10 declaraţii de reţinut de la Marius Ancuţa, omul care a făcut snookerul cunoscut în România! De la "şahul cu bile", la "nu sunt dornic să fiu văzut. Prefer să rămân o voce"

21 iul 2018 4038 afişări Comentează şi tu Alte Sporturi
10 declaraţii de reţinut de la Marius Ancuţa, omul care a făcut snookerul cunoscut în România! De la "şahul cu bile", la "nu sunt dornic să fiu văzut. Prefer să rămân o voce"

Marius ”Mario” Ancuţa a pierdut lupta cu o boală nemiloasă. În urma lui a rămas o fetiţă de 13 ani, şi ea pasionată de sportul cu ”atât de multe bile”, după cum descria comentatorul primul său contact cu snookerul. Inconfundabila voce de la Eurosport a mai lăsat aici fani, mulţi fani, pe care el, prin entuziasmul, pasiunea, profesionalismul şi carisma sa i-a apropiat de acest sport, despre care România nu ştiuse.

ProSport propune 10 declaraţii acordate de regretatul Marius Ancuţa în cadrul emisiunii ProSport Live, din luna aprilie, anul 2016:

1. Snookerul, un joc de şah, dar cu bile” – definiţia simplă, concisă, a jocului enigmatic, scornită în timpul finalei Campionatului European din 2000.

2. Snookerul este un sport, nu un joc de pub sau bar. Când ajungi să-l înţelegi în profunzimea lui, ajungi să îţi dai seama cât de mult te educă, cât de mult ai nevoie să te stăpâneşti în absolut tot: concentrare, poziţionare, gândirea jocului.

3. Eu de mult am fost de părere că unui antrenor de snooker îi trebuie alăturat un psiholog, poate cu atât mai mult un psiholog sportiv, pentru a depăşi presiunea din timpul meciurilor.

4. La Crucible (n. r. arenă din Sheffield, Marea Britanie, care găzduieşte cele mai prestigioase evenimente din snook) atmosfera te copleşeşte, în sensul că nu sala te acaparează, ci ”fantomele” jucătorilor care au păşit acolo de-a lungul timpului.

5. În România există o serie de jucători buni, dar fără potenţial. Jucătorii au reuşit să facă perforanţă pentru că s-au mutat cu ”arme” şi bagaje în Regatul Unit.

6. Părinţii să-şi dea copiii la snooker, dacă ei au solicitat, şi dacă arată, pentru început, atitudini care nu sunt ”de stadion”. Să fie copii calmi, nu neapărat relaxaţi, nu genul de copil pe care-l îl pui într-un loc şi acolo să rămână. Este complicat de lucrat cu astfel de copii.

7. Nu e obligatoriu ca un copil să fi pus mâna pe tac vreodată. E chiar mult mai bine să nu fi pus mâna pe tac.

8. Spectatorul nu îşi plăteşte banii ca să vadă ce se întâmplă în arenă de pe un monitor. Vrea să vadă jucătorul cum se mişcă.

9. Am emoţii foarte mari de fiecare dată când prezint un turneu.

10. Nu sunt dornic de publicitate, nu sunt dornic să fiu văzut. Prefer să rămân o voce. Camerele de filmat mă emoţionează, în general.

Azi va fi înmormântat

Marius Ancuţa este depus la biserica Sfânta Vineri. Slujba va avea loc azi, 21 iulie, de la ora 13:30, după care cortegiul funerar va ajunge la cimitirul Sfântul Gheorghe din Mogoşoaia.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.