Ploieşti, frumuseţe şi îngrijorare

26 sep 2012 1817 afişări Blog

De la stadionul pustiu ca o peşteră şi neprimitor ca un beci părăsit al lui Dinamo, imaginile s-au mutat imediat la Ploieşti. Parcă într-o altă lume, aici era animaţie, pasiune, viaţă. Pentru un meci cu Măciuca, arena se umpluse mai mult de jumătate, galeria era la locul ei, cântecele se auzeau clar, în frunte cu acel şlagăr "Pentru tine fac orice", care e un fel de Hotel California al muzicii de peluză, adică un fel de maximum al genului, greu de egalat.

Tribuna Petrolului e frumoasă pentru că stadionul e superb, dar şi pentru că dintotdeauna a existat publicul care să merite aşa o arenă. Petrolul a avut suporterii în spate şi când juca la matineu, şi când era în exil la Moreni sau la Buzău, tot timpul! Oamenii de acolo nu numai că-şi iubesc echipa, dar şi simt fotbalul, se prind imediat când cineva sare coarda şi-l scot pe client de la suflet. La fel, îi adoptă instantaneu pe cei pe care îi simt devotaţi şi profesionişti, dovadă că foştii rivali Galamaz şi Geraldo le-au ajuns la inimă.

Tocmai aici apare problema. Duminică, pe minunatul stadion de la Ploieşti vine Steaua. În timpul meciului cu Damila, scandările tribunei mai ales la asta s-au referit, iar în dimineaţa următoare casele de bilete au fost cotropite de solicitări. Să nu uităm că acum un an la meciul cu Steaua s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Să nu uităm că din cauza acelei nopţi de coşmar Petrolul a avut de suferit, a jucat şase meciuri cu tribuna descompletată, a pierdut o grămadă de puncte acasă, a ajuns la coada clasamentului şi abia s-a salvat de la retrogradare în retur. Şi să fim conştienţi că e păcat ca un stadion aşa frumos şi un public atât de ataşat să nu se bucure mereu de menirea lor din cauza unui moment de întunecare a minţilor.

Pentru că tot am rostit numele lui Galamaz, un fotbalist cu o carieră respectabilă şi cu un nivel de educaţie şi de bun simţ peste medie, poate că e datoria lui ca înainte de acest meci deosebit pentru el şi pentru toată lumea să ceară în mod public suporterilor să fie decenţi şi să lase violenţa în acel cotlon întunecat de vara trecută. Aşa, suporterii Petrolului îşi vor putea ajuta echipa să ducă la bun sfârşit cel mai bun an al Petrolului de la câştigarea Cupei încoace. Altfel, totul e în zadar, şi stadionul, şi echipa, şi atmosfera!

Versiune selectata: mobil / standard