"Merită să mergi la capătul lumii şi să îngheţi în somn?" Tibi Uşeriu îşi recunoaşte greşeala şi se destăinuie de pe patul de spital. Ultramaratonistul român şi aventura din sălbăticie

7 feb 2019 11383 afişări Alte sporturi
"Merită să mergi la capătul lumii şi să îngheţi în somn?" Tibi Uşeriu îşi recunoaşte greşeala şi se destăinuie de pe patul de spital. Ultramaratonistul român şi aventura din sălbăticie
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

"Acum sunt în spital, conectat la aparate şi monitoare. Am o pijama ridicolă, cu picăţele. Timp de 5 zile, cam 6 ore pe zi, o să fac un fel de dializă menită să-mi dilate vasele sanguine. Apoi mi se va decide soarta. Mi-e rău, văd triplu şi am senzaţia că-mi crapă capul", transmite Tibi Uşeriu într-un mesaj emoţionant, scris de pe patul de spital, sub forma unei pagini de jurnal.

Ultramaratonistul clujean în vârstă de 45 de ani a luat startul în cursa "Yukon Arctic", de la Cercul Polar, pentru a susţine proiectul Via Transilvanica, scopul său fiind acela de a inspira oamenii să doneze bani pentru un proiect de suflet, care vizează construirea unui traseu de 950 km de la Drobeta Turnu Severin până la Putna, care se doreşte a fi o carte de vizită a culturii şi a istoriei României. După parcurgerea a doar 100 dintre cei 700 km ai traseului cursei de la Cercul Polar, Tibi Uşeriu a forţat de organizatori să abandoneze competiţia, din cauza degerăturilor la piciorul stâng şi transportat de urgenţă, cu un elicopter, la spitalul Whitehorse, Yuko, din Canada. De trei ori câştigător al Ultramaratonului Arctic, călit în cele mai dure condiţii, românul care nu mai departe de acum doi ani trecea linia de finiş învingător la Ultramaraton cu un picior degerat şi infectat, a fost forţat să renunţe în cursa supremă de anduranţă după prima zi de întrecere, la punctul al doilea de control.

Tibi Uşeriu mărturiseşte că o regulă nou-introdusă de organizatori, care prevede un control medical suplimentar înainte de fiecare reluare a cursei de-a lungul traseului, la nas, urechi, mâini şi picioare, l-a salvat. Românul îşi asumă greşelile comise, indicând clar cum a ajuns în situaţie critică, în spital. "Eram convins că sunt în jur de -20 de grade, însă, aveam să aflu prea târziu, the real feel era de -44! Al doilea a fost echipamentul. În sanie aveam încălzitoare, papucei de puf, ciorapi groşi, de toate. Le-am ignorat cu bună ştiinţă. M-am mulţumit cu o echipare uşoară, necorespunzătoare, şi asta a fost o mare greşeală. Am intrat în sacul de puf îmbrăcat prost şi, fără să am cea mai mică bănuială, în două ore am îngheţat frumuşel, în somn", explică Tibi Uşeriu, care a primit pe loc diagnosticul "degerături de gradul III".

Concurenţii, dar şi organizatorii, erau bine puşi în gardă de pericole, în condiţiile în care ediţia 2018 a cursei "Yukon Arctic" s-a încheiat dramatic pentru italianul Roberto Zanda, în vârstă de 61 de ani. Zanda a suferit degerături severe, medicii fiind obligaţi să îi amputeze ambele picioare şi mâna dreaptă, după şase zile pe traseu, la temperaturi de -50 de grade Celsius.

Tibi Uşeriu rămâne însă optimist, speră într-o refacere completă şi anunţă că visează mai departe să revină în cursa care, pentru moment, l-a răpus şi are un singur regret. "În loc să alerg prin sălbăticie, cum mi-aş dori, stau legat de un pat cu multe fire. În loc să termin restul de 600 de kilometri pentru care am venit, am timp de confesiuni. Asta mă cam deranjează. Merită să mergi la capătul lumii ca să îngheţi în somn, ca fetiţa cu chibriturile? Bineînţeles că merită! La fel ca fiecare secundă trăită din viaţa asta, fiecare", spune Tiberiu Uşeriu. Cursa "Yukon Arctic" prevede 14 zile de întrecere (3-16 februarie în 2019) şi se desfăşoară în sălbăticie, pe distanţa de 430 de mile (aproximativ 700 km).

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.