Nicolae Onica, medalie de bronz la Campionatele Mondiale din Turkmenistan, cu nou record personal la totalul olimpic – 391 de kilograme

7 nov 2018 400 afişări Alte sporturi
Nicolae Onica, medalie de bronz la Campionatele Mondiale din Turkmenistan, cu nou record personal la totalul olimpic – 391 de kilograme

Halterele româneşti şi-au îndeplinit obiectivul la Campionatele Mondiale de la Ashgabat (Turkmenistan). Federaţia condusă de Nicu Vlad a reuşit să obţină o medalie extrem de importantă la totalul olimpic, în cadrul categoriei 96 de kilograme. Performanţa a fost realizată de Nicolae Onica (25 de ani / CS Dinamo Bucureşti), care a încheiat întrecerea de la categoria sa de greutate cu un total de 391 de kilograme, record personal. În primele zile ale Mondialului, românii au mai cucerit două medalii, dar nu la total: Cristina Iovu – bronz la procedeul aruncat (cat. 53 kg) şi Loredana Toma – argint la smuls (cat. 64 kg).

Întrecerea de la categoria 96 kg masculin a fost extrem de palpitantă, sportivii şi staffurile lor tehnice jonglând cu greutăţile alese, în funcţie de strategia de moment. Onica şi-a început evoluţia cu 170 de kilograme la smuls, apoi la 175 kg, ambele tentative fiind bifate fără probleme. Românul a fost atent apoi la adversari şi a riscat, anunţând 182 kg. A ratat şi a încheiat pe locul 5. Cu 180 de kilograme ar fi avut şansă la bronz şi ar fi ajutat şi ”totalul” olimpic.

La procedeul aruncat, Onica a început sus, la 216 kg, când mulţi dintre concurenţi îşi încheiaseră concursul. După prima încercare se instalase pe locul 1 la totalul olimpic (391 kg) şi mai trebuia să aştepte numai ce fac ceilalţi adversari de calibrul său, în sepţă qatarezul Ibrahim Elakh şi belarusul Yauheni Tsikantsou. Primul s-a oprit la 388 kg la total (217 la aruncat), al doilea la 390 kg (210 kg). În acel moment, Onica avea deja bronzul asigurat, pentru că în concurs se mai aflau doi halterofili ”atomici”, care aveau deja asigurate primele două locuri: chinezul Tao Tian – argint cu 407 kg şi iranianul Sohrab Moradi – 416 kg.

Triplu medaliat la campionatele europene (două medalii de aur şi una de argint), Nicolae Onica îşi completează palmaresul cu o medalie extrem de importantă, care îi deschide drumul spre Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.