Bufonul care nu ascultă

24 sep 2012 1679 afişări Blog

Artileria grea a CFR-ului l-a atacat frontal pe Cristi Balaj după meciul de la Târgu Jiu, dezaprobarea mergând până într-acolo unde pedantul la nuanţe domn Paszkany nu s-a sfiit să-l cataloghe pe arbitru drept bufon. Conform DEX, bufonul este un personaj comic (.....) menit să întreţină o atmosferă veselă la curţile suveranilor. Dar cine sunt suveranii?

Pandurii? Mai degrabă nu. Steaua? S-au plictisit grefierii de câte procese au avut Balaj şi Gigi Becali. Vasluiul? Personalităţi puternice, Porumboiu şi Balaj n-au cum să încapă în aceeaşi teacă. Rapid şi Dinamo? Au problemele lor destul de mari ca să-i mai intereseze de arbitrajele altora. Dacă răsucim firul istoriei, observăm că în urmă cu cinci ani Balaj avea probleme după un meci al CFR-ului la Bistriţa, unde greşise în favoarea echipei din Gruia. Mai încoace, în 2009, după o finală de Cupă disputată chiar pe teatrul de operaţiuni de duminică seara, adică la Târgu Jiu, Balaj era iarăşi ţinta unor atacuri vehemente venite dinspre Timişioara. În defavoarea cui pierduse Timişoara trofeul? În faţa CFR-ului!

Multă vreme, folclorul lumii arbitrajului l-a atribuit pe Cristi Balaj CFR-ului, iar ani la rând băimăreanul a făcut eforturi să demonstreze că lucrurile nu stau aşa. Crezut sau nu, el şi-a dat jos orice strai ţipător la Târgu Jiu, arătând că e liber şi independent. Dacă stampila care i s-a pus a fost nedreaptă, la fel de nedreaptă a fost şi reacţia lui Arpad Paszkany. Bufonul nu e bufon dacă n-are stăpân, iar Balaj a arătat că n-are.

Pur tehnic, de comentat e doar faza cu Nicoară din minutul 67. Acolo Balaj ar fi trebuit să dea penalty pentru CFR, dar, dincolo de contactul care e limpede c-a existat, probabil că arbitrul a fost păcălit de gestul teatral al extremei de la CFR. Chiar dacă a fost atins, Nicoară a exagerat căderea, lăsând senzaţia că de fapt n-ar fi fost faultat.

În rest, la primul penalty al Pandurilor, Sepsi l-a invitat la blues cu lumina aprinsă pe feciorul lui Grigoraş. La al doilea penalty, Gabi Mureşan a devenit, cu ajutorul mâinii, "bigger or longer", aşa cum se defineşte mai nou henţul în termeni elevaţi. Eliminarea lui Cadu e clară, iar la faza din ultimul minut Mamele loveşte mingea înaintea lui Camora, deci nu poate fi penalty.

Pentru un penalty nedat, un om nu trebuie făcut bufon. Cum după un meci, nu se poate eticheta defavorabil întregul arbitraj românesc. Acestui arbitraj îi aparţinea şi Radu Petrescu, în momentul acelei faze hilare de la Sibiu, cu portarul Beto. Şi îi aparţineau şi alţii care de-a lungul anilor, prin deciziile lor eronate lor, au greşit nu numai împotriva CFR-ului ci şi, în anumite cazuri, pentru. La acele meciuri cine erau bufonii şi cine suveranii?

Tag-uri: blog
Comentează
Versiune selectata: mobil / standard