Mondialele de canotaj. Încă două echipaje tricolore s-au calificat la Jocurile Olimpice. Bărcile de dublu vâsle au mers perfect în seminalele de la Linz

30 aug 2019 866 afişări Alte sporturi
Mondialele de canotaj. Încă două echipaje tricolore s-au calificat la Jocurile Olimpice. Bărcile de dublu vâsle au mers perfect în seminalele de la Linz

Cu două zile înainte de finalul Campionatelor Mondiale de la Linz (Austria), România a contabilizat deja cinci ambarcaţiuni calificate la Jocurile Olimpice de la Tokio. Încă patru mai păstrează şanse la un loc-cotă..

Vineri, încă două echipaje tricolore şi-au pus numele pe lista ambarcaţiunilor olimpice. Ambele au fost cele de dublu vâsle. La masculin, Ioan Prundeanu şi Marian Enache au făcut o excelentă cursă tactică în semifinale. De pe locul 5, unde se aflau la 500 de metri, cei doi tricolori au trecut linia de sosire pe locul 2, după un crescendo splendid. Locul în finală le garantează şansa la medalii, dar mai ales calificarea la JO.

Al doilea echipaj calificat a fost cel de dublu vâsle feminin. Tânărul echipaj tricolor format din Ancuţa Nicoleta Bodnar şi Geanina Simona Radiş au făcut spectacol, cu un finiş devastator. Româncele au câştigat semifinala şi dacă vor repeta cursa şi în finală se pot bate la medalii. Ambele sunt extrem de tinere: Bodnar va împlini 21 de ani pe 25 septembrie, în timp ce Radiş are 20 de ani.

Cea mai dramatică semifinală a zilei a fost cea de dublu rame masculin, în care patru echipaje s-au luptat până la finiş pentru cele trei locuri calificante în finala A. La start s-au aliniat şi românii Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosa, care au aruncat în luptă toată energia. Toate cele patru echipaje au trecut linia se sosire grupat, într-un interval de o secundă! Primele două locuri au fost ocupate de Noua Zeelandă şi Australia. Pentru stabilirea locului trei, între Franţa şi România a fost nevoie de foto finiş. Câştig de cauză au avut francezii, pentru şase sutimi de secundă. Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosa vor trage astfel în finala B (locurile 7-12), acolo unde au şanse mari de a obţine calificarea la JO. Dintre cele şase echipaje de la startul finalei B, cinci vor merge la JO.

Joi, au obţinut calificarea la JO fetele şi băieţii de la 4 rame, precum şi fetele de la dublu vâsle categorie uşoară. Cu cele două echipaje de vineri, România are cinci ambarcaţiuni la Tokio, cu un total de 14 sportivi calificaţi.

Mai păstrează şanse de calificare la JO: fetele de la dublu rame, băieţii de la dublu rame, fetele de la 4 vâsle şi fetele de la 8+1, ultimele calificate în finala A.

România a înscris 11 echipaje la Mondiale. Au ieşit din cursa olimpică băieţii de la 8+1 şi ”simplistul” Mihai Chiruţă.

Foto: Ioan Prundeanu şi Marian Enache

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.