Reghe va trebui să aleagă

28 mar 2013 1858 afişări Blog

Acum e sfârşit de martie şi teoretic avem selecţioner. Îl cheamă Piţurcă, e aprig contestat, însă în ciuda comentariilor negative, ne poate duce la baraj. Poate chiar şi mai departe, deşi nu e neapărată nevoie, obiectivul fiind 2016 sau poate chiar mai târziu.

Dacă e s-o luăm pe îndelete, e greu de crezut că Mircea Sandu va face un pas decisiv în următoarele zile. Meci oficial avem abia peste aproape o jumătate de an, aşa că nu e grabă. Probabil că va urma celebrul raport în Comitetul Executiv, de data aceasta mai lung de o pagină şi susţinut de Piţurcă însuşi, nu de secunzi. Apoi ne aşteptăm la o perioadă de acalmie până prin mai, iar echipa naţională va fi pusă la păstrare, cu sau fără conservanţi.

Aceste două luni vor fi folosite pentru a observa dacă Reghecampf, care între timp va câştiga cu avans mare campionatul, va avea de gând să continuie la Steaua. Teoretic ar trebui s-o facă, ispitit de ideea de a juca în Champions League. Unde mai întâi ar trebui să se califice, iar asta se va şti abia prin august. Atâta nu se poate aştepta, sau se poate, dar numai în ideea în care rămâne Piţurcă.
Dacă relaţia lui Reghe cu Gigi Becali va merge bine şi dacă nu va cădea de acord cu vreo ofertă din străinătate, atunci ne paşte un mare pericol. Acela de a avea aceeaşi persoană şi antrenor la Steaua, şi selecţioner. Cum alte variante nu prea sunt, probabil că va fi o formă de activitate acceptată de comun acord atât la Palatul Auschnitt, cât şi la Casa Fotbalului. Dar ar fi nu numai un compromis, ci şi împovărarea unui om cu o dublă misiune pe care e greu de crezut c-o poate duce. Atunci, dacă s-ar întâmpla asta, selecţionerul n-ar mai spune niciodată că jucătorii de la Steaua au venit obosiţi la lot. Dar ar fi unul dintre puţinele aspect convenabile ale unui lung şir de inconveniente.

Sigur c-a existat modelul Mircea Lucescu, nu doar antrenor în acelaşi timp şi la Corvinul, şi la naţională, dar şi jucător activ la echipa din Hunedoara. Sigur că Hiddink răspundea nu demult şi de PSV, şi de reprezentativa Australiei, care era în capătul celălalt al Pământului. Dar prima situaţie se întâmpla acum mai bine de 30 de ani, iar a doua viza un om trecut de 60 de ani, ai cărui scouteri şi secunzi cutreiereau planeta şi îşi aşteptau magistrul să le dea indicaţia finală.

La noi e altceva. Reghe e un tip nu tânăr, ci, la nici 38 de ani, foarte tânăr pentru meseria de antrenor. Nu e problema muncii duble, ci a responsabilităţii duble. A poverii conjugate, Champions League plus preliminarii Mondiale, plus baraj, plus, de ce nu?, Turneu Final. La un moment dat, pentru a reuşi, ai nevoie de un aparat auxiliar, uman şi nu numai, pe care fotbalul nostru din păcate n-are resurse să i-l pună la dispoziţie. De aceea, dacă se va ajunge la el, Reghe va trebui să aleagă. Probabil că şi Da Vinci, dacă ar fi trăit în vremurile noastre, ar fi ales să fie doar sculptor sau doar inventator.

Versiune selectata: mobil / standard