Şi aurul trupurilor lor! Sau cum globalizarea ia la mişto fotbalul

21 iun 2013 1091 afişări Blog

Fug acasă să văd Spania! Zece le dă la ăia din Tahiti! Discuţie de terasă bucureşteană cu câteva minute înainte de cel mai ridicol meci din istoria civilizată a fotbalului. Şi chiar zece le-a dat! Dar puteau fi mai multe, la capătul unui carnagiu tragicomic pe care politica globalizantă ni-l îndeasă pe gât.

Cine a savurat falsul recital în care ultraprofesioniştii spanioli păreau jenaţi de penibilul decalaj valoric, înseamnă că se uită la fotbal doar ca să piardă timpul. Cupa Confederaţiilor, implicit FIFA, implicit Sepp Blatter şi-au asumat o ruşine greu de cuantificat atunci când i-au invitat pe diletanţii din Pacific să stea alături de cea mai bună echipă naţională a ultimilor ani. Veniţi cu pirogile împletite din crengi de dud exotic la o mare sărbătoare a fotbalului, cei din Tahiti s-au ales cu aplauze condescendente şi cu o compasiune zâmbitoare pe care o manifeşti pentru cei care fac tumbe, se strâmbă şi se hlizesc. Fotbalul de nivel înalt, aşa cum pretinde FIFA c-ar fi cel de sub egida sa, presupune cu totul altceva!

Acest Tahiti e locul unde s-a refugiat pe finalul vieţii un pictor mare, Gaugain, ca să zugrăvească trupuri pacifice, tegumente arămii şi sânişori de adolescente ecuatoriale. Pentru asta e bun arghipelagul din Pacific, nu pentru a se confrunta în meci direct cu Torres, Javi Martinez sau David Villa. Cu trei zile înainte, pacificii luaseră 6-1 de la o Nigerie care are poate cea mai slabă garnitură din istoria recentă, iar poimâine urmează să le rupă cârca Uruguayul, că doar n-or fi fraieri Forlan, Cavani sau Suarez să le dea şi ei vreo şapte-opt. Fireşte, în aplauzele consolatorii ale unei planete întregi!

Cum de-au ajuns aceşti vânzători de citrice să apară pe Maracana? Au învins Insulele Solomon şi Noua Caledonie, ce nu vă e clar?! Au câştigat Cupa Oceaniei într-o ediţie în care Australia a fost gonită în Asia, iar Noua Zeelandă s-a ocupat mai mult de Haka şi de rugby. Adevărat, aceste ostroave amuşinând a mirodenii i-au dat în trecut pe Kombouare şi pe Karembeu, dar cei doi s-au şcolit în Franţa, nu în atolurile cu iz de păcat trupesc unde s-a refugiat Gaugain să-şi ostoiască priapismul mental.

Domul Blatter ne-a adus sub ochi o trupă de culegători al cărei singur profesionist e unul care freacă tuşa la o echipă de locul 10 din Grecia. Ceilalţi, băştinaşi cu toţii, n-ar juca la noi nici la Malu Spart. Atacantul central are numărul 2, stoperul, care e frat-su, are 10, mai sunt în lot încă un frate, încă un văr şi probabil şi ceva cumnaţi şi cumetri.

Dacă asta presupune globalizarea, nu-i nimic, aducem tot neamul şi-i punem sigla FIFA pe piept. Iar data viitoare să nu ne mirăm dacă ne pomenim la o mare competiţie cu Groenlanda. O să-I vedem pe eschimoşi, cu blana pe ei, cum îşi vor freca nasurile cu Neymar sau Xavi, în timp ce Blatter va număra încă un vot, fie şi congelat, care să-i asigure nemurirea în funcţie!

Versiune selectata: mobil / standard