SPECIAL | Tempestini, italianul cu suflet de român: "Când sunt în maşina de curse mă simt ca peştele în apă"

5 iul 2016 1685 afişări Auto-Moto
SPECIAL | Tempestini, italianul cu suflet de român: "Când sunt în maşina de curse mă simt ca peştele în apă"

Pilotul italian stabilit la Cluj, Simone Tempestini, lider în Campionatul Naţional de Raliuri Dunlop şi totodată lider în Campionatul Mondial de Raliuri rezervat juniorilor (JWRC) a solicitat cetăţenia română pentru a reprezenta tricolorul autohton în competiţiile internaţionale. Dacă birocraţia nu se va opune, atunci Tempestini ar putea fi primul cetăţean român care se impune în WRC, cea mai puternică competiţie de raliuri din lume. În prezent, pilotul în vârstă de 21 de ani este lider în WRC după ce a câştigat primele două etape, ultima chiar în weekend-ul trecut, în Polonia. De altfel, acesta şi-a vopsit deja tricolorul pe maşina de concurs.

A venit prima dată în România acum mai bine în deceniu. Era văzut doar ca un visător şi apelat cu sintagma „băiatul lui tata”. Între timp, prin talent şi muncă, a depăşit această barieră, iar acum lumea îl ştie drept campionul Simone Tempestini. La doar 21 de ani, Simone a devenit cel mai tânăr campion naţional din istoria României şi poate scrie o nouă filă de istorie pentru motorsportul tricolor dacă la finalul sezonului din WRC va încheia pe prima poziţie. Se simte român la volan, trăieşte româneşte şi vorbeşte româneşte. Iar toate astea l-au motivat să îşi dorească obţinerea cetăţeniei pentru ca la finalul unui nou sezon în dreptul său să fluture mândru tricolorul. Asta în timp ce multora dintre viitorii săi compatrioţi le este ruşine să-şi recunoască originile atunci când merg în lume.

Moşteneşte talentul tatălui

Numele de Tempestini în România este asociat invariabil cu performanţa în motorsport. Tatăl său, Marco, a fost multiplu campion de raliuri în Italia, iar de când a ajuns în România a început să concureze cu succes şi în competiţiile autohtone. Din dorinţa de a creşte nivelul de performanţă şi pentru a crea o bază sănătoasă de pornire pentru sportivii practicanţi de motorsport, a fondat echipa Napoca Rally Academy. Şi i-a ieşit de minune. Simone, produsul NRA, îi calcă apăsat pe urme. Are o poveste frumoasă: a început jucându-se pe computer, iar când a considerat că s-a antrenat suficient în mediul virtual a făcut marele pas. La 14 ani a început să piloteze în România. Mai întâi, pe traseul de rally cross de la Sibiu, în „Groapă”, în cadrul Campionatului de Slalom Paralel.


Ajutat de regulamentul FRAS

Doi ani mai târziu, a debutat în Cupa Logan şi a impresionat de la început. „Am luat totul pas cu pas şi am crescut în fiecare an. Când sunt în maşina de curse mă simt ca peştele în apă. Totul se traduce în linişte şi distracţie, plăcere, precizie şi coordonare”, povesteşte Simone. Începuse să-şi contureze visul pentru care venise în România. Mai ales că în campionatul italian există o regulă care nu permite celor sub 18 ani să concureze în etape. Astfel, a decis să rămână aici, mai ales că regulamentul Federaţiei Române de Automobilism Sportiv (FRAS) dă voie piloţilor ca de la 16 ani să ia parte la etapele Pro. O iniţiativă inteligentă, care încurajează talentele precoce şi formează în timp adevăraţi piloţi. Asta a fost şansa lui. De care a profitat din plin!

Are un portbagaj plin de premii

A început să câştige premii. Lumea a început să vorbească tot mai des despre calităţile lui. Copilul teribil crescuse, se făcuse mare. La 20 de ani confirmă toate aşteptările. În 2015, a fost desemnat campion absolut al Campionatului Naţional de Raliuri Dunlop, devenind cel mai tânăr campion naţional din istoria raliului românesc. „Consider că asta este cea mai mare realizare, dar şi faptul că am câştigat 4 etape din Campionatul Mondial (WRC) la categoria mea este foarte important”, susţine Simone. Cursele câştigate se succed cu viteza cu care îşi conduce bolidul. În prezent, este lider în Junior World Rally Championship (JWRC), campionatul mondial destinat piloţilor până în 21 de ani. Prima etapă, cea din Portugalia, a câştigat-o clar, iar în week-end s-a impus din nou în Raliul Poloniei, consolidându-şi poziţia. Un eventual succes la World Rally Championship (WRC) Junior ar reprezenta cea mai mare performanţă din istoria recentă a raliului românesc. E capabil să o facă de aceasta dată, după ce anul trecut a fost rapid, dar recunoaşte că a şi făcut „unele greşeli” care l-au costat. Pe plan intern, este lider după 4 etape, ultimul succes înregistrându-l recent la Raliul Deltei.

"Sunt un produs românesc"

Simone Tempestini este un „italiano vero”, dar care simte româneşte. S-a adaptat excelent în România şi nu pentru că aici a devenit celebru. Îi place pur şi simplu „ţara noastră” şi s-a ataşat de ea. „M-am adaptat destul de bine cu totul, mâncare, limbă, obiceiuri”. Iar acum este pregătit să facă un pas important, dând astfel o adevărată lecţie „patrioţilor de serviciu”. Vrea să obţină cetăţenia română.

Preşedintele FRAS, Norris Măgeanu, speră ca autorităţile să urgenteze documentaţia, iar Simone să devină român cu acte în regulă până la finalul acestui sezon. „Am depus documentaţia pentru obţinerea cetăţeniei încă din octombrie anul trecut, însă desele schimbări din cadrul ministerului(MTS, nr) au afectat procesul şi, cu fiecare înlocuire, am fost şi noi nevoiţi să depunem alte hârtii. Ne-am bucura enorm să ştim că avem un campion mondial în raliu care reprezintă România. Simone este cu siguranţă un "produs" românesc”, a precizat Măgeanu.

„Eu sunt italian, m-am născut în Italia şi familia mea este italiană. Dar din punct de vedere sportiv sunt un <produs> 100% românesc. Campionatele de aici şi regulamentul FRAS, care permite să începi la 16 ani să concurezi în raliuri, au făcut posibilă creşterea mea din punct de vedere sportiv. Atunci când sunt în maşina de curse, clar mă simt român. În toate concursurile internaţionale deja reprezint România, licenţa fiind cea care este relevantă şi aduce steagul, dar în WRC este paşaportul cel care este luat în considerare. Eu şi echipa mea ne dorim ca pentru partenerii noştri, şi nu numai, să reprezentăm ţara noastră şi acolo. Vreau neapărat să aduc anul acesta titlul mondial la Cluj. România este pentru mine acasă, dar sunt încă foarte tânăr şi nu pot să ştiu care şi unde va fi viitorul meu. Sigur nu am de gând acum să mă întorc în Italia”, îşi încheie discursul Tempestini Jr, care în timpul liber este şi instructor la Napoca Rally Academy.

Simone nu ştie unde se vede peste 10 ani. Din superstiţie, nici măcar nu vrea să spună ceea ce îşi doreşte să i se întâmple în tot acest timp. Cel mai probabil, va avea trecut în palmares zeci, sute de curse câştigate şi nenumărate titluri de campion. Va deveni cetăţean român şi îşi va trăi pasiunea pentru maşini la Cluj. Va reprezenta cu mândrie şi onoare „ţara noastră” peste tot în lume. Va pregăti viitoarele generaţii de piloţi. Dar, dincolo de toate, este şi va rămâne un invingător. Al nostru!

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.