De ce nu mai iubim naţionala?

28 feb 2012 429 afişări Blog

Dacă-i batem pe uruguayeni, o să spunem că e un rezultat mare, că o victorie împotriva locului patru de la ultima Cupă Mondială nu e la îndemâna oricui. Şi chiar nu e.

Dacă ne bat, o să spunem c-a fost un test util şi că întotdeauna poţi învăţa dacă îi ai în faţă pe Forlan sau pe Suarez. Şi iarăşi va fi adevărat, propovăduitorii unor asemenea idei având perfectă dreptate.
Meciul cu Uruguay e cea mai importantă întâmplare din istoria echipei naţionale de pe teren propriu de la acel 5-1 cu Germania, din Giuleşti, de la care au trecut însă aproape 8 ani. E instructiv şi reconfortant să întâlneşti prima campioană mondială din istoria fotbalului. Dacă o şi inviţi la tine acasă, e cu atât mai bine cu cât poţi face uitată, măcar în parte, ţeapa pe care ne-a tras-o Argentina astă vară, la inaugurarea noului stadion.
La un asemenea meci, publicul ar trebui să dea buzna. Nu putem invoca frigul, la Steaua-Twente au fost minus 8 grade, încă o jumătate de metru de zăpadă faţă de ce-a mai rămas acum, dar în tribune n-aveai loc s-arunci un ac.

Oamenii lipsesc de la meci nu din cauza frigului, ci din cauza echipei noastre naţionale. S-a rupt acea punte, acea legătură care unea tribuna cu tricoul transpirat al jucătorului. Nu zice nimeni că publicul nu-i apreciază pe Goian, pe Chiricheş, pe Mutu sau pe Marica luaţi separat. Dar îngemănaţi în această alcătuire, ei nu mai produc fior. Atitudinea federală faţă de public respinge, lipsa de performanţă din ultima vreme nu mai cheamă alături, cîte o şuşă cum a fost aceea de dată recentă cu Turkmenistanul îi îndepărtează până şi pe cei care mai aveau dubii.

Priviţi diseară tribunele de la Anglia-Olanda. Sau pe cele de la Spania-Venezuela, unde adversarul, în ciuda progresului din ultima vreme, n-are cota Uruguayului. Va fi lume multă şi colo şi colo, cu steguleţe şi cu însufleţire.Acolo, acea punte despre care vorbeam, există. Noi trebuie s-o refacem prin rezultate, altfel vom trăi în continuare în preajma unei naţionale de laborator, aflată departe de sufletele noastre.

Versiune selectata: mobil / standard