White Haţegan Lane

18 sep 2012 876 afişări Blog

Monotonia ştirilor după‑amiezei de luni, între sorţii geografici ai Cupei României şi ratările Astrei de la Cluj, a fost brusc înviorată de o veste cu totul remarcabilă: Ovidiu Haţegan va arbitra joi Tottenham-Lazio în Europa League. Dacă ar fi fost doar o partidă de Europa League, să zicem Tottenham cu Maribor, care e în aceeaşi grupă, am fi zis că e o delegare de seviciu. Aşa, cu Lazio, e cu totul altceva. E vorba de un meci între două forţe, cu Lennon deoparte şi cu Klose de cealaltă, cu Villas Boas lucind la doi paşi de tuşă, cu atmosfera de pe selectul White Hart Lane, cu o confruntare anglo-italiană care face toţi banii de mai bine de o sută de ani.

Imediat, am luat fişele ultimei etape şi l-am căutat pe Haţegan. Nu l-am găsit la nici un derby, l-am depistat într-un târziu la un periferic Ceahlăul-Braşov aproape nemăsurabil de aparatele care exprimă ratingul. Cel mai bine plasat arbitru român, trimis la o muncă de rândaş. Cu justificări mergând de la o uşoară accidentare până la un program încărcat, care a cuprins în trecutul recent un ŢSKA Moscova-AIK Stockholm şi un Elveţia-Albania, meciuri care te storc atât ca ritm, cât şi ca ore de zbor, din Câmpia Rusă până spre Alpi.

Sesizaţi nuanţa din paragraful precedent. Am spus arbitrul român cel mai bine plasat, nu cel mai bun. Cei mai buni sunt în mod cert Balaj şi Tudor, ultimul, cu toată eliminarea discutabilă a lui Voiculeţ. Haţegan, deşi merge la Londra, mai are până la cei doi. A prins un tren internaţional bun, s-a suit la prima staţie şi acum călătoreşte legal pe marile stadioane. Tudor şi Balaj au aşteptat ani în şir asemenea delegări, le-au avut arareori pentru că pe vremea lor de glorie nu eram aşa de bine reprezentaţi internaţional. Adică pe holurile de-o curăţenie enervantă de la UEFA nu străluceau aşa de frumos costumele lui Mircea Sandu şi, mai ales, Ionuţ Lupescu.

Sprijinit de acest minister de externe atât de bine pus la punct, susţinut în ultimul an de greutatea numelui lui Ion Crăciunescu, Ovidiu Haţegan are obligaţii enorme faţă de campionatul intern. Adică trebuie să fie în focul derbyurilor, mergând drept, fără fraţi şi fără prieteni, numai înainte. De aici încolo, va fi judecat în funcţie de nivelul la care a ajuns. Dacă te descurci onorabil (cu siguranţă se va descurca) la Londra, e imposibil să n-o faci la Turnu Severin, la Vaslui sau în Gruia.
Tocmai de aceea, Tottenham-Lazio trebuie să fie un nou punct de plecare în credibilitatea şi în valoarea arbitrajului românesc. Aducem specialişti pentru că n-avem. Dar când avem, e chiar ruşine să apelăm la alţii! Putem trăi prin noi înşine, ca nişte oameni cu mintea limpede şi cu spinarea dreaptă .

Versiune selectata: mobil / standard