şi unii antrenori râdeau de acest proiect <<măreţ>>. Azi sunt aproape 200 de copii la concursurile de şosea şi MTB şi o parte din ei au reprezentat România la Baku. Sunt mândru de această primă generaţie care este rodul muncii federaţiei din ultimii ani. Mulţumesc antrenorilor, cluburilor şi părinţilor pentru implicare. Ciclismul românesc este pe un drum bun", a concluzionat Eduard Novak.

Dacă la precedenta ediţie România era reprezentată de trei sportivi, acum numărul a crescut cu unul. În plus, din delegaţia tricoloră a făcut parte în premieră şi o ciclistă: Denisa Toader (CS Conpet Ploieşti). Ea a ocupat locul 63 la contratimp şi poziţia 68 la proba de şosea. "Fac ciclism de trei ani, pasiunea am luat-o de la vărul meu. Idolul meu este Peter Sagan. Este un sport frumos, pe care îl recomand oricărei fete", a spus Denisa, care speră să devină prima româncă calificată la o ediţie a Jocurilor Olimpice.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.