Budapesta, copy-paste după Istanbul?

22 mar 2013 1253 afişări Blog

E clar că actuala echipă naţională, fără să fie rea sau lipsită de valoare, nu e un bastion al posesiei sau al ofensivei. Preferăm aşteptarea, pressingul de întâmpinare şi părem să ne simţim mai bine atunci când mingea e la adversari. Punctul culminant al acestui stil parcimonios, dar de multe ori eficient, a fost meciul de la Istanbul, unde am şi obţinut victoria care ne-a dat statutul de favoriţi la locul doi al grupei.

Luăm drept reper partida de pe stadionul lui Fenerbahce şi am dori ca orice meci în deplasare să se desfăşoare la fel. Apărare atentă, alergătură multă şi inspiraţie pe contraatac. Da, la Istanbul aceasta a fost reţeta câştigătoare. Ne-a ieşit şi ne-am bucurat, dar e greu ca la Budapesta să se repete acelaşi scenariu.

Întâi, în Ungaria se va juca fără spectatori, în timp ce pe Sukru Saracoglu am făcut faţă unui cazan cu peste cincizeci de mii de turci fanatici. E mai bine în linişte, dar şi mai demobilizator. Una e să înfrunţi un public frenetic, alta să te adresezi doar unor scaune goale. Apoi, echipa pe care am învins-o în octombrie trecut e net superioară celei peste care vom da pe bătrânul Nepstadion. Cât o fi Dzsudzsak de la modă, Arda Turan, care face duş la doi paşi de Radamel Falcao în fiecare zi, parcă înseamnă mai mult! Sau Burat Yilmaz, care e printre golgerterii Ligii Campionilor. După cum fotbalul turc înseamnă în acest moment altă investiţie şi altă dimensiune decât cel maghiar. Victoria recentă a unguriolor în faţa Turciei nu e un reper, ci o excepţie. Turcii veneau după înfrângerea cu noi şi îşi cam pierduseră reperele, ca orice naţie meridională căreia dacă nu-i iese ceva din prima, nu-i mai iese deloc.

E greu de dat copy-paste peste Istanbul ca să iasă Budapesta. E altă gâscă în altă traistă. În Ungaria va trebui să avem mingea, pentru că suntem mai buni decât ei. Vom juca mai mult în terenul advers, vom avea sub tălpi un teren destul de prost şi nu va fi suficient să spunem că suntem mai valoroşi pentru a învinge. Trebuie să fim inteligenţi pentru asta.

La un singur capitol ar fi bine să dăm copy-paste. La rezultat. Un 1-0 e ceea ce ne dorim şi după ce meciul se va termina, nu va mai conta cum am câştigat, ci doar că am câştigat!

Versiune selectata: mobil / standard