VIDEO | Fantoma de pe patinoar şi debut horror de sezon pentru campionul olimpic al patinajului artistic. Yuzuru Hanyu şi-a pierdut cunoştinţa la încălzire şi aproape că şi-a spart capul, dar a intrat pe gheaţă pentru programul liber

9 nov 2014 684 afişări Alte sporturi
VIDEO | Fantoma de pe patinoar şi debut horror de sezon pentru campionul olimpic al patinajului artistic. Yuzuru Hanyu şi-a pierdut cunoştinţa la încălzire şi aproape că şi-a spart capul, dar a intrat pe gheaţă pentru programul liber

A vrut să aducă pe gheaţă "Fantoma de la Operă" şi a intrat puţin prea bine în atmosfera poveştii geniului întunecat al muzicii care provoacă accidente ciudate. Yuzuru Hanyu, campionul de la Jocurile Olimpice din februarie, de la Soci, din proba individuală masculină, a avut un debut de sezon de groază, la primul Grand Prix în care a fost repartizat. Sâmbătă, la Cupa Chinei, japonezul s-a ciocnit violent în timpul încălzirii de reprezentantul ţării gazdă, Yan Han (18 ani).

Hanyu şi-a pierdut pentru câteva momente cunoştinţa, însă şi-a revenit rapid, iar decizia de a patina i-a aparţinut în exclusivitate, aşa cum a explicat chiar antrenorul său, Brian Orser, potrivit hanyusan.tumblr.com. Deşi vizibil afectat, Hanyu a aşteptat să i se aplice un bandaj zdravăn în jurul capului şi a insistat să intre pe gheaţă, pentru a-şi prezenta programul liber. Han, chinezul implicat şi el în ciocnirea din minutele de încălzire, a terminat şi el concursul, pe ultimul loc.

5 căzături pentru argintşi Hanyu rămâne în cursa pentru finala de Grand Prix

Hanyu, primul patinator care a depăşit graniţa de 100 de puncte pentru programul scurt, a prezentat un program liber presărat cu greşeli tehnice şi cinci căzături - grupate, două la începutul evoluţţiei şi trei la final, care i-au adus, la final, cinci puncte de penalizare. Chiar şi aşa, diferenţa de nivel faţă de concurenţă i-a permis japonezului să urce pe podium cu medalia de argint la gât, cu al doilea total dar şi cu al doilea punctaj la liber.

Continuând concursul, Hanyu şi-a asigurat o şansă matematică de a fi prezent la finala de Grand Prix, acolo unde ajung primii şase patinatori în clasamentul punctelor obţinute la cele două concursuri în care au fost repartizaţi să ia startul. Patinatorii sunt împărţiţi pe turnee de către Federaţia Internaţională, la începutul sezonului şi punctează doar prin concursurile desemnate. Ei nu pot schimba turneele care punctează în clasamentul pentru Finala de Grand Prix, iar orice alt rezultat, este doar de palmares. Hanyu a fost repartizat să ia startul la Cupa Chinei şi la NHK Trophy, ultimul Grand Prix, găzduit de Japonia, la finalul lunii noiembrie.


Colaj - capturi din timpul exerciţiului "Fantoma de la operă"

La debutul acestui sezon, Hanyu a fost nevoit să renunţe la un turneu de pregătire în Finlanda, din cauza unei accidentări la spate.

Grand Prix-ul Chinei a fost câştigat de rusul Maxim Kovtun, cu un total de 243,34 puncte, faţă de cele 237,55 puncte ale lui Hanyu. Podiumul a fost completat de americanul Richard Dornbush (226,73 puncte).

Accident şi la Skate Canada cu rochia unei patinatoare, la programul scurt

2014 a fost un an al accidentelor bizare la turneele de Grand Prix. Cu o săptămână în urmă, la Skate Canada, patinatoarea suedeză Viktoria Helgesson a avut probleme mari cu costumul, la programul scurt. Nasturele care fixa rochia cu un impozant decolteu la spate s-a desfăcut, chiar când patinatoarea îşi lua elanul pentru una dintre planificatele sărituri. În timpul execuţiei, Viktoria aproape că a rămas dezbrăcată, însă s-a regrupat rapid, a tras rochia şi, fără a întrerupe efectiv programul, suedeza a trecut pe lângă mantinelă, pentru ca antrenoarea sa să repare din mers problema. Helgesson a continuat apoi secvanţa de paşi, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.